ÖĞRENME STİLLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
ETKİLİ ÖĞRETİM İÇİN YÖNTEM VE TEKNİKLER
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Program Geliştirme Modelleri
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİNİN KÖKLERİ. AÇIKLAMALARIN KULLANIŞLILIĞI Kullanışlı bir kuram; ● Kapsayıcılık ● Doğrulanabilirlik ● Gözleme dayalılık ve ●
Öğretim  Öğrenci gelişimini amaçlayan, öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan bir süreçtir.
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
KONYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.
Program Tasarım Modelleri
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Bireyi Tanıma Teknikleri I
EĞİTİMDE DRAMA.
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
Bireysel Farklılıklar ve Öğretim Tasarımı
Kişisel-Sosyal Rehberlik
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
HAYAT BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Öğretimin Uyarlanması
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 1
Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama
NOT VERME VE MEZUNİYET.
Bütünleştirme uygulamaları
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Program Tasarım Modelleri
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitsel Rehberlik.
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTSEL OYUNLAR.
TEST DIŞI TEKNİKLER.
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
ÖĞRETİM İLKELERİ.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Sağlık Bilimleri Fakültesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Gerçek Yaşama Dayalı Durum Belirleme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
ÖĞRENME.
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

ÖĞRENME STİLLERİ

“ her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır “ her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.” sözü bize öğrenmedeki stil farklılıklarını veren güzel bir deyiştir.

Önce öğrenme nedir? tanımı hatırlayalım…

Öğrenme Kuramları Davranışçı kuram ( U-T ilişkisi ve pekiştireçler üzerinde durur.) Bilişsel kuram (Bireyin çevresindeki olup bitene anlam yüklemesidir.) Duyusal kuram (Benlik ve ahlak gelişimi kavramlarını vurgular.) Nörofizyolojik kuram (Öğrenme beyinde oluşur der.)

Öğrenme Stilleri Bireyin öğrenme sürecindeki tercihleridir. Bireyin en iyi ne şekilde öğrendiği ile ilgilidir. James ve Galbrait (1985) öğrenme sitilini Görerek Hareket ederek Yazarak/okuyarak İşiterek Dokunarak Tadına bakarak/koklayarak İletişim yoluyla Diye yedi farklı algısal boyutlu kavram olarak ifade etmiştir.

Öğrenme stilinin boyutları öğrenme kuramlarıyla ilişkili olarak genel anlamda aşağıdaki biçimde sınıflandırılabilir. Bilişsel boyut (bilgiyi alma, işleme, depolama, kodlama ve kodları çözme) Duyuşsal boyut (güdü, dikkat, denetim odağı, ilgiler sorumluluk v.b. özellikler) Fizyolojik boyut (görme, işitme v.b. duyusal algı, gürültü, ışık v.b. çevresel nitelikler)

Öğrenme Stili Kuramları (kitaptan oku) Eğitim-öğretim gereksinimler, yetenekler, ilgiler doğrultusunda düzenlenmelidir. Pek çok ülkede eğitim alanında en önemli gelişme öğrencilerin bireysel öğrenme tercihleri/farklılıkları kavramlarının yaygınlaşmasıdır.

Araştırmacılar farklı öğrenme stillerine ilişkin modellerin oluşturulmasında etkili olmuştur. Ayrıca bu stillerin oluşumunda kişilik yapısı, bireysel yetenekler, toplumsal ve kültürel değerler ile ilgiler büyük öneme sahiptirler.

Öğrenme Stillerinin Öğrenilmesi Öğrenciden öğrenciye ve öğrenilecek konudan konuya öğrenme stilleri farklılaşmaktadır. Öğrenme stilinin belirlenmesi hem öğrenci hem de öğretmen tarafından büyük önem taşır. Çünkü öğrenmeyi kolaylaştıran özgüveni arttıran, yaratıcı düşüncenin gelişmesini sağlayan boyutları vardır.

Temel Öğrenme Stilleri Görerek öğrenme İşiterek öğrenme Yaparak öğrenme

Öğrenme Stili Tercih Envanteri (kitaptan takip et)

Farklı Öğrenme Stiline Sahip Bireylerin Özellikleri Görerek Öğrenme Stiline Sahip Bireyler: Somut olarak gördüklerini öğrenirler. Şekiller, sembollerle daha rahat öğrenirler. Bunlar için gösteri yöntemi kullanılabilir.

İşiterek Öğrenme Stiline Sahip Bireylerin Özellikleri: Soyut öğrenmelerde başarıdırlar. Seslere duyarlıdırlar. Dinlediklerini anlarlar. Dil ve müzik alanlarında yeteneklidirler.

Yaparak Öğrenme Stiline Sahip Bireylerin Özellikleri: Somut, yaparak, yaşayarak öğrenirler. Hareketlidirler ve bir yerde oturmaktan hoşlanmazlar. Birkaç kişiden oluşan gruplarda iyi öğrenirler. Deneyler, projeler yaparak öğrenirler.

Öğretim Faaliyetlerinde Öğretmenlerin Dikkat Etmeleri Gereken Öğrencilerin Yaygın Göz Hareketleri (tablo9-2 kitap)

Öğretmenler öğrencilerin göz hareketlerini onların öğrenmeleri doğrultusunda kullanabilirler. Bu aşağıdaki şekilde olabilir:

1. Öğrenciye kendine uygun göz hareketlerini seçmelerinde yardımcı olmak 2. Yeni bilgileri ve önemli bilgileri sürekli sınıfın aynı yerinde örn: öğrencilerin sağ tarafında durarak anlatma

3. Hatırlatmalar yaparken öğrencilerin sol tarafında bulunma 4. Testleri cevaplarken öğrenci ile göz temasında bulunma 5. Öğrencilerin hatırlaması istenen konuları onların kolaylıkla görebilecekleri göz seviyesinde bir yere asma

Sınıf Ortamı Ve Öğrenme Stillerinin Önemi Sınıfta birbirlerinden farklı özelliklerde pek çok çocuk vardır(heterojen yapı). Öğrenciler öğrenme kapasitelerine göre 3 grupta değerlendirilirler. Bunlar: Ortalama öğrenme kapasitesine sahip olanlar Ortalama öğrenme kapasitesinin üstünde olanlar Ortalama öğrenme kapasitesinin altında olanlar.

Toplum içinde %’lik değerlerle zeka dağılımı ortalama altı ortalama üstü %2 %13 %70 %13 %2 Ağır ortalama çok Öğrenen üstün

Öğretmenlerin tüm öğrencilerin etkili biçimde öğrenmelerini sağlayabilmesinde dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?

Eğitim-öğretimin başında amaçlar net olarak belirlenmelidir. Öğrencilere sağlanan farklı öğretim yaklaşımlarıyla öğrenciler kendi öğrenme sürecinden sorumlu hale getirilmelidir.

Öğretim faaliyetlerine yönelik olarak alınan tüm kararlar öğrencilerle ortak alınmalıdır. Belirlenen her amaç için farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilerin tercih ettikleri öğretim yaklaşımlarından hangilerinin kullanılacağı belirlenmelidir.

Öğrencinin tercihlerine göre bireysel ya da grup çalışmaları yapmaları sağlanmalıdır. Dersler olabildiğince farklı öğretim yaklaşımlarıyla ve çok duyu organını uyaran çeşitli iletişim araçları ile ve araç-gereçleriyle işlenmelidir.

Öğrencilerin bireysel yeteneklerini ortaya çıkaracak çalışmalar yapılmalıdır. Öğrencilere ilgi ve yeteneklerine uygun ödevler verilmelidir. Öğrencilerin öğrenme ortamında aktif rol almaları sağlanmalıdır.

Öğretmenler değerlendirmelerinde öğrencilerdeki bireysel farkları göz önüne almalıdır. Öğretmen tüm öğrenme stillerinde eşit şekilde yararlanmalıdır.

Öğretmenler seçtikleri öğretim faaliyetleriyle öğrencilerin güçlü yönlerini kullanmalarına, zayıf yönlerini geliştirmelerine imkan vermelidir.

Öğrenme Stiline Dayalı Eğitim-Öğretim Yapılmayan Sınıf Ortamının Özellikleri (kitap- asetat)

Öğrenme Stiline Dayalı Eğitim-Öğretim Yapılan Sınıf Ortamının Özellikleri (kitap-asetat)