Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Advertisements

MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ VE TARİHÇE
VİRÜSLER.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
MADDE DÖNGÜLERİ.
Fosfor Döngüsü.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
VİRÜSLER
Proteinler.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
MADDE DÖNGÜLERİ
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
MİKROBİYOLOJİNİN DALLARI :
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BİYOKİMYA I (2. DERS).
MADDE DÖNGÜLERİ.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
BİYOLOJİYİ KEŞFETMEYE HAZIR MISINIZ?
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
VİRÜSLER.
Coğrafya Performans Ödevi
biyoteknoloji ve önemi
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
PROTEİNLER
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
MADDE DÖNGÜLERİ
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ercan TURAL
MADDE DÖNGÜLERİ.
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
Mikrobiyolojinin Tarihçesi ve Gelişimi
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
B- TANISAL MİKROBİYOLOJİ VE İMMÜNOBİYOLOJİK YÖNTEMLER
BİTKİLERDE BESLENME.
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
MEDİKAL BİYOLOJİ.
ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Mikroorganizmalar ve Mikrobiyoloji
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji-1
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
MADDE DÖNGÜLERİ.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
HÜCRE VE ORGANELLER DEĞERLENDİRME
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1

Mikrobiyoloji neden ilgimizi çeksin? Mikroorganizmalar zararlı olabilecekleri gibi hayatımızda önemli rolleri vardır. Şu anda soluduğumuz oksijen bile geçmişteki mikrobiyal aktivitenin bir sonucudur.

“Doğada sonsuz küçüklüktekinin rolü sonsuz BÜYÜKTÜR” --Louis Pasteur 3

Mikrobiyoloji ne dekmektir? Micro – Gözle görülmeyecek kadar küçük Bio – Yaşam ology – Çalışma (Araştırma)

Hücre olarak Mikroorganizmalar Hücre yaşamın temel birimidir Bölümlere ayrılmıştır Dinamik sistemlerdir Hücreler çevreyle iletişim kurarlar, madde alışverişinde bulunurlar ve sürekli değişim içindedirler

Hücre yapısı ve anahtar yapılar Dört temel bileşen (makromoleküller): Proteinler Nükleik asitler Lipitler Polisakkaritler Anahtar yapılar: Sitoplazmik membran (zar) Sitoplazma Nükleus

1.4 Mikroorganizmaların insanlar üzerine etkisi Hastalık Etkenleri Olarak Mikroorganizmalar Tarım Gıda Enerji ve Çevre Gelecek: Biyoteknoloji

Hastalık Etkenleri Olarak Mikroorganizmalar Enfeksiyon hastalıkları patojenler tarafından oluşturulur. Çiçek hastalığı yeryüzünden silinmişken halen sıtma, verem, kolera gibi hastalıklardan ölümler olmaktadır. 1966'da WHO'nun başlattığı kampanya sonucu tüm Dünya ülkelerinde çiçek aşısı yapılarak, hastalık görünmez oldu ve çiçek aşısı zorunlu aşı programından çıkarıldı. Ancak 1976'da Etiyopya ve Somali'de iki çiçek olgusu bildirildi. Çiçek hastalığı, bildirimi zorunlu hastalıklardandır

Mikroorganizmalar ve Gıda Mikroorganizmalar tarımda Azot (N), Karbon (C) ve Kükürt (S) döngüsünde önemli rol oynarlar. Elementleri bitkilerin kullanacakları formlara dönüştürürler. Örneğin; baklagillerde kök nodüllerindeki Bakteriler atmosferik azot (N2), bitkinin Gelişmek için kullandığı fikse edilmiş azota (NH3) dönüştürür. Mikrobiyal bitki ve hayvan hastalıkları tarım endüstrisinde ekonomik açıdan önemli zararlara yol açarlar.

Mikroorganizmalar ve Gıda Sadece gıdaların bozulması ile her yıl büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Gıdalarla bulaşan hastalıklar da önemli sorunlara yol açmaktadır. Peynir, yoğurt, tereyağ…

Enerji ve Çevre Metan (doğal gaz) metanojenik mikroorganizmaların metabolizmasıyla oluşur. *Mikroorganizmalar evrensel atık, tahıl atığı, hayvan atıkları gibi atıkları biyoyakıtlara dönüştürebilirler. Biyoiyileştirme olarak bilinen işlemlerle mikroorganizmalar insan etkisiyle oluşan kirliliğin temizlenmesinde yardımcı olarak kullanılırlar.

Biyoteknoloji Biyoteknoloji, canlı ve canlı sistemleri kullanılarak mal ve hizmet üretimidir. Biyoteknoloji, gen ve gen ürünlerinin manipülasyonu olan genetik mühendisliğine büyük oranda bağımlıdır.

Mikrobiyolojinin Doğusu: Mikrobiyolojide Keşif Yolları 19. yy kadar mikrobiyolojide gelişme olmamıştır İki olay: Mikroskobun keşfi Spontan jenerasyon tartışmaları Mikrobiyolojinin Tarihsel Kökleri: Hooke, van Leeuwenhoek, ve Cohn

Ferdinand Cohn (1828-1898): Bakteriyoloji Bilimi Louis Pasteur (1822-1895)

Mikrobiyal Çeşitlilik ve Genel Mikrobiyolojinin Yükselişi 19. yy’dan 20. yy’a geçildikçe, mikrobiyal çeşitliliği anlamamız arttı. Mikrobiyolojide bazı alt dallar ortaya çıkarak günümüzdeki “moleküler mikrobiyoloji” ye yönelmiştir.

Mikrobiyolojinin Modern Dönemi Uygulamalı Mikrobiyoloji Ve Temel Mikrobiyoloji alanları hızla gelişmiştir: Tıbbi mikrobiyoloji (Koch) İmmünoloji (Koch) Tarımsal mikrobiyoloji Endüstriyel mikrobiyoloji Sucul mikrobiyoloji Denizel mikrobiyoloji Mikrobiyal ekoloji

Mikrobiyolojide Temel Alt Birimler Mikrobiyal sistematik Mikrobiyal fizyoloji Sitoloji Mikrobiyal biyokimya Bakteriyal genetikler Moleküler biyoloji Viroloji