DUYUSAL DEĞERLENDİRME NEDİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STANDART ve AKREDİTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
Advertisements

ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Çevremizde dokunduğumuz, gördüğümüz , kokladığımız birbirinden farklı varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler,
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı kelimesi (perception) Latince.
‘’ Dünya, Türk teknolojisi ile mutlaka tanışacak ‘’ İHTİSAS PARKURU AV TÜFEĞİ.
insan kişiliğinin tam gelişmesini, insan haklarıyla temel özgürlüklere saygının güçlenmesini amaç olarak almalıdır. Eğitim “bütün uluslar, ırklar ve.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Techno IK Modülleri Aday Yönetimi Personel Sağlık Yönetimi
OHSAS NEDİR? FİRMA ADI.
SİTEMATİK HALE GETİRMEK GEREKLİ TEKRARI YAPMAK
TEMEL İNSAN HAKLARINDAN BİRİDİR
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM. BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM.
ANKARA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Yetişkin Eğitimi. Yetişkin, kendi yaşamının sorumluluğunun kendisine ait olduğunu bilen kişidir.
DUYU ORGANLARIMI KULLANIYORUM.
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
İŞ KALİTESİ ve MALİYET İLİŞKİLERİ
ÇMB 452 STANDART VE KALiTE Yrd. Doç. Dr. Burcu Güngör.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE
Performans ölçme ve değerlendirme güz
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
4.Sınıf Kimya Konuları 1.Maddenin Özellikleri.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
ÇALIŞMA HAYATINDA RİSK GRUPLARI
İş Sağlığı ve Güvenliği
WEB 2.0 VE EĞİTİM CEM UÇAN
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
Duymak. duymak görmek koklamak tatmak dokunmak.
DUYU ORGANLARI GÖZ BURUNKULAK DİL DERİ DUYU ORGANLARIMIZ Çevremizde olup bitenleri duyu organlarımızın yardımı ile kavrarız. Görme, işitme, koklama,
ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
6. DUYUSAL DEĞERLENDİRMEDE KULLANILAN SKALALAR
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ VE KAYNAKLARIMIZ.
Yrd. Doç. Dr. Özlem CANAN GÜNGÖREN
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ. Kalite yönetim sistemi, amaçlanan kaliteye ulaşmak amacıyla ilerletilen tüm süreçleri, açıklanan prosedürleri, ve benimsenen.
ORGANLARIMIZ.
DUYULARIMIZ GÖRME İŞİTME TATMA KOKLAMA DOKUNMA BAŞLA.
Hazırlayanlar: Hamza ÇOLAK Yunus TAŞDEMİR Nurettin Hakan YILDIZ.
Standardizasyon.
HAZIRLAYAN: YUSUF KÜRŞAT KOCA
Ki-kare testi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Bölüm 1 : Genel Kavramlar
Kötü dokunmalara örnekler Kötü dokunmalara örnekler.
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
4. TSE.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
Konu 6 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması
ISO HACCP ve ISO22000.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
DUYU ORGANLARIMIZ BALKAN DORUK UZUNER 3/A SINIFI ERYAMAN
YEMEK HİZMETLERİ.
Bilimsel Süreç Becerileri
Sağlıklı Büyüme.
Farklılık Testleri Doç.Dr. Aslı UÇAR.
TÜRK BEŞLERİ.
ISO9001:2015 STANDARD REVİZYONU
KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA KALİTESİ VE DUYUSAL KALİTE KARAKTERİSTİKLERİ
DUYUSAL DEĞERLENDİRMEDE KULLANILAN SKALALAR
ENGELLİLER İÇİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DUYUM Dr. Ege AKGÜN.
Gıda kalite kontrolünde mevcut olan pek çok objektif değerlendirme yönteminin yanı sıra duyusal değerlendirme neden önemini sürdürüyor? 
TEST.
Sunum transkripti:

DUYUSAL DEĞERLENDİRME NEDİR?

Duyusal DeğerIendirmenin Tanımı Duyusal değerlendirme, gıdaların çeşitli karakteristiklerine görme, koklama, tatma, dokunma veya işitme duyularının tepkilerini oluşturan, ölçen, analizleyen ve yorumlayan bir disiplin olarak tanımlanmaktadır.

1."Tepkilerin oluşturulması" aktivitesi,

2. " Ölçüm" aktivitesi,

3.Analiz

4. Yorumlama Verilerin ve istatistiksel sonuçların yorumlanması

Duyusal Değerlendirme Organoleptik değerlendirme veya muayene

Duyusal Değerlendirmenin Tarihçesi Duyusal değerlendirme ile ilgili ilk çalışmalara XVIII. yüzyılda rastlanmaktadır. 1753’de İngiltere'de "Kadınlar Birliği" isimli kuruluş üyeleri için "Gıda Alış Veriş Yönergesi" yayınlanmıştır.

1920'li yıllar.  İskandinavya'da üçgen test İngiliz Standartlar Enstitüsü (BSI) tarafından 1975 yılında duyusal testler ve tanımlarla ilgili bir “sözlük” yayınlanmış, 1976'da ise ayni kuruluş Uluslar arası Standardizasyon örgütü (ISO)'nün faaliyeti çerçevesinde "Duyusal Analiz Yöntemleri Standart Taslağını“ hazırlamıştır. 

Ülkemizde 1957 yılından beri şarapların kalite kontrolünde duyusal değerlendirme yasal yöntem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından 1981 'de çıkarılan ve 2003'de revize edilen TS 3631 no'lu standartta "Duyusal Muayene” başlığı altında bu yöntem meyve suları (Vişne Suyu) için standardize edilmiştir.

TSE tarafından 1982'de yayınlanan ve 2001 'de revize edilen 3707 no'lu standartta ise "duyusal analizlerle ilgili terimler ve tanımlar" verilmektedir. (www.tse.gov.tr)