...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖZÜRLÜ KİŞİLERİN HAKLARI SÖZLEŞMESİ.
Hat Dengeleme.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
Coğrafya Performans Ödevi
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
Öğretim  Öğrenci gelişimini amaçlayan, öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan bir süreçtir.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
/ 91 Beyin Fırtınası Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
GÖRÜŞ GELİŞTİRME TEKNİĞİ
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
ENGELLİ ÇOCUĞA SAHİP AİLELERİN TUTUMLARI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
BİLGİ TOPLUMU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Karşılaştırmalı Eğitim
Kırınım, Girişim ve Müzik
Sözleşme Sözleşme Türleri
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Bir psikolojik yapı olarak "zeka" ve madde geliştirme süreci*
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ESNEKLİK Belgin Akçay.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ YAKLAŞIMI
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
İş ve Meslek Sosyolojisi
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden... ANADOLU GÖÇER KÜLTÜRÜ ...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden... Prof. Dr. M. Muhtar Kutlu Ankara Üniversitesi DTCF Halkbilim Bölümü

TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR GÖÇEBELİK TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR

TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR GÖÇEBELİK TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR Terminoloji, üzerinde tartışacağımız bir alan değil uzlaşacağımız bir şeydir. Ne var ki, göçebelik söz konusu olduğunda durum biraz karışır ve bu kuralın özellikle uygulamada işlemediği görülür ve tartışmalı bir alana dönüşür. Her ne kadar uzun zamandan beri iki temel eğilimi açıklamak için kullanılmış olsa da “göçebe” kavramını; kimileri, göçebeleri kendilerine has ekonomik/iktisadi yapılarından bağımsız şekilde ele alıp, gezgin bir hayat tarzı (hareketli bir yaşam süren insanlar) olarak tanımlarken, kimileri ise göçebeleri tarımla uğraşmayan (yerleşiklikle hiçbir ilgisi olmayan) veya uğraşsalar bile sınırlı bir ilişki içinde (ikincil, ek, tamamlayıcı bir faaliyet) tarımla uğraşan, geniş alanlara yayılmış, hareket halindeki çobanlar olarak tanımlamışlardır.

TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR GÖÇEBELİK TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR Bu iki yaklaşım düzenli bir hareketi kapsamayan ve tüm yaşam çevresinin değiştirildiği göçebelik fikrini de, sınırsız, başı-boş gezginciliği de dışlamaktadır. Sürekli aynı yerde yaşamayan, düzenli dönemler halinde, belirli aralıklarla/periyodik yer değiştiren insanların yaşama biçimi olarak genel bir tanımla betimleyebileceğimiz göçebelik kendi içinde üç genel türün belirleyicisi olmuştur.

GÖÇEBE AVCI-TOPLAYICILAR PASTORAL NOMADİZM (GÖÇEBE ÇOBANLIK/GÖÇEBE HAYVANCILIK) TİCARİ, ALIŞ-VERİŞÇİ VE DİĞER GÖÇEBELER Pastoralizm: Çobanlık. Pastor (Lat. Çoban) Nomadizm: Göçebelik. Nomados (Yun. Otlaklarda yaşayanlar)

TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR GÖÇEBELİK TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR Aslında göçebelik gerçeğini katı bir sınıflama içinde tüketmek mümkün değildir. Göçebelik her türden maddi/coğrafi, insani, tarihi; kültürel/toplumsal/siyasal koşulları devreye sokmaktadır. Göçebeliğin sınıflandırılmasında farklı disiplinlerin (tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, halkbilim gibi) farklı ölçütler kullanması kavram kargaşası da yaratmaktadır.

“Geriye doğru nereye bakarsanız bakın yaylaya göçme olayı GÖÇEBELİK TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR “Geriye doğru nereye bakarsanız bakın yaylaya göçme olayı uzun bir evrimin sonu, belki de erken yapılmış bir iş bölümüdür” (F. Braudel, Akdeniz Mekân ve Tarih) Bu iş bölümünün erken örneklerinden biri olan pastoralizm (göçebe çobanlık) öncelikle çevreye uyum ve beslenme stratejisi ve buna bağlı yiyecek üretim ekonomisinin farklı bir biçimidir. Pastoralizmin temel biçimlerinin genel kabul görmüş bir sınıflandırması yoktur. (Acaba buna ihtiyaç var mı?) “Bütün tipoloji ve sınıflandırmalar antropolojik açıdan kelebek koleksiyonları olarak tanımlanır” (E.Leach) İnsanların ve hayvanların (sürülerin) düzenli yer değiştirmeleri (gidiş-gelişler) anlamına gelen transhümans ilk bakışta göründüğünden daha karmaşıktır.

Göçebeler, Göçebelik (nomads, nomadism) TERMİNOLOJİ / TİPOLOJİ / TÜRLER VE SINIFLAMALAR Göçebeler, Göçebelik (nomads, nomadism)   Bütün yıl belirli bir yerde yaşamadan, durmadan hareket halinde olan gruplar için kullanılan terimler. Antropologlar, avcı-toplayıcılığa ve çobanlığa dayanan iki genel göçebelik türü saptamışlardır. Avcı-toplayıcıların ya da çoban toplulukların diğer yerleşik gruplardan bağımsız olma ölçüleri değişkenlik göstermektedir. Bu toplumlar ekonomik olarak kendi kendilerine yeterlidir.   Klasik tipolojinin dışında bırakılmış üçüncü bir göçebe grup ise, her zaman -fırsat buldukça mal ve hizmetler sundukları- başka bir ekonomiyle karşılıklı bağımlılık ilişkisi içinde yaşayan Çingenelerdir.