VİAGRA(SİLDENAFİL) SİLDENAFİL NEDİR VE NE İÇİN KULLANILIR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
ENGELLER Dr. Mehmet Kurt Farmakoloji ABD.
ERKEKLERDE SEKSÜEL DİSFONKSİYON VE TEDAVİSİ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
Prof.Dr.Salih Çanakçıoğlu Dr.Hasan Mercan
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
HİPOKSİ VE HİPERVENTİLASYON
T.C. İ.Ü.İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI TOKSİK GAZLAR
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
ÇOCUKTA EPİLEPSİ. eeg nedir? Beynin elektriksel faaliyetlerinin incelenmesi Beyin elektrosu Beyin dalgalarının ölçülmesi yöntemi.
Prof.Dr. Filiz ÖZERKAN ÇAKAN EÜTF Kardiyoloji AD İZMİR
EREKTİL DİSFONKSİYONUN TEDAVİSİ
HİPERTANSİF ACİLLER ve TEDAVİSİ
Toksikoloji Akıl Kartları-1
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı
MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen.
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
ANTİTROMBOTİK AJANLAR
EREKTİL DİSFONKSİYONDA ENDOVASKÜLER TEDAVİ
Egzersizi Kısıtlayan Faktörler ve Egzersiz Eğitimi
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Hipertansiyon Pratikte Yaşanan Sorunlar Dr
İlaçlar Tedavi edici ilaçlar
Yrd. Doç. Dr. F. Mutlu Kukul Güven CÜTF Acil Tıp AD. Sivas
Cinsel İşlev Bozukluklarına
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
ACİL SERVİSTE AKUT DEKOMPANSE KY YÖNETİMİ
Kardiyoloji Anabilim Dalı
Arteriel Kan Gazı Değerlendirilmesi
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
SOLUNUM SİSTEMİ İLAÇLARI
TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
Hormonların Etki Mekanizmaları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu Şubat Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında Karbon bulunan yakıtların.
HİPERTANSİF HASTADA ANESTEZİ
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım. AMAÇLAR Göğüs ağrılı hastanın tanınması Göğüs ağrısı sonucu oluşan belirti ve bulguların ayırt edici özellikleri Miyokard.
WARFAİNE BAĞLI KANAMA Doç. Dr. Siret Ratip Hematoloji Departmanı, Acıbadem Hastanesi.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
DERS 3 1) Kadında Cinsel İşlevin Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü 2) Erkekte Cinsel İşlev Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü.
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
HİDROTERAPİNİN TEHLİKE VE KOMPLİKASYONLARI
Nabız Kalp atımlarının atar damara yaptığı basıncın vücudun belli bölgelerinden el ile hissedilmesidir.
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
ST. JOHN’S WORT VE İLAÇ ETKİLEŞMELERİ
SSRI İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Demet Sağır 11/B 567 Ezgi onbir 11/B 837.  “Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozulma veya salgılanan insülinin iş görememesi sonucu, kan şekerinin.
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
MÜSKÜLER DİSTROFİ (KAS DİSTROFİSİ) Zeliha IŞIK
KLARİTROMİSİN.
AMİODARON İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR
KALP KRIZI KALP KRIZI NEDIR, BELIRTILERI NELERDIR, NEDENLER İ NELERD İ R, TEDAV İ S İ NED İ R/NELERD İ R?
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
Hormonların Etki Mekanizmaları Dr. G. Eskandari Sağlık Slaytları
Valsartan AnjiotensinII restör (AT2) antagonisti
Sunum transkripti:

VİAGRA(SİLDENAFİL) SİLDENAFİL NEDİR VE NE İÇİN KULLANILIR? EREKTİL DİSFONKSİYON NEDİR? İLAÇ-İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ İLAÇ-BESİN ETKİLEŞİMLERİ

SİLDENAFİL(VİAGRA) NEDİR?  Sİldenafİl, cGMP-spesifik fosfodİesteraz tİp 5‘İn (PDE5) oral etkİlİ, güçlü ve selektİf bİr İnhİbİtörüdür. Sİldenafİl, bu etkİsİyle korporal düz kaslarda cGMP konsantrasyonunu arttIrarak, nİtrİk oksİtİn gevşetİcİ etkİsİnİ güçlendİrİr. Cİnsel uyarI İle salInan nİtrİk oksİt guanİlat siklaz aktivasyonunu arttırır ve siklik guanozin monofosfat (cGMP) sentezine neden olur. cGMP düz kas relaksasyonunu sağlar ve bu durum artmış arteryel akım ve korporal veno-oklüzyon ile sonuçlanır.

Sildenafil, diğer fosfodiesteraz izoformlarına göre PDE 5 üzerinde 10-10.000 kat daha seçicidir.

EREKTİL DİSFONKSİYON NEDİR? Erkek E.D.’si, memnun edici seksüel performansa izin verecek yeterli ereksiyonu sağlamak ve devam ettirmedeki kalıcı yetersizlik olarak tanımlanmıştır. Erektil disfonksiyon, sertleşme güçlüğü, penisteki ereksiyon süre ve gücünün cinsel ilişki için yeterli olmaması 3 ŞEKİLDE OLABİLİR; Penis hiç sertleşmeyebilir, kısmen sertleşebilir, ejakülasyon öncesinde ya da vajinaya ilk girişinde kaybolabilir.

İLAÇ-İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ 40 major drug interactions 412 moderate drug interactions 9 minor drug interactions

MAJOR İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ amoxicillin / clarithromycin / lansoprazole amoxicillin / clarithromycin / omeprazole amprenavir amyl nitrite amyl nitrite / sodium nitrite / sodium thiosulfate atazanavir atazanavir / cobicistat boceprevir clarithromycin cobicistat cobicistat / darunavir darunavir dasabuvir / ombitasvir / paritaprevir / ritonavir Delavirdine telaprevir telithromycin troleandomycin voriconazole riociguat ritonavir emtricitabine / lopinavir / ritonavir / tenofovir emtricitabine / nelfinavir / tenofovir erythromycin erythromycin / sulfisoxazole fosamprenavir hydralazine / isosorbide dinitrate idelalisib indinavir isosorbide isosorbide dinitrate isosorbide mononitrate İtraconazole ketoconazole lopinavir / ritonavir nefazodone nelfinavir nitroglycerin nitroprusside ombitasvir / paritaprevir / ritonavir saquinavir

ritonavir ↔ sildenafil ​​sildenafil, ritonavir ile birlikte uygulanması, sildenafilin plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde artırabilir. Göğüs veya çene ağrısı, düzensiz kalp atışı, mide bulantısı, nefes darlığı, görme bozuklukları, senkop veya uzun süreli ereksiyona (4 saatten uzun süre) neden olur. İki ilacın birlikte alınmaması gerekir.

Klaritromisin ↔ sildenafil İki ilaçta cyp450 3a4 enzimi ile metabolize olur. Klaritromisin , sildenafilin kan konsantrasyonunu artırır. bulantı, nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık, görme bozuklukları, kulak çınlaması, görme ya da işitme kaybı, göğüs ağrısı, düzensiz kalp atışı veya priapizme neden olur.

cobicistat ↔ sildenafil Bu ilaçları kombine etmek kan seviyesini ve sildenafilin etkilerini önemli ölçüde artırabilir. bu ilaçları birlikte kullanılmaması gerekir. bulantı, baş dönmesi, baygınlık, görme bozuklukları, kulak çınlaması, görme ya da işitme kaybı, göğüs ağrısı, düzensiz kalp atışı veya priapizme neden olur.

nitroglycerin ↔ sildenafil Fosfodiesteraz-5 (PDE5) inhibitörü, organik nitratların hipotansif etkisini güçlendirebilir. Ağır hipotansiyon, senkop veya miyokard iskemisine neden olur. Mekanizması, vasküler düz kas hücrelerinde siklik guanozin monofosfat (cGMP) düzeylerinin yükselmesi ile sonuçlanan periferik vazodilatasyonu içerir, çünkü PDE5 inhibitörleri cGMP'nin yıkımını önler, nitratlar ise sentezini teşvik eder. Bu iki ilaç birlikte alınmamalıdır. Sildenafil aldıktan sonra 3 gün içerisinde dahi nitrogliserin alımı kontrollü olmalıdır. Baş dönmesi, baygınlık, baş ağrısı, kızarma, kalp çarpıntısı ve priapizm görülür.

sildenafil ↔ idelalisib Bu ilaçları kombine etmek kan seviyesini ve sildenafilin etkilerini önemli ölçüde artırabilir. bulantı, baş dönmesi, baygınlık, görme bozuklukları, kulak çınlaması, görme ya da işitme kaybı, göğüs ağrısı, düzensiz kalp atışı veya priapizme neden olur.

isosorbide dinitrate ↔ sildenafil Sildenafil ile izosorbid dinitrat kullanılması önerilmez. Bu ilaçları kombine etmek, kan basıncının aşırı derecede düşmesine ve dolayısıyla kardiyovasküler problemlere neden olabilir. Baş dönmesi, baygınlık, baş ağrısı, kızarma, kalp çarpıntısı ve priapizm (cinsel aktiviteye bağlı olmayan uzatılmış ve acı veren ereksiyon) gibi diğer yan etkilerin riski de artabilir. Mekanizması, vasküler düz kas hücrelerinde siklik guanozin monofosfat (cGMP) düzeylerinin yükselmesi ile sonuçlanan periferik vazodilatasyonu içerir, çünkü PDE5 inhibitörleri cGMP'nin yıkımını önler, nitratlar ise sentezini teşvik eder.

itraconazole ↔ sildenafil Bu ilaçları kombine etmek kan seviyesini ve sildenafilin etkilerini önemli ölçüde artırabilir. bulantı, baş dönmesi, baygınlık, görme bozuklukları, kulak çınlaması, görme ya da işitme kaybı, göğüs ağrısı, düzensiz kalp atışı veya priapizme neden olur.

Moderate etkileşimler Acebutolol Amlodipine acetazolamide alfuzosin aliskiren Atenolol benzthiazide bepridil betaxolol bisoprolol nevirapine nicardipine nifedipine nilotinib nimodipine nisoldipine nitric oxide mifepristone minoxidil minoxidil topical moexipril cimetidine ciprofloxacin clevidipine clonidine clotrimazole codeine eplerenone epoprostenol eprosartan eprosartan / hydrochlorothiazide esmolol ethacrynic acid ethanol ethaverine etravirine metolazone metoprolol mibefradil miconazole Morphine losartan felbamate felodipine fenoldopam fentanyl fentanyl / ropivacaine fluconazole fluvoxamine fosaprepitant fosinopril fosinopril / hydrochlorothiazide fosphenytoin furazolidone furosemide labetalol lapatinib lesinurad levomethadyl acetate levorphanol linezolid lisinopril lomitapide lorcaserin

acebutolol ↔ sildenafil Sildenafil, acebutololün kan basıncını düşürücü etkisine katkıda bulunur. Baş dönmesi,bayılma, kızarma, baş ağrısı veya hızlı kalp atış hızı gibi düşük tansiyon belirtileri gösterir. Fosfodiesteraz-5 (PDE5) inhibitörleri, antihipertansif ilaçların kan basıncını düşürücü etkisini güçlendirir. Bu maddeler, vasküler düz kaslarda periferik vazodilatasyona yol açabilen siklik guanozin monofosfatın (cGMP) PDE5 aracılı bozunumunu inhibe eder.

hydralazine ↔ sildenafil Sildenafil, hidralazinin kan basıncını düşürücü etkisine katkıda bulunur. Baş dönmesi, bayılma, kızarma, baş ağrısı veya hızlı kalp atış hızı gibi düşük tansiyon belirtileri gösterir. Tedavinin başında, doz arttıktan sonra veya doz kesildikten sonra tedavinin yeniden başlatılması sırasında bu etkiler daha çok görülür.

warfarin ↔ sildenafil Varfarin ile sildenafil kullanımı, daha kolay kanamaya neden olabilir. Protrombin zamanınıza veya INR’ye dayalı bir doz ayarlamasına ihtiyacınız olabilir. beklenmeyen bir kanama veya çürük, kusma, idrardaki kan veya kanlı dışkılar, baş ağrısı, baş dönmesi veya güçsüzlük gibi durumlar ortaya çıkar.

sildenafil ↔ candesartan Sildenafil kandesartanın kan basıncını düşürücü etkisine katkıda bulunur. Baş dönmesi, bayılma, kızarma, baş ağrısı veya hızlı kalp atış hızı gibi düşük tansiyon belirtileri gösterir.

codeine ↔ sildenafil Kodein'in sildenafil ile birlikte kullanılması, uzatılmış ereksiyon dahil sildenafilin yan etkilerine katkıda bulunabilir Sildenafil kullanımı sırasında opiatların akut olarak alınması ereksiyonun uzamasına neden olabilir. mekanizma, periferik sinir uçlarındaki siklik guanozin monofosfat konsantrasyonlarında opiat kaynaklı bir akut artış olup sildenafille üretilen ilave edilebilir. Etkileşim, özellikle dihidrokodein ile rapor edilmiştir, ancak diğer opiatlar ile düşünülebilir.

Minör ilaç etkileşimleri armodafinil aspirin / dipyridamole dipyridamole ephedrine / guaifenesin / theophylline ephedrine / hydroxyzine / theophylline guaifenesin / theophylline modafinil potassium iodide / theophylline theophylline

theophylline ↔ sildenafil Sildenafil bir fosfodiesteraz inhibitörü olduğu için teofilin ve dipiridamol gibi diğer fosfodiesteraz inhibitörlerinin etkilerinin değiştirilebilmesi mümkündür.

İlaç-besin etkileşimleri Alcohol (Ethanol) ↔ sildenafil sildenafil ↔ food

Alcohol (Ethanol) ↔ sildenafil Sildenafil kan basıncını düşürebilir ve etanol ile kombine etmek bu etkiyi daha da arttırabilir. Baş dönmesi, bayılma, kızarma, baş ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi belirtiler olabilir. Sildenafil ile tedavi edilirken alkolden kaçınılmalı veya sınırlandırılmalı ve oturma veya yatma pozisyonundan kalkarken dikkatli olunmalı.

sildenafil ↔ food sildenafil ile , büyük miktarda greyfurt ve greyfurt suyunun düzenli tüketilmesini önlenmeli. Greyfurt, vücuddaki sildenafil düzeyini yükseltebilir ve ilacın etki süresini uzatabilir.

kaynak: www.drugs.com Hazırlayan: MOHSEN ALİZAD 11030170 HESAM GHAREH BAGHİ 11030171