Protein Metabolizması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amino Asitler.
Advertisements

AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
Aminoasit ve Proteinlerin Genel Metabolizması
Aminoasit ve Proteinlerin Yapımı ve Yıkımı
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
Amino Asitlerin Asit-Baz Kimyası
Beslenmenin temel ilkeleri
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Protein ve Amino Asit Metabolizması
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VIII
AMİNO ASİTLERİN YIKILIMI
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
AMİNO ASİTLER Prof. Dr. Kader KÖSE
Protein ve Amino Asit Metabolizması
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI IV
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VII
Proteinlerin Metabolizması Prof Dr.Tülay AKÇAY
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
AMİNO ASİTLER, PEPTİTLER VE PROTEİNLER
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI V
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK Biyokimya Anabilim Dalı
BESİN MADDELERİ.
Glukoneogenez Uzm. Dr. Kadir Okhan AKIN.
Amino asit-Peptid ve Proteinler 1
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VI
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Amino asitlerin Karbon İskeletinin Katabolizması Prof Dr A Binnur Erbağcı Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Biyokimya AD.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI IX
Amino asitler Ve özellikleri.
PROTEİNLER VE AMİNOASİTLER
PEYNİR SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ PEYNİRİN TARİHSEL GELİŞİMİ
AMİNOASİT METABOLİZMASI
Proteinlerin ve DNA nın oksidasyonu
PROTEİN KATABOLİZMASI
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
Biyolojik Makromoleküller
PROTEİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE FONKSİYONLARI
PROTEİNLER.
Proteinler.
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
KARBON İSKELETLERİNİN METABOLİZMASI
• Glisin; 1- Serin-hidroksimetiltransferaz ile serine çevrilir
Amino Asitler ve Proteinler
Süksinil koA açığa çıkartanlar:
Amino Asitler ve Proteinler
Amino asit ve Peptid Yapısı
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Protein Metabolizması
Okzaloasetat açığa çıkartanlar:
PROTEİNLER 2.
Polar Asidik Yan Zincirliler
Protein yapısına girmeyen amino asitler
Besin Destekleri 1996 yılında Amerika’ da genel nüfusun % 50’sinin, kolej sporcularının % 76’sının, vücut geliştirme sporu yapanların % 100’ünün besin.
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Amino Asit Metabolizması
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
AMİNO ASİT OLUŞTURDUĞU ÜRÜNLER AÇIKLAMA
PROTEİNLER.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI II
Proteinler.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

Protein Metabolizması

Amino asitlerin genel özellikleri Besinsel olarak esansiyel ve nonesansiyel amino asitler Nonesansiyel amino asitlerin sentezi Amino asitlerin azot metabolizması (üre siklusu) Amino asitlerin karbon iskeletlerinin katabolizması Amino asitlerden sentezlenen özel ürünler Protein metabolizması ile ilgili hastalıklar Proteinlerin bağırsaklarda sindirimi

Amino Asitlerin Yapısı Amino asitler başlıca 3 kısımdan oluşur: amino grubu, karboksilik asit grubu ve değişken yan zincir.

Nonpolar yan zincirli amino asitler

Polar yüksüz yan zincirli amino asitler

Asidik yan zincirli amino asitler

Bazik yan zincirli amino asitler

ÖNEMLİ Glisin: En küçük amino asittir. Tek aşiral amino asittir. Dallı zincirli amino asitler: valin, lösin, izolösin. Kükürt (S) içeren amino asitler: metiyonin ve sistein. Sistein, yan zincirinde tiol/sülfidril grubu (-SH) içerir. İki tiol grubu arasında disülfür bağı (-S-S-) oluşabilir. Aromatik amino asitler: fenilalanin, tirozin, triptofan. Hidroksilli amino asitler: Serin, treonin, tirozin.

ÖNEMLİ Triptofan: İndol halkası içerir. Yan zinciri iki halkasal yapıdan oluşur. Prolin: Sekonder amino grubuna sahip tek amino asit. Pirolidin halkası içerir. İmino asit yapısındadır. Histidin: İmidazol halkası içerir. Yan zincirinin pK değeri (5.97) fizyolojik pH’ya (7.4) yakın olduğu için, fizyolojik pH’da en güçlü tampondur.

ÖNEMLİ BESİNSEL OLARAK ESANSİYEL AMİNO ASİTLER NONESANSİYEL Valin Glisin Lizin Alanin Metiyonin Sistein Treonin Aspartat Triptofan Glutamat İzolösin Serin Histidin Tirozin Fenilalanin Asparajin Lösin Glutamin Prolin Arjinin* ÖNEMLİ Arjinin, çocuklar için esansiyeldir. Hidroksiprolin ve hidroksilizin, kollajenin posttranslasyonel modifikasyonu sırasında, sırasıyla prolin ve lizinden oluşturulur.

Besinsel olarak nonesansiyel amino asitlerin sentezi Prolin, treonin ve lizin dışındaki amino asitler, aminotransferazlarla transaminasyona uğrayabilir. Bununla birlikte, alfa-keto asitleri başka metabolik yollarda yaygın olarak üretilen 3 amino asit vardır: alanin, aspartat ve glutamat Pirüvat, glikolitik yolun son ürünüdür. Pirüvatın transaminasyonu ile alanin sentezlenebilir. Oksaloasetat, sitrik asit siklusunun ara ürünüdür. Oksaloasetatın transaminasyonu ile aspartat sentezlenebilir. Alfa-keto glutarat, sitrik asit siklusunun ara ürünüdür. Alfa-keto glutaratın transaminasyonu ile glutamat sentezlenebilir.

Asparajin ve glutamin, sırasıyla, aspartat ve glutamatın amidasyon ürünleridir. Sisteinin sülfidril grubu, bir diğer kükürt içeren amino asit olan metiyoninden köken alır. Tirozin, fenilalaninin hidroksilasyonuyla sentezlenir.

Prolin, glutamattan sentezlenir. Benzer bir yolla glutamattan ornitin sentezlenebilir. Ornitin üre siklusunun ara ürünüdür. Arjinin üre siklusunda sentez edilebilir. Vücuttaki arjinin sentezi, çocukların metabolik ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde değildir. Bu nedenle arjinin, çocuklar için esansiyeldir.

Glikolitik yolun ara ürünü olan 3-fosfogliserattan, serin sentezlenebilir. Serinin parçalanması ile glisin sentezlenebilir. Glisinin organizmada kolin gibi başka kaynakları da vardır. Ayrıca CO2 ve NH4+’ten de glisin sentezlenebilir.

Nonesansiyel amino asitlerin kaynakları ÖNEMLİ Glisin CO2 + NH4+ , Serin, Kolin Alanin Pirüvat Sistein Metiyonin (SH grubu) + Serin (Karbon iskeleti) Serin 3-fosfogliserat (Glikolitik yolun ara ürünü) Tirozin Fenilalanin Prolin Glutamat Asparajin Aspartat Glutamin Oksaloasetat Alfa-keto glutarat

Proteince fakir nişastalı bir diyet, kwashiorkora yol açabilir ÖNEMLİ. Hem kalori alımı, hem de esansiyel amino asit alımı eksikse, marasmus gelişir ÖNEMLİ. Kwashiorkor ve marasmus, Batı Afrika’da yaygın olarak görülür. Bu bölgelerde beslenme daha çok tahıllara dayanır. Tahıllar triptofan ve lizince fakirdir.