Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
MENOPOZ VE BESLENME.
Beslenme ve Performansa Etkisi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
PROJESİ.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
CANLILARDA ENERJİ.
Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
eslenme engeli Beslenme Nedir? Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi,
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
I. BİREYSEL BESİN TÜKETİMİ (3 Günlük)
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız? Çok az egzersiz yapan kimselerin günlğk yaklaşık 1500- 2500 kaloriye gereksinimleri vardır. Sadece uyumak ya da oturmak bile bir miktar enerji harcamasına neden olur. Daha aktif kişilerin normal vücut ağırlıklarını korumak için ortalama 2500-3000 kaloriye gereksinimleri vardır. Genellikle erkeklerin enerji gereksinimleri kadınlara göre daha fazladır. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Vücut nasıl enerji depolar? Besinlerden alınan enerji; ağırlıklı olarak karbonhidrat ve yağlardan elde edilerek vücudun gereksinimi kadar depolanır. Karbonhidratlar, şekerler ve nişastalar vücutta glikojen olarak depolanırlar. Glikojenle birlikte su da depolanır; her bir gram glikojen için 3 gr su depolanır. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Vücut nasıl enerji depolar? Yağ; adipose dokuda ve kas hücrelerinde depolanır. Yağ molekülleri, yağ asitleri ve gliserole dönüşmek üzere parçalanırlar. Sonra bunlar da kaslarda kullanılmak üzere kan aracılığıyla taşınır. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Vücuttaki enerjinin yakıt olarak kullanımı Yüksek şiddetli egzersizlerde enerjinin büyük kısmı karbonhidratlardan karşılanır. Bu durum aşırı yağlı diyetlerin tüketiminin etkisinden fazladır. Dayanıklılık yeteneği aşırı karbonhidratlı diyetlerle yükselirken, aşırı yağlı diyetlerde azalır. Kasta ve karaciğerde depo edilen glikojenin toplam miktarı 800 gramı geçmemektedir. 100 gram kas için 4 gram karbonhidrat depolandığından büyük kas gruplarının kullanıldığı egzersizlerde depolanan glikojenin çabuk harcandığı açıkça görülebilir. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Vücuttaki enerjinin yakıt olarak kullanımı Düşük şiddetli egzersizlerde kas kasılması için enerji çoğunlukla yağlardan sağlanmaktadır. Egzersizin şiddeti arttıkça enerji ihtiyacına karbonhidratların da yardımı artar. %50-70 Max VO2 şiddetindeki bir egzersizde karbonhidrat pre-dominant yakıt olarak kullanılmaktadır. %85-90 Max VO2 de enerjinin çoğu karbonhidratlardan sağlanır. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Egzersiz ve Yemek Yedikten hemen sonra egzersiz yapmak doğru değildir. Özellikle de koşuyorsanız, midenin dolu olması sizi rahatsız edebilir. Aynı zamanda vücudun besinleri sindirmesi de zorlaşır. Ne kadar beklemeli? Yediklerinizin miktarına ve içeriğine, yapacağınız aktivitenin türüne ve şiddetine bağlı değişkenlik gösterir. Yedikleriniz ne kadar fazla, protein ve yağ açısından ne kadar zengin olursa, sindirim süresi de o kadar uzar. Biraz fazlaca yedikten sonra üç veya dört saat beklemek gerekebilir. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Egzersiz ve Yemek Egzersizden önce veya sonra beslenmek için, daha küçük ölçekte ama karbonhidrat açısından zengin bir şeyler yemek daha iyidir. İdeali egzersize başlamadan iki saat önce yemeği bitirmelidir. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Besin Piramidi Besin piramidi, her gün hangi yiyecek grubundan ne kadar tüketilmesi gerektiğini genel hatlarıyla gösteren bir kılavuzdur. Besin piramidi, sağlıklı bir diyet için günlük besin gereksiniminizi karşılarken çeşitli gıdalar alabilmeniz ve kalori dengesini koruyabilmeniz ilkesine dayanır. Günlük kalori gereksinimi kişiden kişiye değişir. Bu gereksinime göre piramitte yer alan her gruptan belli sayıda porsiyon tüketilerek kalori dengesi sağlanabilir. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Besin Piramidi 6 ana grup yiyecek ile hazırlanmış bir besin piramidinde: Ekmek-Tahıl-Pirinç ve Makarnalar: Günde 6-11 porsiyon Sebzeler:3-5 porsiyon Meyveler: 2-4 porsiyon Süt, peynir, yoğurt: 2-3 porsiyon Et, tavuk, balık, kurufasulye, yumurta ve çerezler:2-3 porsiyon Yağlar, şeker ve tatlılar: Çok kısıtlı Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Türkiye’de Besin Tüketimi İlgili Araştırmalar Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ Pekcan, G. Türkiye’nin Beslenme ve Sağlık Profili. 1. Gıda ve Beslenme Konferansı, 2017.

Türkiye’de Besin Tüketimi İlgili Araştırmalar Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ Pekcan, G. Türkiye’nin Beslenme ve Sağlık Profili. 1. Gıda ve Beslenme Konferansı, 2017.

Türkiye’de Besin Tüketimi İlgili Araştırmalar BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Avrupa ve Orta Asya’da yeni kötü beslenme türlerine geçiş yaşandığını ortaya koyan raporuna göre Türkiye, “kötü beslenme” sınıflamasında “Aşırı beslenme” grubunda bulunuyor.  Türkiye ile ilgili bilgilerin de paylaşıldığı rapora göre, ülkemizde günlük tuz tüketimi fazla. Batı ve Baltık ülkelerinde günlük tuz tüketimi 5-10 gram arasında değişirken, Avrupa’nın diğer kesimlerinde bu oran yükseliyor. Günlük tuz tüketim miktarı Çek Cumhuriyeti’nde 13.6, Macaristan’da 14.8 ve Türkiye’de ise 18 gram. Bu ülkelerin günlük tuz kullanım değerlerini düşürmek için önlem almaya başladığını belirten rapor, ekmekteki tuz oranının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunun da altını çiziyor. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Türkiye’de Besin Tüketimi İlgili Araştırmalar Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü ortak raporuna göre; kadınların yüzde 34’ü, çocukların yüzde 22’si obez. Avrupa’nın en az fiziksel aktivite yapanı Türk kadınları. Türkiye trans yağların en fazla kullanıldığı ülkeler arasında. Türkiye tuz tüketimi yüzde 30 düşürebilirse beyin kanamasına bağlı felçlerde 165 bin kişinin riski azalacak. İngiltere’de 1 litre kolada 20 gram, Türkiye’de 40 gram şeker var. Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

Türkiye’de Besin Tüketimi İlgili Araştırmalar TÜİK verilerinden yapılan derlemeye göre, Türk halkı yılda en fazla karpuz ve üzüm tüketirken, üretimini yaptığı fındığı çok az tüketiyor. Çayda ise rekor tüketim var. Türkiye'nin üretiminde dünya ikincisi olduğu incir ise en az tüketilen meyveler arasında yer alıyor. Yıllık incir tüketimi kişi başına 250 gramı geçmiyor. Elma halkın en çok tercih ettiği meyveler arasında yer alırken, yılda kişi başı tüketim yaklaşık 30 kilogram. Dünyada yılda 821 bin ton fındık üretiminin 500 bin tonu Türkiye'de gerçekleşirken, Türkiye'deki tüketim oranları oldukça düşük kalıyor. Dünyadaki fındığın yarım milyonun tonunun üretildiği Türkiye'de yılda kişi başı tüketim 730 gram Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ

TEŞEKKÜRLER Yaşam Boyu Spor Öğr. Gör. Dr. Elif ÖZ