ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Advertisements

Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
ELEKTRİK TESİSLERİ KOMPANZASYON.
REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER
2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler
Hazırlayan: fatih demir
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi
Introduction to electronics and telecommunication engineering
AC DEVRE ANALİZİ (Sinüzoidal Kaynak Devre Analizi)
Bölüm 2: KİRCHHOFF YASALARI
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
ENDÜKTANS ÖLÇME.
ELEKTRİK AKIMI
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Şekil Güç kaynağı blok diyagramı
BOBİN.
FREKANS ÖLÇME.
Endüstriyel Otomasyon Mekatronik Mühendisliği Bölümü
Elektrik Enerjisi Üretimi
AŞIRI AKIM RÖLELERİ.
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Bölüm 3: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-2
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
GÜÇ ÖLÇME Gücün Tanımı Elektrik enerjisi ile çalışan alıcıya elektrik enerjisi uygulandığında ısı, ışık, hareket vb. şekilde iş elde edilir. Elektrik enerjisi.
Pspice
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Dr.
KOMPANZASYON SİSTEMLERİ
ELEKTRİK AKIMI.
7.SINIF ELEKTRİK ENERJİSİ SORULARI. 1: Aşağıdaki araçların hangisinde elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşür? A-Ütü B- Bilggisayar C-Radyo D-Televizyon.
Maksimum Güç Transferi Teoremi
ELEKTRİK AKIMI.
Dogru Akim Esaslari.
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Eviriciler (DC-AC Dönüştürücüler)
ELEKTRİK.
Devre Fonksiyonu: Özellik: Herhangibir devre fonksiyonunun genliği w’nın çift fonksiyonudur, fazı da her zaman w’nın tek fonksiyonudur. Tanıt: ve Lemma’dan.
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Transformatörler
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
+ - i6 =2i i ik1 =cos2t Vk2 =sin(3t+15) R1 C6 ik1 Vk2 R1 = R1 = 1 ohm
Maksimum Güç Transferi Teoremi
Hatırlatma * ** ***.
SSH’de Güç ve Enerji Kavramları
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Tristörler yarım dalga güç kontrol uygulamalarına ilaveten, tam dalga güç kontrollerinde de kullanılır. t G I (a) Tam dalga faz kontrollü güç devrelerinde.
BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI. BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI.
KOMPANZASYON.
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
PROJE SUNUMU TEK FAZ MOTOR KONTROLÜ
Bir-fazlı transformatorların bağlantıları
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
ELEKTR İ K VE ELEKTR İ KL İ ALANLARDA GÜVENL İ K BÜŞRA TET İ K BÜŞRA TET İ K - G D İ LARA KARAGÖZ D İ LARA KARAGÖZ - G SEM İ HA KARAARSLAN.
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ

1. Ani Guc, Ortalama Guc 2. Direncli Devrelerde Guc 3. Bobinli Devrelerde Guc 4. Kondansatorlu Devrelerde Guc 5. Guc Ucgeni 6. Guc Olcme

Ani Güç (p) Alternatif akım devrelerinde guc, doğru akım devrelerinde olduğu gibi akımla gerilimin carpımına eşittir. Alternatif akımda akım şiddeti ve gerilim zamanın fonksiyonu olarak değiştiklerine gore güc de zamana bağlı olarak değişecektir. Şekil: Omik direncli devre

Burada dikkat edilmesi gereken nokta guc dalga şeklinin daima pozitif olmasıdır. Gucun pozitif değeri, kaynağın yuke verdiği guc olarak ifade edilir. Gucun negatif değeri, kaynağa geri donen guc olarak ifade edilir (Direncli devrelerde meydana gelmez).

Ornek: Bir fazlı bir asenkron motorun yuklu calışma esnasında devreden 20 amper akım cektiği ve şebeke geriliminin 220 Volt olduğu olcu aletlerinden gozlenmektedir.Motor etiket bilgilerinden ise Cos φ değerinin 0,80 olduğu okunmaktadır. Bu motorun gorunur (S) ve aktif (P) guclerini bulunuz.

Aktif guc hesaplaması Aktif guc ceşitli elektrikli yukler (motorlar, transformatorler, fluoresan lambalar) tarafından cekilen faydalı guclerdir. Elektrik enerjisi bugun artık yalnız alternatif akım enerjisi olarak uretilip dağıtılmaktadır. Tuketiciler ise şebekeden I (amper) gibi bir akım cekmektedir. Fiziksel ve matematiksel acıdan kolaylık sağlamak icin tuketicilerin cektiği bu akım, teorik bakımdan biri aktif diğeri ise reaktif akım olmak uzere iki bileşeni olduğu kabul edilir. Tuketicinin cektiği akımın meydana getirdiği aktif guc, tuketici tarafından faydalı hale getirilir. Orneğin, ısı harcayan cihazlarda aktif guc termik guce, motorlarda mekanik guce, lambalarda ise aydınlatma gucune donuşur. Yani aktif akımın meydana getirdiği aktif guc, faydalı guce cevrilebilir. Ancak reaktif akımın meydana getirdiği reaktif guc ise faydalı guce cevrilemez. P = V .I . Cos φ

Bobinli Devrelerde Guc Reaktif (kor ) guc (Q) A.C devrelerde kaynak sinyalinin yonu ve şiddeti zamanla değişir. Enduktif vekapasitif devre elemanları enerji depolayabilme ozelliğine sahiptir ve depolanan bu enerji kaynağa tekrar aktarılır. A.C devrelerde enerji kaynağına geri aktarılan guce reaktif guc denir. Q ile gosterilir. Birimi volt-amper-reaktif (VAR)tir.

Gorunur (zahiri, bileşke) guc (S) Pratikte A.C devrelerde rezistif ve reaktif yukler bir arada bulunur. Rezistif yuklerde harcanan aktif guc ile reaktif yuklerde harcanan reaktif gucun vektorel toplamına ya da S bileşkesine gorunur guc denir. S ile gosterilir. Birimi volt-amper (VA) dir. Gorunur guc, alternatif akım kaynaklarının guclerinin belirtilmesinde kullanılır. Cunku kaynakların ic ısıları, akımın gerilimle olan faz ilişkisine bağlı olmayıp kaynaktan cekilen toplam akım ile ilgilidir.

Ornek: Bir elektrik motoru 220 V’luk alternatif akım kaynağından 10A ve 30°geri fazlı akım cekmektedir. Motorun kaynaktan cektiği aktif, reaktif ve gorunur gucleri hesaplanacak olursa (sin30 derece=0,5 , cos30 derece=0,866);

Guc Ucgeni Enduktif Yuklu (R-XL) Devrelerde Guc Ucgeni Seri R-XL devresi

Paralel R-XL devresi Seri R-XL devresinde bobin ve direnc elemanları paralel bağlanır ve A.C devrede yuku oluşturur. Şekil 4.8’deki R-L devresinin guc bileşenleri; Şekil :Paralel R-XL devresi