Mikrobiyoloji Kültür Sayımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEMİLER SU ÜSTÜNDE NASIL KALIR???
Advertisements

MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
VÜCUT SIVILARINDA HÜCRE SAYIMI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
KÜLTÜR ALMA ve KOLONİ SAYMA YÖNTEMLERİ
MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA
ATK KİMYA İHTİSAS DAİRESİNDE ATOMİK ABSORBSİYON SPEKTROFOTOMETRİSİ İLE ANALİZİ YAPILACAK NUMUNELER VE NUMUNELERİN HAZIRLANMASI Kasım-2008 Hazırlayan :
TLA223 TIBBİ MİKROBİYOLOJİ III
SUDA ÇÖZÜNEN BİR KATI İLE SU KARIŞIMININ HACMİNİN ÖLÇÜLMESİ
Ağırlık Ve Yoğunluk.
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
Deney No: 11 Bir Tuzun Çözünürlüğünün Tayini
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER 1: KANDAN DNA İZOLASYONU
Bir Bakteri Türünün Antibiyogramının Anlaşılması
Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme. Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta.
BÖBREK VE İDRAR BİYOKİMYASI IV
Bakteri Tanımlama Prosedürü
Deney No: 1 Gravimetrik Miktar Analizi

ISI YALITIMI.
ELEKTROLİZ.
MADDELERİ TANIYALIM.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
Gıda Mühendisliği Bölümü
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
DOKULARIN TAKİBİ VE İŞLEMLERİ
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
ISO (2014) ve CCA Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı/
BESİN GRUPLARI. SÜT VE TÜREVLERİ 1……. Pastörizasyon: Sütün fabrikalarda çeşitli işlemlerden geçirilerek, yabancı maddelerden ayrılması ve belirli bir.
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Bitki gen kaynaklarının korunması
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
HÜCRE KÜLTÜRÜNE GİRİŞ HÜCRE KÜLTÜRÜNDE KULLANILAN TEKNİKLER MTT TESTİ
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 5
I- Maserasyon Metotları
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 10
KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
Bakteri- Virus- Mantar
MİKROORGANİZMALARIN ÜRETİLMESİ
Genel Biyoloji Laboratuvarı II Dersi
İDRAR ANALİZLERİ.
Eşeysiz Üreme
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
HAYVAN FİZYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
MİKROORGANİZMALARIN İNVİTRO ÜREME GÖRÜNÜMÜ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
Mikrobiyal üreme I- Bakteri hücre bölünmesi
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
İçme Sütü Teknolojisi-1
Sunum transkripti:

Mikrobiyoloji Kültür Sayımı Dr. N. Oya SAN KESKİN

Quiz

Dilüsyon (Seyreltme) İstatistiksel bir kural olarak dökme ve yayma kültürel sayım yöntemlerinde bir Petri kutusundaki koloni sayısının 30 -300, damla kültür yönteminde ise her damlada 10 -30 arasında bulunması gerekir. 1 g yoğurtta 108 adet canlı bakteri olduğu varsayılırsa, 1 g yoğurdun doğrudan Petri kutusuna alınması halinde 108 sayıda koloni oluşacaktır. Bu kadar fazla sayıda koloninin Petri kutusunda sayılması olanaksızdır. Bu gibi canlı mikroorganizma sayısı yüksek olan örneklerde sayım, dilüsyon (seyreltme) tekniği ile yapılır.

Seyreltmede 1: 9 Oranı Hesaplamalarda kolaylığın ve standartlığın sağlanması amacı ile dilüsyon genellikle 1:9 oranı ile yapılır. Bu, 1 birim örnek + 9 ml FTS (veya başka bir steril dilüsyon çözeltisi) demektir. Toplam 10 birim hacmin 1 birimi materyalden (ya da 1 önceki dilüsyon tüpünden) gelmektedir. 1:9 oranında dilüsyon, materyaldeki sayının, 10 'un katları şeklinde azalmasını sağlar.

Kültürel Sayım Yöntemleri Koloni Sayımı prensibi mikroorganizmanın katı besiyerinde koloni oluşturması, bu kolonilerin sayılarak örnekteki mikroorganizma sayısının hesaplanmasıdır. Dökme, yayma ve damlatma olarak 3 şekilde uygulanır

Dökme Yöntemi 1 ml örnek steril Petri kutusuna pipetlenir, üzerine 45 C 'a kadar soğutulmuş agarlı besiyerinden yaklaşık 15 ml dökülür, besiyeri ile örnek karıştırılır, besiyeri katılaştıktan sonra petri kutuları inkübasyona bırakılır. Dezavantajları sıcak dökülen besiyerinin mikroorganizmaya zarar verme olasılığının yüksek olması, besiyerinin petrilere ekim yapılıncaya kadar erimiş halde tutulması ve bunun besiyeri üzerine olumsuz etkisi, herhangi bir ekim hatasında yedek besiyeri kullanımındaki sıkıntılar, mikroorganizmaların petri kutusunun tabanına veya besiyeri yüzeyine yakın olmalarına bağlı olarak oksijenden farklı düzeyde faydalanmaları ve dolayısı ile farklı düzeyde gelişmeleridir

Yayma Yöntemi Yayma yönteminin esası, önceden petri kutularına dökülüp katılaştırılmış (hatta bu şekilde stoklanmış) ve belirli bir düzeyde kurutulmuş besiyerleri üzerine 0,1 ml örnek aktarılarak drigalski spatülü denilen kıvrık bir cam baget ile bu miktarın besiyeri yüzeyine yayılmasıdır.

Damlatma Yöntemi Damlatma yönteminde ise 0,01 (ya da 0,05 ; besiyeri uygun ise 0,1) ml örnek Petri kutusunda önceden dökülmüş, katılaştırılmış ve belirli bir düzeyde kurutulmuş besiyeri üzerine damlatılır, yayma yapılmadan besiyerinin damlayı emmesi beklenir. Dolayısı ile koloniler sadece yaklaşık 2-3 cm kadar çapı olan bir alanda yoğun ve bu nedenle küçük olarak gelişir

Spor Sayımı Bazı hallerde, sadece bakteri sporlarının sayımı gerekebilir. Sporlar da, vejetatif hücreler gibi, agarlı besiyerlerinde kültürel sayım yöntemleri ile sayılırlar. Ancak önce, kültürdeki vejetatif hücrelerin öldürülmesi gereklidir. Bu amaçla spor sayımı yapılacak materyal 80 C’da 1 dakika tutulur. Bu sırada, tercihen su banyosundaki suyun sıcaklığını rahatlıkla iletecek ince kenarlı tüp kullanılmalıdır. 80 C’da 1 dakikalık sıcaklık uygulaması, ortamda bulunan vejetatif hücreleri öldürürken, sporların çimlenmesini teşvik eder. Bundan sonra bilinen dilüsyon ve ekim yapılır

DENEY