FOTOPERİYODİZM. FOTOPERİYODİZM FOTOPERİYODİZM 24 saatlik gece-gündüz döngüsünde gece ve gündüz uzunluğuna göre bitkilerin meydana getirdiği fizyolojik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM
Advertisements

TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
 Vücudumuzdan 15 muhteşem görüntü Görüntüler Elektron Mikroskopu ile çekilmiş, Detaylar 1 - 5nm (nanometre) arası değişen boyutlarda...
Dünya ve Güneş Kendimizi Sınayalım Dünya ve Güneş
Dünya Güneş Ay.
Canlı nedir?Cansız nedir?
Crocosmia lucifer.
Elektromanyetik Dalgalar
FOTOĞRAFİK SİSTEMLER Cisimlerin optik olarak resim düzlemine izdüşürülen görüntüleri fotoğraj filmi üzerine kaydedilir. Görüntünün kaydedildiği fotoğraf.
IŞIK Karanlıkta cisimleri göremeyiz.Uzayda ve
Magnolia X soulangiana
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
BİTKİLERDE BESLENME BÜYÜME VE HAREKET
Selami TURHAN Makina Mühendisi GSM :
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
Canlıların Ortak özellikleri.
ÇAMYUVA SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
HORMONLAR & BÜYÜMEYİ DÜZENLEYİCİ MADDELER
Teknoalem.org // Levent
PLAZMALAR.
Çok küçük bir tohum, yaşam kaynağıdır. Tohum besin desteğiyle fideyi geliştirecek temel parçaları içeren bir embriyodur. Tohuma, embriyonun yaşamasını.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ 10-14/03/2014
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ A.B.D
Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida
Camellia japonica Kamelya-japon Gülü..
Familyası : Agavaceae Botanik Adı : Agave americana Türkçe Adı : Sabır
CHRYSANTHEMUM.
RHODODENDRON INDICUM (Açelya)
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
IŞIK Görme organımız gözdür. Ancak varlıkları görmemiz için ışık gereklidir. Işıksız ortamda hiçbir varlık görülemez. Işık vererek çevremizi aydınlatan,
Cosmos atrosanguines Familya : Asteraceae Türkçe Adı : Çikolata Kosmoz
Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir.
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
BASED SPACE SOLAR ENERGY UZAYA KONUŞLANMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ.
BEŞ DUYUMUZ.
FEN VE TEKNOLOJİ IŞIK VE SES
MEVSİMLİK ÇİÇEKLER.
Atatürk Çiçeği (Euphorbia pulcherrima)
BİBER ÇİÇEK YAPISI Atilla ATA.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
BİTKİSEL HORMONLAR.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
Althea rosa ( Gül Hatmi) FAMİLYA: Malvaceae CİNS: Alcea TÜR: Althea officinalis Althea hibiscus Althea hibiscus Althea rosa Althea rosa Althea purple.
GÜNEŞ IŞIĞI VE FOTOSENTEZ PİGMENTLERİ
FOTOSENTEZDE YAPAY IŞIKLANDIRMA
GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip.
Özboyacı İlköğretim Okulu
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
Tek ve İki Boyutta Hareket
Canlıların Ortak özellikleri.
Yarı-İletken Lazerler
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Ölçme ve Değerlendirme
Kişilerarası İletişimin Öğeleri
“RENK”.
Bitki Büyümesinde Rol Oynayan Faktörler
ÇİÇEKLENME Bitkilerde çiçeklenme durumlarına göre farklı gruplara ayrılılar. Eğer bir bitki, bir kez çiçeklendikten sonra ölüyorsa bu bitki monokarpik.
Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ ( Ders Notları)
ÇİMLENME Tohum, spor veya üreyen bir kısmın dormansi periyodunu geçirmesinin ardından elverişli koşulların ortaya çıkması ile çimlenme olayı başlar. Çimlenme.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
YER ELMASI.
MUTASYON Mutasyon gen yapısının değişmesi sonucu ortaya çıkan ve kalıtsal değişikliğe sebep olan bir olaydır..
Işık; Tüm canlılarda yaşamın devam edebilmesi için gerekli enerjiyi sağlayan en önemli iklim faktörlerinden birisidir. Işığın doğal kaynağı güneştir ve.
GÖRÜNÜR IŞIK Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya.
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
Sunum transkripti:

FOTOPERİYODİZM

FOTOPERİYODİZM 24 saatlik gece-gündüz döngüsünde gece ve gündüz uzunluğuna göre bitkilerin meydana getirdiği fizyolojik yanıtlardır.

Çiçeklenmenin Kontrolü Bir bitkinin bir gün içerisinde maruz kaldığı ışık süresi, bitkinin ne zaman çiçekleneceğine etki eder. Çiçeklenmeyi, bitkinin içinde bulunduğu gündüz ve gece saati belirler.

Çiçeklenme Şekline Göre Bitkiler Kısa gün Bitkileri Nötr Gün Bitkileri Uzun Gün Bitkileri

Kısa Gün Bitkileri Çiçeklenmeleri için gündüz zamanının belirli bir zaman diliminin altında olması gerekir. Ör: Çilek,tütün,Kasımpatı,pıtrak,sütleğen

KISA GÜN BİTKİSİ GÜNDÜZ GECE Çiçeklenme GECE GÜNDÜZ Vejetatif

Uzun Gün Bitkileri Çiçeklenmeleri için gündüz zamanının belirli bir zaman diliminin üstüne olması gerekir. Ör:Ay çiçeği,patates,Pamuk,Ispanak,Turp ,marul,Süsen vb.

UZUN GÜN BİTKİSİ GÜNDÜZ GECE Vejetatif GÜNDÜZ GECE Çiçeklenme

Nötr Gün Bitkileri Çiçeklenmeleri gece ve gündüz süresine bağlı değildir.Bitki içindeki özel denetim mekanizmaları çiçeklenmeyi kontrol eder. Ör: Karahindiba, Fasülye ,Domates,

Kritik Gece Uzunluğu Bir bitkisinin çiçeklenme zamanını, bitkinin karanlıkta bulunduğu zaman(gece) belirler. Kritik Gece Uzunluğu, bir bitkinin çiçeklenmesini Belirleyen, ışıksız süredir. Kritik Gece Uzunluğunun aşılması durumunda Kısa gün bitkisi çiçeklenir. Kritik Gece Uzunluğunun altına inilmesi Durumunda Uzun gün bitkisi çiçeklenir.

Atatürk Çiçeği 10 saniye Karanlıkta bekletme Kritik Gece süresi Flaşla aydınlatma

Karanlık Flaş K.G.U. Işık Kısa Gün Bitkisi Uzun Gün Bitkisi

Bitki Işık Süresini Nasıl Ölçüyor ?

Fitokrom Bitkilerde bulunan ve ışığı soğuran özel bir pigmenttir. İki izomeri vardır. Birisi kırmızıya karşı hassasken, diğeri uzak kırmızıya karşı hassastır.

ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM Gamma Işınları Morötesi Işınları Kızılötesi Işınları Mikro Dalgalar Radyo Dalgaları X ışınları Dalga Boyu (metre) Görünür Işık Dalga Boyu (Nanometre)

birbirine dönüşebilir. Fitokrom Fitokrom Bu iki fitokrom izomeri ışık altında birbirine dönüşebilir. Bitkide bu iki izomerin miktarı ışığın ölçülmesini sağlar.

çiçeklenme gece gündüz vejetatif Beyaz Işık vejetatif çiçeklenme Kırmızı ışık (R) çiçeklenme Uzak Kırmızı ışık (FR) çiçeklenme vejetatif

(2011-ygs)

Bitkilerde Hareket

Bitkiler aktif olarak hareket edemezler yani yer değiştiremezler. Bitkiler ancak çeşitli fiziksel ve kimyasal Uyarılara karşı konumlanma veya şekil değiştirme gibi hareketler oluşturabilirler.

Bitkilerde hareket 2 şekilde yapılabilir. Tropizma (Yönelme) Nasti (Irganım)

TROPİZMA (yönelme)

Tropizma Bir bitkinin bir uyartıya doğru yönelmesi veya bir uyartıdan uzaklaşmasıdır.

Uyarıcı Uyarıcı Pozitif Tropizma Negatif Tropizma Eğer bitki Uyarıcıya doğru yöneliyorsa bu yönelme Biçimine pozitif tropizma, Fakat bitki Uyarıcıdan uzaklaşmaya çalışıyorsa bu Yönelme biçimine negatif tropizma adı verilir.

Bitkinin ışığın olduğu yöne göre Yönelmesine fototropizma adı verilir. Fototropizma iki şekilde yapılabilir. Pozitif fototropizma Negatif fototropizma

Fototropizma Birçok bilim adamının ilgisini çeken bir olgudur. Bu yüzden bu olgunun incelenmesi için birçok deney yapılmıştır.

Fototropizma Fototropizma üzerindeki ilk deneyleri C.Darwin ve oğlu F.Darwin yapmıştır. Bu deneyler koleoptil adını verdiğimiz kılıflar üzerinde yapılmıştır.

Koleoptil Koleoptil: Monokotil bitkilerde büyümekte olan Tomurcuğu koruyan kılıftır.

Boysen ve Jensen’in yaptığı Deneyler ile fototropizmanın oksin Işık almayan taraf Işık alan taraf Boysen ve Jensen’in yaptığı Deneyler ile fototropizmanın oksin tarafından sağlandığı anlaşılmıştır. Uç Kesilmiş Uç,ışık geçirmez bir şapka ile örtülmüş Uç,ışık geçiren bir şapka ile örtülmüş Kaide,ışık geçirmeyen bir kılıf ile örtülmüş. Uç jelatin blok ile ayrılmış. . Uç mika ile ayrılmış. . Kontrol

Oksin, bitki hücrelerinin uzamasını tetikler ve Işık yukarıdan geliyor. Oksin Işık yandan geliyor Oksin, bitki hücrelerinin uzamasını tetikler ve bu durum ışığa yönelmeyi sağlar.

Oksin ışık bulunmayan kısımda salgılanır.Ve o bölgenin hücrelerinin uzadığı bölge Oksin ışıksız Bölgede salgılanır. Sürgün Işığa doğru uzanır. Oksin ışık bulunmayan kısımda salgılanır.Ve o bölgenin hücrelerinin uzamasına sebep olur. Normal büyüklükteki hücreler

Son olarak Went adlı bir bilimadamının yaptığı deney ile fototropizma’nın doğrudan oksin ile ilgili olduğu kesinleşmiştir.

Sürgün ucu agar blok’un üstüne Konuluyor.Bu durumda oksin Agar blok’un içine sızıyor. Oksin içermeyen Bloklar.(Kontrol) Oksinli blok büyümeyi uyarır. Uca konulmuş blok Ucu yönlendirir. IŞIK YOK

(2010-LYS)

Diğer Tropizma Çeşitleri

Pozitif gravitropizma Negatif gravitropizma

(2011-YGS)

Diğer Tropizma Çeşitleri Gravitropizma Tigmotropizma Kemotropizma Hidrotropizma

NASTİ (IRGANIM)

Nasti (Irganım) Uyarıcının yönüne bağlı olmaksızın gerçekleşen durum değiştirme hareketleridir.

Nasti Çeşitleri Fotonasti Tigmonasti Termonasti Epinasti

Fotonasti Işığın varlığına göre bitkinin tepki vermesidir. Örn: Stomaların açılıp kapanması, Akşam sefası bitkisinin akşamüstü çiçeklerini açması sabah yeniden kapatması

Tigmonasti(Sismonasti) Dokunmaya karşı meydana gelen durum değişikliğidir. Örn:Küstüm otu,Venüs sinek kapanı

Epinasti Bitkinin ışıktan daha fazla faydalanabilmesi için yatay konumlanmasıdır.

Epinasti

PERİYODİK HAREKETLER Eğer bitkinin meydana getirdiği tepkiler 24 saatlik döngüler ile gerçekleşiyorsa, bu hareketler periyodik hareketler olarak adlandırılır.

(2010-YGS)