SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE ÖZEN YAMAN UZM.DİYETİSYEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE ANTİ-AGİNG
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Okul Çağı Çocuğunun Beslenmesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
MENOPOZ VE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
SPOR.
SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE ÖZEN YAMAN UZM.DİYETİSYEN

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME  Beslenme; insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini alıp vücudunda kullanabilmesidir.  Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu “yeterli ve dengeli beslenme” deyimi ile açıklanmaktadır.

 İnsan, yaşamı için 50’ye yakın türde besin öğesine gereksinim duymaktadır. Bu besin öğelerinin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden fazla alındığında, ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri de “fazla kiloluluk” ve “obezite”dir.

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) NEDİR? “Sa ğ lı ğ ı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı ya ğ birikmesi” (DSÖ)

Fazla kilolu veya obez olmak;  Hipertansiyon,  Yüksek kan kolesterolü,  Kalp damar hastalıkları,  İnme,  Tip 2 diyabet,  Bazı kanser türleri,  Artritler ve  Solunum sorunları gibi sağlık sorunları riskini artırmaktadır.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NASIL SAĞLANIR?

1. SÜT VE ÜRÜNLERİ  Bu grupta yer alan besinler: Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinler  İçerdiği önemli besinler : Protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır.  Başlıca görevleri: Kalsiyumdan zengin olan bu grup kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar.

4 BARDAK8 TABAK 5 BA Ğ 6 ADET4 BA Ğ 2 BARDAK

NE KADAR TÜKETELİM  Her gün yetişkin bireylerin 2 porsiyon, gebe ve emzikli kadınlar ve menopoz sonrası kadınların 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir.  Bir orta boy su bardağı (200 mL) süt veya yoğurt ile iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir bir porsiyondur.

2. ET, ET ÜRÜNLERİ, YUMURTA, KURU BAKLAGİLLER VE YAĞLI TOHUMLAR  Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.  İçerdiği önemli besinler : Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1 ve A vitamini, posa (kurubaklagiller) içerir.  Başlıca görevleri: Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde görev alan besin öğelerini sağlarlar. Kan yapımında görevli en önemli besin öğeleri bu grup tarafından sağlanır. Sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında görev alan besin öğeleri en çok bu grupta bulunur. Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli besin grubudur.

NE KADAR TÜKETELİM  Et-yumurta-kuru baklagiller grubundan 2 porsiyon alınmalıdır.  Et, tavuk, balık vb.: g (2-3 ızgara köfte kadar)  Kuru baklagiller: 90 g (Bir çay bardağı)  Yağlı tohumlar: 30 g  Yumurta: Haftada 3-4 adet tüketilmelidir. İki yumurta 2-3 köfteye eş değerdir.

HAFTADA KEZ BALIK!  Omega–3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az 2 kez balık yenilmelidir.

PİŞİRME YÖNTEMİNE DİKKAT!  Pişirmede haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır.  Et konan yemeğe yağ eklenmemelidir.  Etler ızgara edilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır, aksi halde kanser yapıcı maddeler oluşur.  Aynı nedenle etler çok yüksek sıcaklıkta, uzun süre pişirilmemelidir.

3. TAZE SEBZE VE MEYVELER  Bu grupta yer alan besinler Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır.  İçerdiği önemli besinler : Mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Folik asit, A vitaminin ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler.

 Başlıca görevleri:  Büyüme ve gelişmeye yardım ederler.  Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar.  Deri ve göz sağlığı için temel ögeler içerirler.  Diş ve diş eti sağlığını korurlar.  Kan yapımında görev alan ögelerden zengindirler.  Hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindirler.  Doygunluk hissi sağlarlar.  Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri) oluşma riskini azaltırlar.  Barsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.

NE KADAR TÜKETELİM  Günde en az 5 porsiyon taze sebze ya da meyve tüketilmelidir.  Günlük alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller veya domates olmalıdır.

4. EKMEK VE DİĞER TAHIL ÜRÜNLERİ  Bu grupta yer alan besinler Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.

NE KADAR TÜKETELİM  Tüketilecek miktar bireyin vücut ağırlığı ve bedensel çalışma durumuna göre değişmektedir.  Tam tahıl ürünleri günde 3-6 porsiyon (6 orta dilim ekmek veya 3 orta dilim ekmek,1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir.

DÜZENLİ BESLENİN,ÖĞÜN ATLAMAYIN  Beslenme programı, günlük en az 3 veya daha fazla (6~8) öğünlük düzenli ve sık aralıklarla uygulanmalıdır.

KAHVALTIYI İHMAL ETMEYİN!  Akşam ile sabah arası en uzun açlık dönemidir.  Vücut gece boyu onarım ve yeni doku yapar.  Beynin ihtiyaç duyduğu enerji tükenmiştir. KAHVALTI YAPILMADIĞINDA; Yorgunluk Halsizlik Güçsüzlük Baş ağrısı Dikkat eksikliği

BASİT ŞEKER TÜKETİMİNİZİ AZALTIN 1 adet küp şeker = 10 kalori

TUZ TÜKETİMİNİZİ AZALTIN!

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN!  Günde en az 8-10 su bardağı (1,5-2 lt) su tüketilmelidir.

Yemekler ağır ağır ve iyice çiğnenerek yenmelidir. YAVAŞ YİYİN, İYİ ÇİĞNEYİN!

PORSİYONLARA DİKKAT!  Yiyecekleri daha küçük tabaklarla, küçük porsiyonlarda tüketin.  Porsiyonlarınızın miktarını ayarlayın. Tabakları masada değil mutfakta hazırlayın.

KIZARTILMIŞ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN!  Daha az yağ gerektiren pişirme yöntemlerini deneyin!  Bildiğiniz yemekleri farklı şekilde pişirerek yeni bir mutfak deneyimi edinebilirsiniz. Örneğin; patlıcan musakka yapmak için patlıcanları kızartmak yerine kaynayan suda 3-5 dakika haşlayarak kullanın, çok hafif ve aynı zamanda lezzetli olduğunu göreceksiniz.

BESİN ETİKETLERİNE DİKKAT!

YAĞ İÇERİĞİ YÜKSEK GIDALAR DİKKAT!  Günde 35 gramlık bir paket yiyen kişi, yıl boyunca 5 litre ya ğ içmiş gibi oluyor  Türkiye'de cipse ayrılan para 800 milyon dolar. Yağ, şeker ve tuz içeriği yüksek besinler “kortiko limbik” sistemi güçlü bir şekilde uyararak, bu tür besinlerin yeniden arzulanmasını sağlamaktadırlar. Resmen ya ğ içiyoruz….

NE YEDİĞİNİZE DİKKAT EDİN! Acıktığınız için mi? Yalnızlıktan mı? Depresyondan mı yiyorsunuz? FARKINA VARIN!

HARCAYABİLECEĞİNİZ KADAR ENERJİ ALIN D İ YABET H İ PERTANS İ YON KALP-DAMAR HASTALIKLARI İ NSÜL İ N D İ RENC İ ASTIM KARAC İĞ ER YA Ğ LANMASI OSTEOARTR İ T UYKU APNES İ KANSER PS İ KOLOJ İ K BOZUKLUKLAR SAFRA KESES İ HASTALIKLARI

ALDIĞIMIZ KALORİNİN NE KADARINI HARCAYABİLİYORUZ? 1 porsiyon baklava  50 dk. hızlı tempo yürüyüş  1,5 saat masa tenisi  45 dakika yüzme  1,5 saat bisiklete binme ~400 kkal. Not: Enerji harcaması için bulunan de ğ er ortalama bir de ğ er olup, bireyin vücut tipi, yaptı ğ ı aktivitenin şiddeti, yaşı vb. bireysel faktörlere göre de ğ işiklik gösterebilir. Buradaki de ğ erler 70 kg. a ğ ırlı ğ ındaki bir birey üzerinden hesaplanmıştır.

Ya ğ sız dokunun korunmasını sa ğ lar. Bazal metabolizma hızının düşmesini engeller. Ya ğ dokusunun harcanmasını sa ğ lar. Sa ğ lı ğ ın korunmasını ve geliştirilmesini etkiler. Hareketli Yaşama Merhaba !

 FİZİKSEL AKTİVİTE NEDİR? Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir.  EGZERSİZ NEDİR? Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitedir. Egzersiz, düzenli ve tekrarlı vücut hareketlerini içerir.  SPOR NEDİR? Tek başına veya grup olarak yapılan, fiziksel ve zihinsel aktivite gerektiren, yarışma ortamı içinde, belirli kurallar dahilinde gerçekleştirilen oyunlardır.

Egzersizin Sıklığı: Her gün veya en az 5 gün/hafta Egzersizin Süresi: dk/günde 1 kez veya dk/günde 2 kez

BOL BOL YÜRÜYÜN!

NEDEN YAPMIYORUZ?  Mesafe – Yürümek için çok uzak  Trafik – Yollar çok tehlikeli  Zaman – Yürümek için zamanım yok  Güven – Yürümek güvenli değildir.  Uygunsuz – iş için arabaya ihtiyacım var

 ENERJİ verir  METABOLIZMAYI artırır  İÇ DENGEYİ geliştirir  KONSANTRASYONU geliştirir  STRESE yardım eder  KUVVET İ artırır  SA Ğ LI Ğ I geliştirir  IMMUN S İ STEM İ artırır  GÜVEN İ geliştirir.  SOSYAL YAŞAMI geliştirir

Aktif Olmak İçin Pratik Öneriler:  Güvenli ve mümkün olan her şartta yürüyüş yapın  Şehir rekreasyon alanlarını araştırın ve bu alanları kullanın  Özel araç yerine toplu taşıma araçlarını tercih edin  Gidilecek yere varmadan birkaç durak önce inip yola hızlı bir şekilde yürüyerek devam edin

Aktif Olmak İçin Pratik Öneriler:  Asansöre binmek yerine merdiven kullanın  Alışverişinizi hızlı tempo yürüyüşle yapın  Ailenizle birlikte aktif bir hafta sonu planı yapın

TV VE BİLGİSAYAR BAŞINDA 2 SAATTEN FAZLA OTURMAYIN

DÜZENLİ UYKU UYUYUN

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi 0 (224)