TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Pişirme Teknikleri
Advertisements

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Merhabalar sevgili yemek dostları ! Ben Bolu’lu Turgay Usta. Yılların vermiş olduğu yemek bilgimi sizlerle paylaşmak istedim. Bildiğim onca yemek arasından.
Gıdalarımızı saklama kuralları
DENGELİ YAŞAM PROGRAMI
4.SINIF KİMYA KONULARI.
KAHVERENGİ SOSLAR DEMİ GLACE SOS
Taze Otlar & Baharatlar.
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Yiyecekler Konuşuyor Arda:
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
KANSERİ YENMEK İÇİN KULLANILACAK GIDALAR Evet Sevimsiz bir konu seçtim bu kez ama çağımızın en önemli hastalıklarından biri KANSER.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KONU: BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI
SAĞLIKLI BESLENME.
Düğünlerde yapılan “Çiçek” ekmeği
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
SAKARYA CEVAT AYHAN FEN LİSESİ MART AYI AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜDÜR
Bırak dört unsuru bir yana Beş duyguyu, ey şarap sunan
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
KOLZA.
Kerem Reyhani Sınıf:5/B No:34
Yemek Listesi NİSAN 2015 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
HAYAT VE ANLAMI.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
YEŞİMİN MUTFAĞI Malzemeler
TANTUNİİİİİİ .
TAVUK YUMURTA CİVCİV.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
500 gr orta yağlı dana kıyma 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 adet iri kuru soğan 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı kuru nane 1 su bardağı.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Yemek planlamada ana ilke; beslenme bilgilerini uygulayarak, birey, aile ya da grupların iyi beslenmesini sağlamaktır. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden.
SAĞLIKLI BESLENME.
Ezogelin Çorba, Hasanpaşa Köfte, Spagetti Makarna, Havuç Salatası,Muz
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
EYLÜL 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Salı
Defnem Anaokulu 2016 Aralık Ayı Yemek Listesi
ŞATO Tabldot ve Ev Yemekleri
MENÜ PAZARTESİ DOMATES ÇORBASI EKŞİLİ KÖFTE MAKARNA
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR
TÜRK MUTFAĞINDA SEBZE YEMEKLERİ
Yemek Listesi ARALIK 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
Yemek Listesi OCAK 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
02/10/2017 S-Mini Sandviç,Beyaz Peyniri Siyah Zeytin, Salatalık,Süt
03/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz peynir,Siyah Zeytin, Domates,Süt
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
EYLÜL 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI
TATLI PATATES.
3-B SINIFI BİR DÖNEMİ DAHA BİTİRDİ. ACISIYLA, TATLISIYLA VE TUZLUSUYLA GEÇTİ.
İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

TRAKYA’NIN BAYRAĞI

TRAKYA’NIN TARİHİ

GELENEK GÖRENEKLERİ

TRAKYA’NIN YEMEKLERİ

Bildiğimiz krep: Cizleme Trakya’ya gelince krepe krep denmez, cizleme denir! Un, süt, yumurta, tuz, maya ve su boza kıvamına gelene kadar karışıp tavada ters yüz edilince bildiğimiz krep gibi cizleme oluverir. Yanında tercih ettiklerinize göre tatlı ya da tuzlu tüketebilirsiniz.

Lezzeti boyundan büyük: Tekirdağ köftesi “Tekirdağ Köftesi”nin 1920'li yılların başında Selanikli göçmenler tarafından yöreye getirildiği düşünülmekte. Onu diğer köfte çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği ise yapımında kullanılan dana eti kaburgası ve irmik’tir. Piştikten sonra boyu neredeyse yarısı kadar kısalır. Sanıldığının aksine içinde baharat bulunmaz ama gittiğiniz her restoranda acı biberli sos ile servis edilir. Yanında piyaz ve bol köpüklü ayranla lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Olmazsa olmaz patlıcan: Manca Pek çok kişinin adını Köpoğlu mancası diye bildiği manca? közlenmiş patlıcan, biber ve domatesin sarımsak ve sirkeyle karıştırılmasıyla yapılan bir mezedir. Adı hakkında farklı rivayetler var: Patlıcan mancası, papaz mancası, bağ mancası ve bahsettiğim Köpoğlu mancası gibi gibi… O yüzden hiç karıştırmadan sadece manca desek yeterli olabilir.

Mantı deyince gözünüzde canlanmayan: Tavuklu Sini Mantısı Mantı denilince herkesin aklına küçücük Kayseri mantısının üstüne yoğurt ve sos dökülmüş hali gelir ama Trakya’da hiç de öyle değil. Bildiğimiz mantı hamuru açılıp kare kare kesilir, içine pirinç ya da bulgurla karıştırılmış tavuk etleri konup kapatılır. Tüm tepsi dolunca fırında pişirilir ve fırından çıkınca da üzerine sıcak tavuk suyu dökülür. Yanında yine yoğurt tercih edebilirsiniz? ama ayran daha iyi bir fikir olabilir.

Ciğerin en leziz hali: Edirne Tava Ciğeri Yolunuz Edirne’ye düşerse ve yemeden dönerseniz kesinlikle pişman olacağınız bir lezzet Edirne tava ciğeri. Ciğer bu hale nasıl geliyor da böyle lezzetli oluyor merak ederseniz kısaca: Trakya’nın verimli otlaklarında yetişen semiz danalardan günlük olarak elde edilen ciğerin zarı soyulup yaprak inceliğinde kesilip damar ve sinirlerden ayrılır. Defalarca yıkanıp kanından ayrılan ciğer sıkılıp karbonatla yoğurulduktan sonra bir gece dolapta bekletilir. Kızartmadan önce una bulanan ciğerler kızgın ayçiçek yağına atılır. Kuvvetli ateşte sadece birer dakika kızaran ciğerler üzerine tuz serpilerek servis edilir.Tava ciğerinin olmazsa olmazı ise yanında servis edilen kurutulup kızartılmış sivri biberdir.

Yörenin zenginliği: Kaşarlı köfte Trakya mutfağı en çok da pek çok köfte çeşidini barındırmasıyla ünlüdür. Bazen köyden köye bir mesafede bile farklı lezzette köfte çeşitleriyle karşılaşmanız mümkün. Bunlardan biri de Keşan ve Malkara yöresinde rastlayabileceğiniz Kaşarlı köfte. Kaşarlar köfte malzemesi ile birlikte yoğurulup merdaneyle açılır ve porsiyonlar halinde kesilip ızgarada pişirilir. Aynen satır köftede olduğu gibi koyu kahverengi renk tam kıvamında piştiğini gösterir.

Bilenler bilir: Trakya’nın Burma Sucuğu Yılları aşan tecrübesiyle bir kez tadanı tekrar ağırlayan Tekirdağ Malkara yolu üzerinde İnecik’te bulunan pek çok işletme, tüm et çeşitlerinin yanı sıra burma sucuğu ile ünlüdür. Yörede şöhretini giderek katlayan burma sucuklarda teke ve oğlaklardan elde edilen etler kullanılmakta, üretimde izlenen yönteme ait farklılıklar da bu sucukları İnecik’e has kılmaktadır.