Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
Advertisements

Diferansiyel Sürüş Sistemi E-posta:
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Yapay Zeka DR.KORHAN KAYIŞLI.
Flash Player ©, sistemin sorunsuz çalışması için gerekli bir programdır. Sayfaları daha sağlıklı takip edebilmek için bilgisayarınızda bu programın 8.0.
Menü’den Evrak Projesine ulaşılır.
DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
2. AŞAMA BELGE KAYDI.
İSİM UZAYLARI.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
MODÜLER BİR ÖĞRETİM YAZILIMI DENEMESİ VE UYGULAMA SONUÇLARI Okut.Halit KARALAR (Muğla Üniv. Enf. Bölümü) Dr. Yaşar SARI (Muğla Üniv. Enf. Bölümü)
E-SINAV Sistemi Halil Özmen
8. SAYISAL TÜREV ve İNTEGRAL
İçerik Ön Tanımlar En Kısa Yol Problemi Yol, Cevrim(çember)
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
LEKIN Ar. Gör. Pelin ALCAN.
SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma Çiğdem İNAN, M. Fatih AKAY Çukurova Üniversitesi Bilgisayar.
Çok Etmenli Sistemlerde Yük Dengeleme ve Yük Paylaşımı
Çizge Teorisi, Dağıtık Algoritmalar ve Telsiz Duyarga Ağları
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Veri ağaçları
Bilgisayar Programlama
Veri Yapıları ve Algoritmalar
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ
FAYDALI BİLGİSAYAR PROGRAMLARI
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Kablosuz Algılayıcı Ağlarında Kara-Delik Saldırısına Karşı Geliştirilmiş Bir Güvenlik Algoritması Majid Meghdadi 1, Suat Özdemir 2, İnan Güler 3 1 Bilgisayar.
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
SINAV NOTLARI HAZIRLIYORUM
VERİLERİ DÜZENLİYORUM ACCESS TANIMLAR Veri Tabanı: Düzenli bilgiler topluluğudur. Sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir,
Veri Yapıları ve Algoritmaları ders_1
MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE EĞİTİMİNİN SINIRLARI H. ABDULLAH, M. A. YALÇIN, N. SAZAK, M. YILDIZ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. BÖLÜMÜ.
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
SONLU ELEMANLARA GİRİŞ DERSİ
SULUOVA FEN (ANADOLU ÖĞRETMEN ) LİSESİ
ENF 204 Bilgisayar Programlama Algoritma ve Akış Diyagramları
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ’NDE Ders Açma İşlemi Öğrenci ve Bilişim Koordinatörlüğü Haziran 2015 Ankara.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
Psikolojik Danışman: Hasan KARAKIŞ.  Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya.
BİTİRME ÖDEVİNİN BAŞLIĞI Öğrencinin Numarası, Adı Soyadı
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ MMF 202 SAYISAL YÖNTEMLER DERSİ DERS BİLGİLENDİRMESİ.
YAPAY ZEKA DERS NOTLARI UYGULAMALARI Bölüm 1 : Yapay Zeka
BİTİRME ÖDEVİNİN BAŞLIĞI Öğrencinin Numarası, Adı Soyadı
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Algoritmalar II Ders 8 Açgözlü Algoritmalar.
7th International Congress of Research in Education
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Paralel Hesaplama MATLAB ve Paralel Hesaplama
Kümeleme ve Regresyon Problemleri için Kolektif Öğrenme
BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
Problem Çözme Yaklaşımları
Algoritma Nedir? Algoritmayı, herhangi bir problemin çözümü için izlenecek yolun adımlar halinde yazılması olarak tanımlayabiliriz. Algoritma, bir problemin.
Ortaöğretime Geçiş Sistemi
Ontoloji Tabanlı Bir Kitap Sorgulama Sistemi Gerçekleştirimi
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
102 - Çoklu Algoritma Desteğine Dayalı E-İmza Uygulaması (E-Signat)
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
1 EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ Excel de bir veritabanı oluşturulabilir veya başka programlarda (Access gibi) oluşturulmuş olan Veri Tabanları.
Sunum transkripti:

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh. GRAFİK RENKLENDİRME ALGORİTMASI KULLANILARAK OTOMATİK DERS PROGRAMI GELİŞTİRME YAZILIMI Hasan H. BALIK Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh. Ayhan AKBAL Oktay BARUT Levent SOLAKOĞLU

İçerik Giriş Graph Coloring Algoritması Programın Geliştirilmesi Veri Tabanı ve Tablolar Otomatik Ders Yerleştirme Yazılımı Sonuç

Giriş Bilgisayar ve bilgisayar uygulamaları günlük hayatın her alanında önemli unsurlar olmaya başlayınca, daha önceden bir veya birden çok kişinin uzun sürede yaptığı oldukça karmaşık işlemler sonucunda gerçekleştirdikleri bir çok iş, bilgisayar ortamında çok hızlı çözülmeye başlamıştır. Bu işlemler için genellikle bir paket program hazırlanarak kullanıcılara sunulmuş, kullanıcılar bu programları kullanarak hem çok hızlı hem de hatasız olarak işlemlerini gerçekleştirmiştir. Okuldaki ders programının ayarlanması çok önemli bir konudur. Tahmin edileceği gibi otomatik ders programında bazı zorluklar, çakışmalar, kısıtlamalar, kriterler vardır ve bunlar dikkate alınarak yapılacak programlar oldukça karmaşıktır. Bu tür problemlerinin çözümünde kullanılan birçok yaklaşım bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Kümeleme, Genetik Algoritmalar, Ard Arda Sıralama, Mantıksal Programlama, Yerel Arama ve Graph Coloring’dir. Gerçekleştirilen bu projede bu yaklaşımlardan biri olan Graph Coloring Algoritması kullanılmıştır. Üniversitelerdeki sınav programlarının hazırlanması da karmaşık ve hata oranı yüksek konuların başında gelmektedir. Bir çok üniversitede hala ciddi problemler çıkmakta ve her dönem sonunda bu sıkıntılar tekrarlanmaktadır. Bunun sonucu olarak sınavları öğrencinin aldığı derslere göre, çakıştırmadan dağıtacak bir programa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu uygulama için Graph Coloring algoritması en kullanışlı algoritmalardan biridir.

Graph Coloring Algoritması Graf renklendirme, graf üzerinde birbirine komşu olan düğümlere farklı renk atama işlemidir. Amaç, en az sayıda renk kullanılarak tüm düğümlere komşularından farklı birer renk vermektir. Renklendirmede kullanılan renk sayısı kromatik sayı olarak adlandırılır. Uygulamada, graf renklendirmenin kullanılacağı alanların başında, ilk akla gelen, harita üzerindeki bölgelerin renklendirilmesi olmasına karşın, graf renklendirme bilgisayar biliminde ve günlük yaşamdaki birçok problemin çözümünde kullanılan bir yaklaşımdır. Örneğin, sınırlı sayıda işlemcisi olan bir sistemde proseslerin işlemcileri kullanma zamanları ve sıralamasının belirlenmesinde, üniversitenin bir fakültesinde sınav saat ve günlerinin çakışmayacak bir şekilde yerleştirilmesinde çözüm sunar, bir de tabi ki bölge renklendirmede en az sayıda renk kullanılmasını sağlar. Graf renklendirmede kullanılan algoritmalardan birisi Welch ve Powel’in önerdiği yöntemdir. Bu yöntem genel olarak düğümlerin derecelerine dayanmaktadır. Welch ve Powel Algoritması: Bu algoritmanın davranışı adım adım aşağıdaki gibidir. Düğümler derecelerine göre büyükten küçüğe doğru sıralanır İlk renk birinci sıradaki düğüme atanır ve daha sonra aynı renk birbirlerine bitişik olmayacak biçimde diğer düğümlere verilir. Bir sonraki renge geçilir, bu renk sıradaki derecesi en yüksek olan düğüme atanır; ve sonra bu renk, daha önce renklendirilmemiş düğümlere birbirlerine bitişi olmayacak şekilde atanır. Üçüncü adım tüm düğümlere renk verilince sonlandırılır [1].

Programın Geliştirilmesi Programın geliştirilmesinde çeşitli verilerin tespiti gereklidir. Bunlar : Gün sayısı ve saat aralıkları: Hangi günler de ve hangi saat aralıklarına derslerin yerleştirileceği bilgisidir. Dersler: Veri tabanına hangi derslerin girileceği, bu derslerin kodu, adı, seviyesi, dersi alan öğrenci sayısıdır. Öğrenciler: Öğrencilerin numarası, adı, soyadı, sınıfı ve öğrencinin aldığı derslerdir. Bu veriler doğrultusunda veritabanı tabloları oluşturulmuştur. Gerekli olan veritabanı tabloları: Ogrenci Ogrenciders Ders dir. Ders dağılımı yapılırken çeşitli kriterler vardır. Bunlar; Dersler homojen dağıtılmalıdır. Öğrencilerin derslerinin çakışmamasına özen gösterilmelidir.

Programın Geliştirilmesi Veriler ile kullanılan algoritma doğrultusunda komşuluklar çıkarılacak ve bu komşuluklara ilişkin graf elde edilir. Bu durumda graf aşağıdaki gibi olur. Burada düğümler Ders Kodlarıdır. Yukarıdaki grafda komşuluklar açık bir şekilde gözükmektedir. Graf Coloring Algoritması gereği komşu olan hiçbir ders aynı saate konulamaz ve renklendirme bu koşul ile yapılabilir.

Otomatik Ders Yerleştirme Yazılımı

Otomatik Ders Yerleştirme Yazılımı Yazılım kurulduktan sonra açılışta DBGrid1 kompanentinde öğrenciler ve sınıfları gözükmektedir. Ders kaydı da açılış ekranında mevcuttur. Bu sayede geliştirilen programa has veritabanı oluşturma imkanı da sağlanmış olur. suiDBLookupListBox1 kompanentinde seçili öğrencinin ders kaydının yapılması için alabileceği dersler mevcuttur. Öğrenci seçildikten sonra aldığı dersler ya ders üzerine çift tıklanarak yada “ders ekle” butonuna basılarak dersler suiListBox1 içine atılır. Eğer seçili derslerden biri tekrar seçilirse Şekil 8’de verilen hata mesajıya karşılaşılır.

Otomatik Ders Yerleştirme Yazılımı

SONUÇ Sonuç olarak bu çalışmada üniversitelerin büyük bir sıkıntısı olan ders çakışmasını ortadan kaldıran bir yazılım programı geliştirilmiştir.. Geliştirilen bu programın kullanımı basit ve son derece işlevseldir.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh. TEŞEKKÜRLER Hasan H. BALIK Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh. Ayhan AKBAL Oktay BARUT Levent SOLAKOĞLU