HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAZIM KURALLARI.
Advertisements

YAZIM KURALLARI.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
“-de” Hal ekinin Ve “-de” Bağlacının Yazılışı ► DURUM EKİ OLAN “-de” ♫ Kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılır.(Her yerde aradım) ♫ Ünlü uyumunu bozmaz.(Okulun.
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Ad (İsim) Ad (İsim) Çeşitleri Özel Ad Cins Ad
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ:Yazıda ” karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, cümlenin yapısını ve duraklama.
Y AZıM K URALLARı S UNUSU Hazırlayan Muhammet DOĞAN Türkçe Öğretmeni.
ALFABETİK SIRA. 1. İlk harfe göre sıralanır. 2. İlk harfler aynı ise sırayla diğer harflere bakılır. Yalı Yaban Yeşil Yemin 1- yaban 2- yalı 3- yemin.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
SELANİK Mustafa Kemal Osmanlı devletinin iç karışıklıklar içinde bulunduğu ve çöküşünün hızlandığı bir dönemde 1881 de Selanikte doğdu babası alirıza efendi.
BÜYÜK HARFLERİN KULLANIMI Cümleler, dizeler Yarın sınavımız var. Öğretmen bize : “Zil az önce çaldı.” dedi. Akşam iniyor yine şehirlere, Hüzne boyandı.
NOKTALAMA İŞARETLERİ. 1.NOKTA(.) 1.NOKTA(.) Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. İsimlerin.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
İSİM (AD) Canlı Varlık İsimleri Gül BalıkMehmet Elma Ayı MuratMuz BebekPapatya.
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
YAZIM (İMLÂ) KURALLARI
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
Metinlerin Sınıflandırması
yapIlarIna göre fİİller
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
SES OLAYLARI.
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
TEVFİK FİKRET (
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
hazırlayan : Begüm Yılmaz
ÖZEL ADLARI VE TOPLULUK ADLARINI TANIYALIM DOĞRU YAZALIM
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
SUNUM TEKNİKLERİ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
MEHMET EMİN YURDAKUL ( )
GİRİŞ Dersin Tanıtımı Ders tanımı ve dönemi programının içeriği
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
ANAYASA HUKUKU.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR.
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN KONUMUZ 5.SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR. KONUMUZ 3 HAFTA SÜRECEKTİR.BÜYÜK HARFLERİN KULLANILIŞI , AYRI VE BİTİŞİK YAZIMLAR, “MI-Mİ”NİN YAZIMI HAKKINDA SİZLERE BİLGİ VERİLECEKTİR. HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN

BÜYÜK HARFLERİN KULLANIŞI 1 05.12.2018 BÜYÜK HARFLERİN KULLANIŞI 1) Cümleler büyük harfle başlar: Babası ile amcasını karşısında görünce heyecanlandı. 2) Mektuplardaki ve resmi yazılardaki hitaplar büyük harfle başlar: Canım Arkadaşım, Sayın Başbakanım 05.12.2018

3) Bir özel ada bağlı unvan sıfatları, saygı sözcükleri,takma adlar ve özel isimden türeyen sözcükler büyük harfle başlar: Mustafa Bey, Ahmet Efendi, Yüzbaşı Zeki, Gönül Teyze, İstanbullu, Türkçülük vb. 4) Bir tarihe bağlı gün ve ay adları büyük harfle başlar: 19 Mayıs 1919, 1 Kasım Pazartesi, Nisan 1920’de… vb. 5) Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Borçlar Hukuku (kanun), Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği vb. 6) Tarihi olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Yükselme Devri, Millî Edebiyat Dönemi, Servet-i Fünun Dönemi, Tanzimat Dönemi vb. 05.12.2018

AYRI VE BİTİŞİK YAZIMLAR Ses düşmesi ya da ses türemesi gibi bir ses olayına uğrayan sözcükler bitişik yazılır: kaybetmek1, kahrolmak, hissetmek2 Kurallı bileşik eylemler, yardımcı eylemle oluşan bileşik eylemler ve anlamca kaynaşmış bazı eylemler bitişik yazılır. emretmek,hapsolmak,gelebilmek,bakakalmak 05.12.2018

YAZIM KURALLARI 05.12.2018

BÜYÜK HARFLERİN KULLANILIŞI •Cümleler büyük harfle başlar: Babası ile amcasını karşısında görünce heyecanlandı. •Mektuplardaki ve resmi yazılardaki hitaplar büyük harfle başlar: •Canım Arkadaşım, Sayın Başbakanım AYRI VE BİTİŞİK YAZIMLAR Ses düşmesi ya da ses türemesi gibi bir ses olayına uğrayan sözcükler bitişik yazılır: kaybetmek, kahrolmak, hissetmek. mı, mi” her zaman kendinden önceki sözcükten ayrı yazılır. Ancak kendinden sonra gelen eklere bitişik yazılır. •Bugün bize gelecek misin? •Rüzgâr esti mi balıkçılar kıyıya çıkar. 05.12.2018

05.12.2018

05.12.2018

“MI, Mİ”NİN YAZIMI BÜYÜK HARFLERİN KULLANILIŞI Cümleler büyük harfle başlar: Babası ile amcasını karşısında görünce heyecanlandı. Özel İsimler ( kitap, dergi, gazete, insan,millet,dil, mezhep, devlet, gezegen, yıldız, şehir, sokak, cadde, ova,ırmak, kurum, kuruluş vb. adlar) Süleyman Nazif, Pamuk, Karabaş, Yaban. AYRI VE BİTİŞİK YAZIMLAR Ses düşmesi ya da ses türemesi gibi bir ses olayına uğrayan sözcükler bitişik yazılır: kaybetmek, kahrolmak, hissetmek Arayönleri belirten sözcükler bitişik yazılır: güneydoğu, kuzeybatı, güneybatı vb. “MI, Mİ”NİN YAZIMI “mı, mi”, özel isimlerden sonra gelse de kesme işaretiyle ayrılmaz. Seninle Barış’mı gelecek? (yanlış) Seninle Barış mı gelecek. (doğru) Yazım kurallarına uyalım uymayanları uyaralım... 05.12.2018

KAYNAKÇA 5. Sınıf ders kitabı, İnternet, Güvender konu anlatımlı kitap, Final konu anlatımlı kitap, kaynaklardan yararlanılmıştır.. Hazırlayan: Davut Doğan 20110904038 Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf 05.12.2018