AZALMIŞ KEMİK MİNERAL DANSİTESİ VE HİPERKALSİÜRİLİ HASTALARDA BİFOSFANATLAR Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Advertisements

Beyin Ölümünde Hukuk ve Etik Vaka Tartışmaları
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
Dr.Süha Akpınar -Dr.Bahar Kaymakamzade
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
Histolojik İncelemeler:
Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Prof. Dr. Turan EGE Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
HİPERKALSİÜRİYE YAKLAŞIM
Osteoporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü, Bornova - İzmir
Biber Gazı Maruziyeti Sonrası Gelişen, Hayatı Tehdit Edici Hapşırık E. Özdemir, E. Karabiber, G. Karakaya, A. F. Kalyoncu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Elektrik Stimülasyonu ile Hiperaljezinin Giderilmesi.
DÜŞÜK KEMİK MİNERAL DANSİTELİ VE HİPERKALSİÜRİLİ ÇOCUKLARDA BİFOSFONATLAR Michael Freundlich & Uri S. Alon University of Miami & University of Missouri-Kansas.
ARKA HİPOFİZ PATOLOJİLERİ
26 Kullanım yönetimi. Niçin kullanım yönetimi AraştırmacılarTemel Bulgular Van Dyke (1963)Genel hastanelerde uzun süre yatan hastaların % 40’ının hastane.
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OSTEOPOROZDA TANI ve TEDAVİ
MAGNEZYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
Hiperosmolar Hiperglisemik nonketotik koma
VEREM SAVAŞI. DSÖ 1993 yılında TB için acil durum ilan etmiştir Nedenleri: 1- Hükümetlerin ihmali nedeniyle TB kontrol programları zayıflamıştır 2- Kötü.
BEL AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BOYUN AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Osteoporoz Tedavisinde SERM’ler ve Diğer Yöntemler Prof. Dr
Arteriel Kan Gazı Değerlendirilmesi
TUBAL EKTOPIK GEBELIKLERDE METOTREKSAT TEDAVISI VE BHCG SEYIYELERI ILE KORELASYONU Dr. Aşkın DOĞAN
OMURİLİK YARALANMALARINDA OSTEOPOROZ
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş
METABOLİK KEMİK HASTALIKLARI
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Bronşiolitis Obliteransta Pulse Steroid Tedavisi Dr.Burak Poyraz.
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
PD ETKINLIĞI VE YETERLILIK. Karın duvarını ve karın boşluğunda bulunan organları saran periton zarı aracılığıyla yapılan diyaliz şeklidir. PERİTON DİYALİZİ.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler >
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
KANSERLİ HASTALARDA MUAYENE.
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. , Antalya
Balneoterapi uygulama
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
Bir Olgu ile Vitamin D ve B12 Tartışmaları
ROMATOİD ARTRİTTE D VİTAMİNİNE KLİNİK BAKIŞ
İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
SLAYT.
Op. Dr. Deniz OLUKLU 03/02/2019.
Sunum transkripti:

AZALMIŞ KEMİK MİNERAL DANSİTESİ VE HİPERKALSİÜRİLİ HASTALARDA BİFOSFANATLAR Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com

İdiopatik hiperkalsiürinin etyolojisi birçok vakada belirlenememiştir İdiopatik hiperkalsiürinin etyolojisi birçok vakada belirlenememiştir.Ortak görüş barsaklardan calsiyum absorbsiyonunda artma,böbreklerden kaybında artma,kemik rezorbsiyonunda artma veya bunların herhangi bir kombinasyonu olabileceği yönündedir. Önceki çalışmalar idiopatik hiperkalsiürili bazı hastalarda aşırı kemik rezorbsiyonuna bağlı biyokimyasal değişiklikler ve kemik mineral dansitesinde azalmayı ortaya koymuştur.

Tedavide bol sıvı,diyet ,potasyum sitrat preparatları ve tiazid diüretikleri kullanılmaktadır.Tedavi birçok hastada efektif iken az bir grupta persistan hiperkalsiüri olarak devam etmektedir. Bu çalışmada idiopatik hiperkalsiüri ve azalmış kemik mineral dansiteli 7 hastada bifosfanat tedavisinin etkisi değerlendirildi.

Metodlar Retrospektif bir çalışma İdiopatik hiperkalsiüri ve azalmış kemik mineral dansitesi nedeniyle bifosfonat tedavisi alan hastalara ait bilgiler toplandı. Hastanın yaşı,cinsiyeti,semptom ve bulguları,önceki antikalsiürik tedavi hikayelerine ait bilgiler toplandı. Boy,kilo,vertebra ve femur boynu KMD Z skorları,serum kreatin-Ca-PO4 değerleri,idrar Ca/kreatinin oranı ve idrar N-telopeptid/kreatinin oranı tedavi başında ve sonunda değerlendirildi.

Kemik mineral dansitesi bir Lunar Prodigy dualenergy X-ray absorptiometry(DEXA) scanner kullanılarak belirlendi. Yaşa ve cinsiyete göre baz alınan lumbal vertebralar (L2-L4) için Z skoru belirlendi. Erişkinlerde osteopeni için T skoru -1 ile -2.5 arası olarak belirlendi.Çocuklarda kesin osteopeni eşiğinin tanımlanması net belirlenememiştir.Kronolojik yaşa göre düşük KMD için Z skoru -2’nin altı olarak belirlendi.

Sonuçlar Bu 7 hastanın klinik ve radyolojik bilgileri tabloda sunuldu. Çocukların yaşı 10 ile 16 arasında değişmektedir.3’ü erkek ,4’ü kız idi. 5 hastada üriner semptom(taş,hematüri,dizüri,idrar kaçırma) ve diğer 2 hastada idiopatik juvenik osteoporoza bağlı kırık mevcuttu.

Hiperkalsiürili 5 hasta önceden calsiyum ve potasyumdan fakir diyet,farmakolojik ajan olarak tiazidler ve k sitrat tedavisi almıştı. Bifosfanat ile tedavi süresi 6-18 ay arasındaydı.6 hasta oral alendronat ile devavi edildi.Sadece bir hasta başlangıçta iv zoledronik asid tedavisi aldı,fakat kısa süreli hipokalsemik tetani epizodu olunca oral alendronata gecildi. Oral alendronat ile tedavi sırasında hiçbir yanetki görülmedi.

Bifosfanat tedavisini takiben lumbal vertebralarda Z skoru -2. 0+/-0 Bifosfanat tedavisini takiben lumbal vertebralarda Z skoru -2.0+/-0.3 ‘den -0.8+/-0.8 ve femur boynunda -1.8+/-0.4 ‘den -0.7+/-0.9’a düzeldi.İdrar Ca/krea oranı 0.29+/-0.12’den 0.13+/-0.06’ya ve idrar NTX/krea 372+/-289’dan 72+/-39’a geriledi. 24 saatlik idrar biriktiren 4 çocukta Ca atılımı 4 mg/kg’dan daha aza düştü.

Femur boynunda KMD Z skoru ile idrar Ca/kre oranı arasında ters ilişki vardı.Ancak lumbal vertebra KMD’ si ile idrar Ca/kre arasında ilişki bulunamadı. İdrar NTX/kre ile ne lumbal vertebra nede femur boynu KMD Z skoru arasında ilişki bulunamadı. Serum kreatin,elektrolitler,calsiyum,fosfor, paratiroid hormon seviyeleri normal kaldı.

Tartışma Önceki çalışmalarda hiperkalsiürik çocuklarda KMD’de azalma olduğu gösterilmişti.Skalova ve arkadaşları spinal KMD ile 24 saatlik idrar calsiyumu arasında negatif ilişkiyi rapor etmişti. Bu çalışmada idrar calsiyumu ile femur boynu KMD arasında ters ilişki saptanırken,vertebra KMD ile idrar Ca arında bir ilişki belirlenemedi. İdrar NTX/Cre ile idrar Ca/Cre arasında korelasyon bulundu.kemik rezorbsiyonu azaldıkça idrar calsiyumu da azalmaktadır.

Reusz ve arkadaşları idiopatik hiperkalsiürili 18 çocukta yapılan bir çalışmada tiazid tedavisinin KMD üzerine olumlu etkilerini göstermişlerdi. Bu çalışmada önceden diyet,tiazid ve K sitrat ile tedavi gören 5 çocukta halen hiperkalsiüri ve KMD’sinde azalma devam ediyordu.Bu çocuklarda neden cevap yoktu bilinmiyor ancak bifosfanat ile iyi cevap alındı.

Bifosfanatlar haftalık olduğu için uyumu iyidir Bifosfanatlar haftalık olduğu için uyumu iyidir.Ancak uzun süreli kullanımdaki güvenirliği belli değildir.Bu nedenle diğer tedavilere cevap yoksa kullanımı ve sadece uzman kişi kontrolünde kullanımı önerilmektedir. Bu çalışma retrospektif ve vaka sayısı azdı.Ancak bu kısa süreli faydalı bilgiler idiopatik hiperkalsiüri ve azalmış KMD’li hastalarda daha geniş,prospektif bir çalışmanın gerekliliğini ortaya koymuştur. Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com