Nf-kb Sinyal Yolağı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
SAYISAL DEVRELER BÖLÜM-2 Sayı Sistemleri ve Kodlar
HÜCREDE SİNYAL İLETİMİ
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Kişiselleştirilmiş Tıp Uygulamaları Klinik Yaklaşım değişmeli mi?
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
TEMEL İŞLEVLERİNE GÖRE REHBERLİK
HÜCRE ZARI.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
SİNYAL İLETİ SİSTEMİ VE HEMATOLOJİK MALİGNİTELER
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
KİŞİSEL HİJYEN.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
''Sigara''.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
CANLILIK ve ENERJİ
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
HÜCRE NEDİR?.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
TAM SAYILAR.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
- Sağlama - Kısa yoldan Çarpmalar
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Tek-gen Hastalıkları.
KRİZ YÖNETİMİ Öğretim Görevlisi Meral GÜNEŞ.
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Keton Cisimleri.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Kırınım, Girişim ve Müzik
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
Biyoinformatik.
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
YAĞ ASİDİ BİYOSENTEZİ Yağ asidi biyosentezi yetişkin insanda temel olarak karaciğerde (ve daha az olarak meme dokusu ve yağ dokusunda) hücre sitoplazmasında.
KARBONHİDRATLAR.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
PROTEİN SENTEZİ. PROTEİN SENTEZİ Protein Sentezi’nin Basamakları TRANSKRİPSİYON TRANSLASYON.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ETS-MİTOKONDRİAL KOMPLEKSLER
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Hastalıkların Biyokimyasal Temeli
Sisteme Birden Fazla Yüklenmiş Dokümanların Silinmeden İntihalinin Engellenmesi Sisteme art arda yüklenen dokümanlar, birbirlerine olan benzerliklerinden.
Grup A.
Prof.Dr. ASuman Sunguroğlu
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Sisteme Birden Fazla Yüklenmiş Dokümanların Silinmeden İntihalinin Engellenmesi Sisteme art arda yüklenen dokümanlar, birbirlerine olan benzerliklerinden.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
HÜCRELERARASI İLETİŞİM
TRANSPOZONLAR HAZIRLAYANLAR SERKAN ÇAM HASAN KESKİN DANIŞMAN
Sunum transkripti:

Nf-kb Sinyal Yolağı

NFkB normalde inhibitör özellikteki IkB proteini ile bağlı halde bulunur ve böylelikle inaktif halde tutulur. Ancak uyarı gerçekleştiğinde IkB kinaz proteini IkB molekülünü fosforile eder ve böylece NFkB proteini serbest hale geçer. 

 Kolon kanserine ait dokularda COX-2 ifadelenmesinde artma gözlenmiştir ki bu artışında NFKB miktarındaki artış ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. 

NFkB aktivasyonu aynı zamanda IL-2’nin aktive edilmesini de sağlayarak, Janus kinaz 3 (JAK3) proteininin otofosforilasyon ile uyarılmasını sağlar. Aktifleşmiş JAK3 ise STAT3 (signal transducer and activator of transcription 3) olarak bilinen proteini aktive eder. JAK3/STAT3’ün belirgin bir şekilde fazla miktarda ifade edildiği kolon kanserlerinde in vivo ve in vitro çalışmalar ile gösterilmiştir. JAK3/STAT3 sentezi ve aktivitesindeki bu değişikliklerin kolon kanseri hücrelerinin apoptoz ile ölmesini engellediği ve hastalığın kötü seyrine neden olduğu da yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Transkripsiyon faktörü olan NFkB proteini kolorektal kanserin başlangıcı ve ilerlemesinde rol oynayan anahtar bir moleküldür. Fizyolojik koşullarda NFkB proteini inflamatuar işlevlere katılır ve hücre döngüsü ile sağ kalımını düzenler. Normalde sitoplazmada inaktif durumda tutulur. Sinyalin alınması ile inhibitör proteini fosforile edilerek parçalanır ve serbest kalarak aktifleşen NFkB molekülü sitoplazmadan çekirdeğe taşınır. Çekirdeğe taşınan NFkB proteini hedefi olan genlerin transkripsiyonunu uyarır.

Çok sayıda inhibitör özellikli küçük molekül, inhibitör peptidler, antisense RNA’lar, doğal bileşikler ve gen tedavisi yaklaşımları NFkB sinyal iletim yolağının çoğu basamağına etki ederek baskılayabilmektedir. NFkB ‘ yi hedef alan tedavi yaklaşımları sistematik yan etkilerden kaçınarak kolon kanserinin tedavisi için daha etkili bir seçenek sunabilir.

Referanslar 1. NF-kB in development and progression of human cancer, Received: 21 January 2005 / Accepted: 30 March 2005 / Published online: 27 April 2005. https://www.researchgate.net/publication/7882339_NFkB_in_development_and_progression_of_human_cancer._Virchows_Arch 2. Classical and Alternative NF-kappaB Pathways. (n.d.). Retrieved December 8, 2015, from https://www.youtube.com/watch?v=MNVB7K-MDws 3. J. Napetschnig and H. Wu, Molecular Basis of NF-κB Signaling, on March 11, 2013. http://wulab.tch.harvard.edu/PDF/Napetschnig_AR_0313.pdf