PARAMETRİK ANALİZ Orcad PSpice da Parametrik Sweep Analiz /

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Advertisements

BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
Arduino nedir ? Atmega 328P Microcontroller USB ile bilgisayara bağlanır. Basit bir kullanımı olup kullanıcı dostudur. C++ tabanlı Arduino yazılımı ile.
Hatırlatma Ortogonal bazlar, ortogonal matrisler ve Gram-Schmidt yöntemi ile ortogonaleştirme vektörleri aşağıdaki özeliği sağlıyorsa ortonormaldir: ortogonallik.
Özdeğerler ve özvektörler
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
EK DERS UYGULAMA REHBERİ. GIRIŞ EKRANı Sisteme giriş için adresi kullanılmaktadır. Ö ğ renci bilgi sistemi için kullanılan kullanıcı.
PROSHOW GOLD 7.0 Evaluation version. PROGRAMIN ÇALISMASI Program açılınca New Slide Show penceresi açılır.(Sol alt taraftaki " Show at startup" yazısının.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Eleman Tanım Bağıntıları Direnç Elemanı: v ve i arasında cebrik bağıntı ile temsil edilen eleman v i q Ø direnç endüktans Kapasite memristor Endüktans.
Graf Teorisi Pregel Nehri
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Ders Hakkında 1 Yarıyıl içi sınavı 16 Nisan 2013 % 22 3 Kısa sınav 12 Mart 9 Nisan 14 Mayıs % 21 1 Ödev % 7 Yarıyıl Sonu Sınavı % 50.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
HAZIRLAYANLAR ZELİHA OKÇU ÖZGÜL ERGÜL  Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde.
2-Uçlu Direnç Elemanları
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
APP INVENTOR Emre ANLAR.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
Eleman Tanım Bağıntıları
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
BMET 262 Filtre Devreleri.
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
Altera ile proje hazırlama
8.Hafta İşlemsel Yükselteçler 3
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
1-a) Şekildeki devrede 5 Gauss yüzeyi belirleyin ve KAY yazın.
npn Bipolar Tranzistör Alçak Frekanslardaki Eşdeğeri
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Hatırlatma: Durum Denklemleri
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Ayarlarını Değiştirme
4.KONU Kirchoff Gerilim Kanunları.
KAY ve KGY toplu parametreli devrelerde geçerli
Çiğdem ÇOBAN Bilgisayar Mühendisi
DIGIKENT Kent Yönetim Platformu Elektronik Belge Yönetimi
_ _ _ DC Çalışma Noktası Çözüm i tek çözüm çok çözüm + çözüm yok N Is
BİR BOBİNİN ÖZİNDÜKSİYON KATSAYISININ BULUNMASI
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
E-BÜTÇE TENKİS OLUŞTURMA
Nerede O Mis Gibi Taze Kitap Kokusu?
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Ofis Yazılımları – Veritabanı Programları
GÖRSEL PROGRAMLAMA DİLİ:
Kullanıcı Kılavuzu DynaMed Plus support.ebsco.com.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Şifreleme
Ders 5 Devre Bağlantıları
1. Konfigürasyon oluşturma
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
AC500 Eğitim Sunumları 2. Ladder Editörü.
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar II 26 Nisan-7Mayıs Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
LOJİK KAPILAR (GATES) ‘Değil’ veya ‘Tümleme’ Kapısı (NOT Gate)
“Kimlik Bilgileri” kısmında Kişisel Bilgiler girilir ve “Kaydet” butonuna basılarak,bilgiler kaydedilir. Tüm Bilgilerin girişi eksiksiz yapılmadır.
MERSİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ RESMİ OKULLAR İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİ DYNED KAYIT YÖNETİMİ SİSTEMİ EXCEL OTOMATİK E POSTA TANIMLA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU.
BİLGİSAYAR (4) Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Hazırlayan: Mehmet Mutlu Sunan: Prof. Dr. Ali ERYILMAZ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

PARAMETRİK ANALİZ Orcad PSpice da Parametrik Sweep Analiz / Gerekli (olabilecek) bilgiler Simülasyon ortamında devre tasarımının sağladığı en büyük kolaylıklardan birisi de “sweep analiz” in kolayca yapılmasıdır. PSpice’da dc veya ac sweep analizleri “simulation settings” kısmında bir kaç tıklamayla yapabiliyoruz. Ancak herhangi bir kapasite, direnç vb. gibi elemanların değerini “sweep” etmek istediğimizde iş biraz daha uzun sürüyor. Aşağıda tek transistörlü basit bir “not” kapısı(evirici) var.

Parametrik sweep yapmadan önce “not” kapımızın voltaj transfer karakteristiğine(giriş-çıkış ilişkisi) bakarsak(V2 kaynağı üzerinden DC sweep yaparak): Girişin 0.6 V tan küçük olduğu yerlerde çıkış 5V iken, 0.9V tan büyük olduğu yerlede çıkış 0 volt olduğunu görürüz. Kullanılabilir bir “not” kapısı. Merak ettiğimiz şu: R1 direnci bu transfer karakteristiğini nasıl etkiliyor? Belki kolay bir soru ama “parametric sweep” için güzel bir örnek. R1 direncini “sweep” edebilmek için şu adımları takip ediyoruz: 1) Üst menüden Place>Part>”Param” yazalım. Çıkan “Parameters” elemanını alıp devremizin yanına koyalım. 2) Sweep yapmak istediğimiz elemanın(bizim burda R1 direnci) ohmaj değerini(örn 1k yazan yeri) silelim yerine süslü parantezler içinde bir isim verelim, örnek: {degisken}

3) Sonra “Parameters” elemanını seçip sağ tıklıyoruz 3) Sonra “Parameters” elemanını seçip sağ tıklıyoruz. Açılan sağ tık menüsünden “Edit Properties” i seçiyoruz. Çıkan ekranda sol üstten “New Column” diyoruz, açılan pencereye az önce verdiğimiz değişken ismini yazıyoruz. Biz “degisken” demiştik. Value soran alttaki kutuya direncin bir ilk değeri olması için değer veriyoruz, sweep analiz için etkisi yok, 1k diyebiliriz.

“Tamam” deyip pencereyi kapatıyor sonra “Property Editor” ü de kapatıp simülasyon ekranımıza dönüyoruz.