Tuncay AYDOĞAN Süleyman Demirel Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yüksek Öğrenimdeki Engelli Öğrenciler
Advertisements

ÖZÜRLÜLER İÇİN BİLGİ VE
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAYATLARINDA TEKNOLOJİ KULLANIMI VE ÖNEMİ ----
Görme Engelliler İçin Servis Platformu
İnternet Programcılığı
kaynakca.info TÜRKİYE KAYNAKÇASI
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
SİMETRİK ŞİFRELEME SİSTEMLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Öznur TOPER Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Microsoft Word’de Sayfayı Düzenleme
Beden Hareketleriyle Kontrol Edilen Kinect Teknolojisinin Zihinsel Engelli Öğrenciler Açısından Eğitimde Kullanım Potansiyeli Figen DEMİREL UZUN Şeyma.
GETEM logosu ve kitaplar
SEDA ARSLAN TUNCER Android işletim sisteminde RGB histogram değerlerinin gerçek zamanlı olarak elde edilmesi SEDA ARSLAN TUNCER
SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma Çiğdem İNAN, M. Fatih AKAY Çukurova Üniversitesi Bilgisayar.
OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Ana faaliyet alanı elektrik-elektronik, mekanik sistem tasarımı ve üretimi olan YILDIRIM ELEKTRONİK 1986 yılında Ankara’da kurulmuştur yılından.
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -.
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Karadeniz Teknik Üniversitesi Bahar Dönemi / Trabzon Grup Üyeleri  Cennet AKMEŞE  Özlem DANIŞMAZ  Harun YILMAZ  Erol GÜLER Proje Adı: GE/KPSS.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar
Uzaktan Dil Öğretiminde Yeni Öğrenme Ortamları: Anadolu Üniversitesi Türkçe Sertifika Programları Örneği Yard. Doç. Dr. Mehmet Emin MUTLU Öğr. Gör. Özlem.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
E-İÇİŞLERİ UYGULAMASI İÇİN TÜMLEŞİK E-ÖĞRENME KATMANI TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Yunus Özen ve İsmail Ertürk Akademik Bilişim 2012 Uşak 1-3 Şubat 2012.
Grup üyeleri: Selen ERGÜ Galip Kaya Nazgül BARPİEVA
Akademik Bilişim Muğla Üniversitesi
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE ÇALIŞMALARINDA BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİ
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi
Eğitimde Engelsiz Bilişim. FATİH Projesi’nin temel amaçlarından biri, eğitim-öğretimde fırsat eşitliğini sağlamaktır. Bu amaçla okullarımız bilişim teknolojileri.
YAZILIM 2.Hafta Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Sosyal Medya Kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımlar bütünüdür.  Zaman ve mekân sınırlaması olmadan (mobil tabanlı),
PROJENİN ADI “Doğrusal Konumlandırıcılar” için Profesyonel Kontrol Ara yüz Tasarımı ve İmalatı.
Bilgisayar Yazılımları ? ? ? ?
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Wordnet ve Bilgisayar Ağ Terimleri Sözlüğünün Oluşturulması
EBAv2.
BİLGİSAYARI TANIYORUM. MERHABA BENN BİLGİSAYARKURDU ALİCAN.
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
Tacirler Eğitim Vakfı İmam Hatip Ortaokulu
Bilgisayar Ağı (Network) ? ? ? ?
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
BRAİLLE YAZI SİSTEMİNDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
KÜNT UÇLU EKOJENİK İĞNE. Teknik Alan: Bu buluş, transforaminal epidural bölgeye spesifik ilaç verilmesini sağlayan transforaminal epidural steroid enjeksiyon.
Mustafa SÖZBİLİR, Şeyda GÜL, Fatih YAZICI
YAZILIM DEĞERLENDİRME
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
YARDIMCI DESTEK TEKNOLOJİLERİ
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
ADIM 1 2 Harf Seç – 1 Sesli 1 Sessiz olsun. Örnek : «AS»
BİLGİ SAYAR.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
Hızlı Okuma Egzersizleri
AB BilgiTek IV KABLOSUZ REKLAM & DUYURU PANOSU TASARIMI VE YAPIMI
İnternet Aracığıyla Uzaktan İşlem ve Bilgisayar Kontrolü
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
102 - Çoklu Algoritma Desteğine Dayalı E-İmza Uygulaması (E-Signat)
Açıklayıcı Bibliyografi Kütüphanesi
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
Sunum transkripti:

GÖRME ENGELLİ BİLGİSAYAR KULLANICILARI İÇİN METİN OKUTUCU PROGRAM VE CİHAZ TASARIMI Tuncay AYDOĞAN Süleyman Demirel Üniversitesi TEF Elektronik Bilgisayar Bölümü taydogan@tef.sdu.edu.tr Abdülkadir ÇAKIR cakir@tef.sdu.edu.tr Tanzer DİLSİZ tanzerdilsiz@yahoo.com Ahmet ÖZÇAKIR ozcakir@mail.com

ÖZET Görme engellilerin bilgisayar kullanımlarını ve bilgisayar eğitimlerini kolaylaştırmak amacıyla bir yazılım ve cihazdan oluşan bir sistem geliştirilmiştir. Sistem, görme engellinin, bilgisayarda yazılan bir metni, tasarlanan cihaz aracılığıyla, Braille alfabesine dönüşmüş bir şekilde algılayıp okumasını sağlamaktadır. Bu işlemin ağ üzerindeki birden fazla makine arasında gerçekleştirilmesini sağlamak için sistem yazılımı istemci/sunucu uygulaması olarak yapılmıştır. Bu özellik görme engellilerin bilgisayar eğitimi için önemli katkılar sağlayabilecektir.

GÖRME ENGELLİLER VE KARŞILAŞTIKLARI PROBLEMLER Görme engellilerin karşılaştıkları problemlerin başlıca nedenleri; eğitim eksikliği, destek ve ekipman eksikliği, görmeyenler tarafındaki kendine güvensizlik, görme yetisine sahip olanların görmeyen insanlara ilişkin taşıdıkları önyargılardır Görme engelli öğrencilerin eğitim süreçleri boyunca karşılaşmış oldukları sorunların başlıcaları; dersleri takip etme ve ders çalışma esnasında, sınavların hazırlanması ve sınavların yapılmasında, bilgisayar kullanımındadır

TASARLANAN SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ Mevcut sistemler; sadece işitme duyusuna hitap eden sesli sistemler sadece dokunma duyusuna hitap eden mekanik sistemler bireysel eğitim setleri Bu çalışmada tasarlanan sistemde; Braille alfabesine göre okuma yapabilme desteği ağ üzerinde çalışan yazılım ile bilgisayar laboratuarlarında yapılacak toplu eğitimlere uygunluğu

TASARLANAN SİSTEM DONANIMI VE GELİŞTİRİLEN YAZILIM Sunucu İstemciler Braille Dönüştürücü Arabirimi Yazılım Arabirimi 1.Kat: Kapak Kısmı 2.Kat: Pin’li Kısım 3.Kat: Motor Kısmı 4.Kat: Devre Kısmı

TASARLANAN SİSTEM DONANIMI VE GELİŞTİRİLEN YAZILIM Sunucu İstemciler Braille Dönüştürücü Arabirimi Yazılım Arabirimi İstemci/Sunucu Bağlantı ve Mesaj Gönderme Ekranı Sistemin Genel Yapısı Sunucu Okuma ve Sohbet Ekranı

SONUÇLAR Bu çalışmada, hedeflenen amaçlar doğrultusunda yazılım ve donanımdan oluşan bir görme engelliler bilgisayar destekli eğitim sistemi geliştirilmiştir. Donanım, ekrandaki metinleri Braille alfabesine dönüştüren, bilgisayar destekli bir cihaz olarak tasarlanmıştır. Yazılım; görme engellinin yazı yazabileceği bir editör, editördeki bilgiyi tasarlanan donanıma veya ağ üzerinde aynı yazılıma sahip başka kullanıcılara gönderebilen, bilgiyi kaydeden, kayıtlı metni donanıma gönderebilen, donanımın okuma hızını ayarlayabilen, tekrarlatabilen özelliklere sahip, bir istemci/sunucu programıdır.

SONUÇLAR Sistemin Denenmesi; harf algılama (karakterler aralarında birer boşluk bırakılarak okutulmuştur), Sonuç; 1.öğrencide %90, 2.öğrencide %100 başarı oranları olmuştur kelime algılama (“teşekkürler”, “merhaba”, “nasılsın” gibi kelimeler okutulmuştur), Sonuç; 1.öğrencide %80, 2. öğrencide %90 başarı oranları olmuştur Yorumlar ve öneriler; görme engelli kişiler tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. çok faydalı olacağını belirtmişlerdir. tasarlanan donanımsal cihazın pinlerinin daha kullanışlı bir malzeme ve mekanik tasarımla yeniden gerçekleştirilmesi bu deneme sonuçlarındaki başarının %100’e ulaşmasını sağlayabilecektir.

T E Ş E K K Ü R L E R