ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİRİŞLER M.FERİDUN DENGİZEK.
Advertisements

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ ARA SINAV SORULARI 4 NİSAN 2014.
BASİT ELEMANLARDA GERİLME ANALİZİ
ATALET(EYLEMSİZLİK) MOMENTİ
Dr. Ergin Tönük ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü 06 Şubat 2003 Perşembe
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN;
SİSMİK- ELEKTRİK YÖNTEMLER DERS-1
Metallere Plastik Şekil Verme
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
İMALAT YÖNTEMLERİ-II Yrd. Doç. Dr. Bülent AKTAŞ.
MUKAVEMET I Doç. Dr. Naci ÇAĞLAR
ÜRETİM YÖNTEMLERİ Malzeme Özellikleri Mümtaz ERDEM.
Makina Elemanlarının Mukavemet Hesabı
BASİT EĞİLME ALTINDAKİ KİRİŞLERİN TAŞIMA GÜCÜ
ÖRNEK Şekilde tam değişken moment ile eğilmeye zorlanan St60’dan yapılmış milin emniyet halkası açılarak zayıflatılmış bölgesi görülmektedir. Maksimum.
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
AĞIRLIK MERKEZİ (CENTROID)
ÖRNEK Bir kolun perno üzerinde yataklandırılması şekildeki montaj resminde gösterilmiştir. Kol ile yan parçalar arasındaki boşluk 0,2…0,6 mm dir. b=16-0,1.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
SONLU ELEMANLAR DERS 3.
STATİK-MUKAVEMET 5. Atalet Momentleri
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KASAP
BASİT EĞİLME TESİRİNDEKİ TRAPEZ KESİTLER Betonarme Çalışma Grubu
TAŞIYICI SİSTEMLER VE İÇ KUVVETLER
prof. dr. ahmet celal apay
Makine Mühendisliği Mukavemet I Ders Notları Doç. Dr. Muhammet Cerit
Basit Eğilme Tesirindeki Prof. Yük. Müh. Adil ALTUNDAL
Kesme Kuvvet Tesirindeki Kesitler Prof. Yük. Müh. Adil ALTUNDAL
BASİT EĞİLME ALTINDAKİ KİRİŞLERİN TAŞIMA GÜCÜ
Biyel Cıvatası Hesabı Soru: Bir diesel motorda biyel büyük başına eğmeye çalışan atalet kuvveti Pj= 0,0286 MN, saplama çapı d=14 mm, hatvesi t=1,5 ,
B E T O N A R M E Y A P I E L E M A N L A R I
B E T O N A R M E KESME KUVVETİ TESİRİNDEKİ KESİTLER.
MAKİNA ELEMANLARI I MİLLER
MAKİNE ELEMANLARI Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN. Mukavemet cismin dış etkilere gösterdiği dayanımdır. Dış etkiler cisme kuvvet ve moment olarak etki eder.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
AKSLAR VE MİLLER.
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar
YAPI STATİĞİ 1 KESİT TESİRLERİ Düzlem Çubuk Kesit Tesirleri
Bölüm 4 EĞİLME ELEMANLARI (KİRİŞLER) Eğilme Gerilmesi Kayma Gerilmesi
N = 1500 d/d i = 11,6 P = 1,25 kW Dişli malzemeleri 21CrNiMo2 i 2 = n 1 /n 2 = 1500/333 = 4,5  n = 20   = 15   m = 20 (Tablodan) z 1 = 19 K f = 3,625.
MUTO METODU İLE DEPREM HESABI
DİŞLİ KUTUSU TASARIMI Dişli malzemeleri 21CrNiMo2 N = 1500 d/d
İnşaat Bölümü / Yapı Denetimi Programı
BASİT EĞİLME TESİRİNDEKİ TRAPEZ KESİTLER
ATALET MOMENTİ 4.1. Tanımı ve Çeşitleri
Yrd.Doç.Dr.Yıldız yaralı özbek
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 1.hafta
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 14.hafta
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 1.hafta
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
KİRİŞLER 3.1. Tanım Kirişler uçlarından mesnetlenmiş, tek eksenli genellikle boylamasına (eksenine) dik yük taşıyan elemanlardır. Döşemeden aldığı yükü.
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 5.hafta
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 11.hafta
28 N/mm2 (oda sıcaklığında)
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI M.Feridun Dengizek.
Metallere Plastik Şekil Verme
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
MECHANICS OF MATERIALS
MECHANICS OF MATERIALS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MECHANICS OF MATERIALS Eğilme Fifth Edition CHAPTER Ferdinand P. Beer
6 MECHANICS OF MATERIALS KAYMA GERİLMESİ DAĞILIMI
Sunum transkripti:

ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta Prof. Dr. Ramazan ÖZTÜRK

Zorlanma ve Yüklenme Şekilleri Bir eleman zaman içerisinde statik veya değişken biçimlerdeki kuvvet ve momentler ile yüklenir. Statik yüklenmeler sonucu doğan statik gerilmeler zaman içerisinde sabit kalan ya da çok az değişen gerilmelerdir. Değişken gerilmeler maksimum ve minimum değerler arasında periyodik değişen gerilmelerdir.

Maksimum gerilme σmax ile ve minimum gerilme σmin ile gösterilirse, ortalama gerilme σo ve gerilme genişliği σg, σo = (σmax+ σmin)/2 σg = (σmax- σmin)/2 Bağıntıları ile ifade edilir. Buna göre maksimum ve minimum gerilmeler, σmax = σo + σg ve σmin = σo – σg olur.

Değişken zorlamalar, σo ortalama gerilme değerine bağlı olarak genel değişken (pozitif bölgede değişken; σo ≠ 0) ve tam değişken (alternatif bölgede değişken, σo = 0) şeklinde olabilirler. Bu durumda zorlanmalar; statik, genel değişken ve tam değişken şekillerinde olabilir.

Statik zorlanmada; σmax = σmin; σo = σmax = Sabit; σg =O Tam değişken zorlanmada; σmax = - σmin; σo =0 ve σg = σmax Genel değişken zorlanmada ise; σmax ≠ σmin ; σo = (σmax + σmin) /2 ; σg = (σmax - σmin)/2 olmaktadır.

Genel değişken zorlanmada, gerilme aynı bölgede sıfır ile maksimum arasında değişiyor ise, buna titreşimli zorlama denilmekte ve bu durumda; σmin = 0; σo = σg = σmax/2 yazılmaktadır.

Çeki-basıya zorlanan bir elemanda, genel değişken zorlama sırf çekme (pozitif tekrar bölgesinde), sırf basma (negatif bölgede) yada çekme ağırlıklı, basma ağırlıklı olabilir. Tam değişken zorlanmada ise basma ve çekme gerilmeleri eşit olmaktadır.

Uygulamada bu durum iki şekilde ortaya çıkabilir. Çeki çubuğu, ardışık olarak eşit miktarlarda çekiye ve basıya zorlanır. Döner bir eleman eğilmeye zorlanır.

Zorlanma biçimleri zorlanma faktörü R ile de ifade edilmekte ve, R = σmin/ σmax olmaktadır. Buna göre; Statik zorlanmada: R=1 Genel değişken zorlanmada: +1>R>-1 Tam değişken zorlanmada: R=-1

Zorlanmalarda en tehlikeli faktör gerilmenin genliği (σg) olup, bunun değeri statik zorlanmada sıfır ve tam değişken zorlanmada σmax olmaktadır. Zorlanmalarda gerilme için yazılan bağıntılar kuvvet ve momentler için de yazılabilir. Değişken kuvvet olarak alınırsa; Fo = (Fmax+Fmin)/2 ve Fg = ( Fmax+Fmin)/2 olur.

Nominal Gerilme Basit Gerilmeler: Basit gerilme, elemanın çekme (basma), kesme (veya makaslama), eğilme ve burulma yüklenme biçimlerinden birisi ile zorlanması ile ortaya çıkmaktadır. Bu zorlanmalardaki nominal gerilmeler; Çekme ve basma için: σç = F/A ; σb = - F/A (2.15) F: Çeki – bası kuvveti (N, daN) A:Kesit alanı (mm2, cm2)

https://www.faa.gov/regulations.../aircraft/.../ama_ch01.pdf

Kesme için; τ m = F/A F:Kesme kuvveti (N) A:Kesilmeye zorlanan kesit alanı Eğilme için; σe = Me/W W = I/emax Burulma için; τ = Mb/Wp Wp = Ip/ emax

Bu bağıntılarda; σç : Çeki nominal gerilmesi [ N/mm2, N/cm2, daN/mm2, daN/cm2] σb : Basit nominal gerilmesi [ N/mm2, N/cm2, daN/mm2, daN/cm2] F : Çeki-bası ya da kesme kuvveti (N, daN) τ m : Kesme nominal gerilmesi [N/mm2] A : Zorlanman kesitin alanı (mm2) σe : Eğilme nominal gerilmesi (N/mm2),

Me : Eğilme momenti (Nmm, Ncm) W : Eğilme direnç (mukavemet) moment (mm3, cm3) I : Eylemsizlik (eğilme için atalet) momenti (mm4, cm4) ℮max : Eksenden en uzakta zorlanan lifin uzaklığı (mm, cm) τ : Burulma nominal gerilmesi (N/mm2) Mb : Burulma momenti (Nmm) Wb : Burulma (kutupsal) direnç momenti (burulma için mukavemet momenti) (mm3) Ib : Kutupsal eylemsizlik (burulma için atalet momenti) (mm4)