SÜPERKRİTİK KARBONDİOKSİT EKSTRAKSİYONU Selinay Özel.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEAERASYON.
Advertisements

ATIK KAHVE TELVELERİNDEN DOĞAL GÜNEŞ KORUYUCU LOSYON HAZIRLANMASI
Karışımların Ayrılması
Süperkritik Akışkanların Özelikleri
GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Bileşikler Ve Formülleri
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HPLC ‘nin İLAÇ ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
HÜCRENİN YAPISI.
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Çözünürlük Dengesine Etki Eden Faktörler
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
KARIŞIMLAR.
karIşImlarIn ayrIlmasI
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları: Proje ile ilgili bölümler: İlgili bölümlerin akademik kurul kararları varmı?
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
Çözünürlük ve baskı. Roult kanunu. Koligatif özellikler.
Bileşikler ve Formülleri
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Gıdalarda Renk Maddeleri
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Madde ve özellikleri.
ÇöZELTİLER.
Çözeltiler.
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
Kimya Koligatif Özellikler.
KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM !
Ece Duran, İlayda KARADUMAN
ATIK KAHVE TELVELERİNİN BOYAMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK YÜNLERİN BOYANMASI GİRİŞ DENEYSEL TARTIŞMA -SONUÇ Akar, D., (2006), Doğu Akdeniz Bölgesinde.
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
PİROLİZ.
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,
Yağlar (lipidler).
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
CANLILARDA ENERJİ.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.
YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK)
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
ELEMENTEL ANALİZ.
MADDENİN ÖZELLİKLERİveTERMODİNAMİK
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler. Molekülleri birarada tutan kuvvetlere moleküllerarası kuvvet denir. iyon –iyon etkileşimi iyon –dipol kuvvetleriİyonik.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PERMEABİLİTE Bir rezervuar kaya için porozitenin yanısıra permeabilite (geçirimlilik) de son derece önemli bir özelliktir. Darcy formülüne göre K (P1-P2)
DOLAŞIM SİSTEMİ.
Sunum transkripti:

SÜPERKRİTİK KARBONDİOKSİT EKSTRAKSİYONU Selinay Özel

İÇİNDEKİLER  Kritik Sıcaklık ve Basınç  Süperkritik Akışkan ve Özellikleri  Süperkritik CO 2 ‘in Bazı Özellikleri  Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu (SFE)  Flavonoidler (İlaç Etken Maddeler)  Cihazın Çalışma Prensibi  Deney Metodu

PROJEMİZİN AMACI; Bu projede, çalışmaya konu kuşburnu bitkisi ve kırmızı kantaronun bilimsel olarak tespit edilmiş olan flavonoidlerin elde edilme yöntemlerinde ilaç ve gıda saflığında elde edilecek özütlerde kalıntı kimyasal olmamasını temin edecek şekilde süperkritik karbondioksit ortamında özütlenmesini sağlamak ve özütlerin içerisindeki bazı bitkisel flavonoidlerin kantitatif analizinin yapılması amaçlanmıştır.

SÜPERKRİTİK AKIŞKANLAR 1. Erişim tarihi:

Şekil 1: Saf Bir Maddenin Basınç-Sıcaklık Diyagramı [1] 1. Erişim tarihi:

SÜPERKRİTİK AKIŞKAN VE ÖZELLİKLERİ  Gazlara göre daha fazla madde çözebilmektedirler.  Sıvılardan daha düşük viskozite ve daha yüksek diffizüviteye sahip olması.  Süperkritik akışkanın yoğunluğu dolayısıyla çözme gücü basınç ve sıcaklıkla ayarlanabilmektedir[2]. 2. Lancaster,M.,Green Chemistry An Introductory Text,Royal Society Of Chemistry,United Kingdom,2002

SÜPERKRİTİK AKIŞKAN SEÇİMİ Süperkritik akışkanlar ile yapılacak bir ekstraksiyon çalışmasında, amaca en uygun akışkanın seçiminde, bu sıvıya özgü kritik özelliklerin bilinmesi çok önemlidir[3]. 3. GUVENC, A., Etanolün Fermantasyon Çözeltisinden Süperkritik CO2 İle Ekstraksiyonu., Ankara Üniversitesi, Doktora Tezi,Ankara,1999

SÜPERKRİTİK AKIŞKAN SEÇİMİ[3] MADDE KRİTİK SICAKLIK (K) KRİTİK BASINÇ (MPa) KRİTİK YOĞUNLUK (g/cm 3 ) Metan Etilen Klroflometan Karbondioksit Etan Propilen Propan Amonyak Dietileter Pentan Aseton Metanol Benzen Tolüen Pridin Su Ksenon Lancaster,M.,Green Chemistry An Introductory Text,Royal Society Of Chemistry,United Kingdom,2002

Süperkritik CO 2 'nin Özellikleri[4] ÖZELLİKLERİAVANTAJLARI FAZ DENGESİ Düşük molekül ağırlıklı hidrokarbon ve oksijenli bileşiklerle kolayca karışabildiği için iyi bir çözücüdür. Sudaki çözünürlüğü düşüktür. Sulu çözeltilerden organik maddeler kolayca ekstrakte edilebilir. Diğer organik maddelere oranla uçuculuğu yüksektir. Ürünün saf olarak elde etmesi kolaydır. TERMODİNAMİK ÖZELLİKLER Kritik sıcaklığı düşüktür. Buharlaşma entalpisi düşüktür. Kritik noktada düşük enerjiye gereksinim duyar. GÜVENİLİRLİKToksik değildir. Çevre kirliliğine neden olmaz. Yanıcı değildir. Korozif özellik göstermez. EKONOMİMaliyeti düşüktür. Saf halde edilebilir özelliği vardır. TAŞIMA ÖZELLİKLERİ Viskozitesi düşüktür. Difüzyon kat sayısı yüksektir. Isı iletimi kolaydır. 4. İçen H., “Süperkritik Karbon Dioksit Ekstraksiyon Metodu ile Atık Çay Lifleri ve Saplarından Kafein Eldesi”,Gazi Üniversitesi,Doktora Tezi, Eylül 2008

Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu (SFE) Süperkritik ekstraksiyon prosesi, bir maddenin süperkritik koşullardaki bir akışkanın çözünmesi ve daha sonra basınç azaltılarak ürünün akışkandan ayrılması olarak tanımlanabilir[5]. 5. Ergüzel,E.T.,“Quercetin (3,3’,4’,5,7pentahidroksiflavon)’in Bakır (II) ve Çinko (II) Komplekslerin Kararlılık Sabitlerinin Tayini” Yüksek Lisans Tezleri Serisi 1,Marmara Üniversitesi,İstanbul,2006.

Süperkritik Ekstraksiyon Sistemi Düzeneği[6] Sistemdeki sıvı CO2 önce bir pompa ile istenilen basınç değerine ayarlanır. işletme basıncı genellikle kritik basınç değerinin üzerindedir. CO2‘nin sıcaklığı bir ısı değiştiriciden geçirilerek işletme sıcaklığına getirilir. işletme sıcaklığı da genellikle kritik sıcaklık değerinin üzerindedir. Süperkritik sıcaklık ve basınç değerlerine getirilmiş olan CO2 yüksek basınca Dayanıklı ve sıcaklığı sabit tutulan bir ekstraktöre beslenir. 6. Çelik,H.T,Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu İle Deve Dikeninden İlaç Etken Maddesi Özütlenmesi,Doktora Tezi,Gazi Üniversitesi,2014,Ankara

Süperkritik Ekstraksiyon Sistemi Düzeneği[6] Ekstraktör ünitesinde SC-CO2 istenilen ürünü çözer. Ekstraktör çıkışında basıncın düşürülmesi ile çözme gücünü kaybeden CO2 üründen kendiliğinden ayrılır. Çözücüden ayrılan ürün/ürünler ekstraktör ünitesi çıkışından saf bir şekilde alınabilir. 6.Çelik,H.T,Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu İle Deve Dikeninden İlaç Etken Maddesi Özütlenmesi,Doktora Tezi,Gazi Üniversitesi,2014,Ankara

Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonuna Etki Eden Faktörler NEM MİKTARI PARÇACIK BÜYÜKLÜĞÜ EKSTRAKSİYON SÜRESİ BASINÇ SICAKLIK

FLAVONOİDLER Flavonoidler polifenollerin doğal yollardan oluşan en büyük gruplarından biridir. Birçok bitkide bulunurlar. Antioksidan, antimikrobiyal, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptirler[7]. Flavonoidlerin insan sağlığına birçok olumlu tesirleri olduğu belirlenmiştir[8]. 7.Özenç,B.,‘Fumaria officinalis’un Antioksidant Aktivitesinin Belirlenemesi’,Yüksek Lisans Tezi,Selçuk Üniversitesi,Konya, Özenç,B.,‘Fumaria officinalis’un Antioksidant Aktivitesinin Belirlenemesi’,Yüksek Lisans Tezi,Selçuk Üniversitesi,Konya,2011

QUERCETIN Quercetin sebze ve meyvelerde bulunan bir bitkisel maddedir. En önemli görevi; metabolizmayı hızlandırmaktır. Bu sayede vücudunuzdaki yağları yakıyor ve toksinlerden arınmamızı sağlıyor. Ayrıca quercetin adlı madde çok güçlü bir antioksidan olup kolesterolü düsürmekte, kalp hastalıkları ve akciğer kanseri riskini azaltmaktadır[8]. 8. Özenç,B.,‘Fumaria officinalis’un Antioksidant Aktivitesinin Belirlenemesi’,Yüksek Lisans Tezi,Selçuk Üniversitesi,Konya,2011

KAEMPFEROL Kaempferol, son yıllarda diğer benzer yapıdaki flavonoidlerle kıyaslandığında kanser hücrelerine karşın normal hücreler üzerine dikkat çekici etkilerinden dolayı ve düşük içsel etkileri nedeni ile yararlı ve insan sağlığını geliştirici bir ajan olarak önem kazanmıştır[9]. 9. Solmaz,S.,’Kronik Myeloid Lösemi Hücreleri Üzerinde Apigenin’ İn Ve Kaempferol Etkileri: İmatinib Duyarlı Ve İmatinib Dirençli Durumlarda Olası Mekanizmalar’,Yan Dal Uzmanlık Tezi, Başkent Üniversitesi, Ankara, 2012

RUTIN Karabuğday tohumları, erik, kayısı ve kiraz, meyveler ve meyve kabuk rendeleri zengin rutin kaynaklarıdır. Özellikle dolaşım sistemine olan sağlığına yararları olarak bilinir[10] Erişim tarihi:

KUŞBURNU (Rosa Canina)

Kuşburnu meyvesi parlak kırmızı renkte, yumurtamsı veya yuvarlak şekildedir Yaşam süresi ise çok uzundur. Kimyasal bileşimi ise %1,7-3.0 sabit yağ,% oranında portakal sarısı renginde uçucu yağ taşır. % arasında değişen oranlarda su ihtiva etmektedir. Flavonoidler, antioksit maddeler ve C vitamini açısından zengindir[11]. 11. Karakaya,S.,El,S.N.,’ Quercetin, luteolin, apigenin and kaempferol contents of some foods’,Elvesier Food Chemistry volume 66,p ,1999

KIRMIZI KANTARON (Erythraea Centaurium)

Kırmızı kantaron(Erythraea centaurium ), Gentianaceae familyasından gelen iki yıllık otsu bir bitkidir. Kırmızı, sarı, mavi ve bazen beyaz çiçekler açar. Kantaron çiçeğinin bileşimlerini tanen, uçucu yağlar, hipericin, flavon türevleri, karoten, acı maddeler, zamk, vitamin C, reçine ve resin oluşturmaktadır[12]. 12.D.B.,Ş,U,,,” Samson Dagı Dogal Bıtkı Örtüsünün Otsu Karakterdekı Bazı Örneklerınden Peyzaj Mımarlıgı Uygulamalarından Yararlanma Olanaklarının İrdelen-mesi” ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2005; 2(2) :

SÜPERKRİ TİK AKIŞKAN EKSTRAKS YONU NUMUNE HAZIRLA NMASI DENEYSEL ÇALIŞMA OPTİMUM KOŞULLARIN BELİRLENMESİ HPLC ANALİZİ(QRK MİKTARLARINI N TESPİT EDİLMESİ ) SONUÇLARIN DEĞERLENDİ RİLMESİ

NUMUNE HAZIRLAMA

ÖĞÜTÜCÜ ELEK

KUŞBURNU NUMUNELERİ HAZIRLANMASI KUŞBURNU ÖĞÜTÜLEN KUŞBURNU NUMUNESİ

NUMUNE HAZIRLAMA 0,35-0,25 mm partikül 0,425-0,35 mm partikül 0,71-0,425 mm partikül

NUMUNE HAZIRLAMA 0,35-0,25 mm partikül 0,425-0,35 mm partikül 0,71-0,425 mm partikül K IRMIZI KANTARON NUMUNELERİ HAZIRLANMASI

SÜPERKRİTİK EKSTRAKSİYON CİHAZI

EKSTRAKSİYON TOPLAMA VE AKIŞ HIZI AYARLAMA BİRİMLERİ FIRIN VE EKSTRAKSİYON ÜNİTESİ

İLAÇ ETKEN MADDELERİN BELİRLENMESİ (HPLC)

PARAMETREÇALIŞMA ARALIĞI Basınç (bar) Tanecik boyutu (mm)0,35-0,71

Numune No Alınan numune miktarı (g) P ( bar) T (°C) CO 2 debisi (ml/ min) Parçacı k boyutu (mm) İşlem süresi (min) Toplam yağ miktarı (g) KSN ,35- 0, ,0671 KSN ,35- 0, ,1364 KSN ,35- 0, ,1674

Parametre Optimum Sonuç Basınç (bar)240 Sıcaklık ( o C)55 Ortalama tanecik büyüklüğü (mm) 0,425-0,35 CO 2 Akış hızı (ml/min) 7 Maksimum yağ (g)0,2295