DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDAN DOĞAN HUKUKİ SONUÇLAR
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
Yunus SÜER Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi
KADASTRO DAVALARINDA USUL
AvK md. 49 Meslek kuralları md.20.  Giysi mesle ğ e mensup olmanın i ş areti olarak algılanmalıdır.Cüppenin 3 anlamı vardır.  ilki savunma tekelinin.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
AVUKAT ve NOTER ŞİKÂYETLERİ Murat TOSUN Tetkik Hâkimi 1.
İDARİ YARGIDA GÖREV-YETKİ SÜRELER
SPOR TAHKİM MAHKEMESİ (CAS)
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Mali Müşavirlik Mesleği ve Sınavları
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
KAMU ZARARI. Kamu zararı tanımı Türk mali sistemine köklü değişiklikler getiren “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” ve bu çerçevede oluşturulan.
İDARİ DAVALARIN AÇILMASI VE YÜRÜTÜLMESİ
Ceza Muhakeme hukukunun kavramı Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi Ceza Muhakeme hukukunun kaynaklari.
Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ
EBEVEYN VE VELAYET HUKUKU
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
Sendikaların Uluslararası
EVLAT EDİNME EVLAT EDİNME KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
HUKUK VE ADALET Hukuk Nedir? Adalet Nedir? Hukukun Ve Adaletin Önemi
İDARİ YARGI GÖREVLİLERİ
TAM ÖĞRENME MODELİ.
KARŞI TARAFIN AVUKATIYLA GÖRÜŞME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
SİGORTANIN TARAFLARI Sigortada dört taraf bulunmaktadır. Bunlar;
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
1. TEMEL HUKUK BİLGİLERİ.
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
CEZA USUL HUKUKU
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
YÜRÜTME.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
. BÖLÜM 5 Yargı Örgütü.
Yargı Yargı teşkilatı Hakim, Mahkeme, Adliye
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Terör Suçları ve Türkiye
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
Öğr.Gör.İdil YILDIRIM ARI
YÜKSEK MAHKEMELER.
EVLİLİĞİN SONA ERMESİ I. EŞLERDEN BİRİNİN ÖLÜMÜ: Eşlerden birinin ölmesiyle herhangi bir işleme gerek kalmaksızın evlilik kendiliğinden sona erer. II.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Vergi Uyuşmazlıklarının Çözümünde İdari Yargı Yolu
DİPLOMASİ Diplomasi nedir? Diplomasiye neden ihtiyaç var?
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
KADASTRO MAHKEMESİ Öğr.Gör.İdil yıldırım arı
TEMSİL.
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ.
Ege Uzlaştırmacılar Derneği (EGE-UZ-DER) 2. Tanışma Toplantısı
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
Aile Hukuku-19. Hafta.
Başlangıç Hükümleri- 7. Hafta
BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU.
Sunum transkripti:

DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017

TARAF BİLGİLERİ

Taraf ehliyeti Hukuk davalarında davacı veya davalı olarak yer alabilme ehliyetidir. Medeni haklardan yararlanan herkes kural olarak taraf ehliyetine de sahiptir. Ancak bunu ya bizzat kullanır ya da kanunî mümessili (yasal temsilcisi) onun adına bu ehliyeti kullanılır.

Dava Korunmanın bir hüküm ile sağlanması için yargı organlarına başvurma işlemine dava denir.

Hukuk ve/veya Ceza Muhakemesinde Taraflar Hakim Sanık Savcı Katılan Avukat Müşteki Bilirkişi Mağdur Uzlaştırmacı Suçtan zarar gören Kanuni mümessil (yasal temsilci) Davacı Davalı Tanık

1. Hâkim Millet adına yargı yetkisini kullanarak yasaya aykırı davranışlarda veya uyuşulmayan işlerde yasayı yerine getirmekle, adaleti gerçekleştirmekle görevli kimseye hâkim denir.

Hâkim İddia ve savunmaları değerlendirerek uyuşmazlık konusunda bir karar vermekle görevli ve yetkili kimseye hâkim adı verilir. Sulh ve Asliye Ceza Mahkemelerinde tek hâkim bulunurken Ağır Ceza Mahkemesinde üç hâkim bulunmaktadır. Hâkim bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Hâkimin tarafsızlığına gölge düşebilecek hallerde hâkimin davaya bakması yasak kılınmıştır.

HAKİMİN BAKMASININ YASAKLANDIĞI DAVALAR Suçtan kendisi zarar görmüşse Sonradan kalksa bile şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında evlilik, vesayet veya kayyımlık ilişkisi bulunmuşsa Şüpheli, sanık veya mağdurun kan veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyundan biriyse Şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında evlât edinme bağlantısı varsa

HAKİMİN BAKMASININ YASAKLANDIĞI DAVALAR Şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında üçüncü derece dâhil kan hısımlığı varsa Evlilik sona ermiş olsa bile, şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında ikinci derece dâhil kayın hısımlığı varsa Aynı davada Cumhuriyet Savcılığı, adli kolluk görevi, şüpheli veya sanık müdafiliği veya mağdur vekilliği yapmışsa Aynı davada tanık veya bilirkişi sıfatıyla dinlenmişse

HAKİMİN BAKMASININ YASAKLANDIĞI DAVALAR Bu sayılan, yasaklık ve yargılamaya katılamayacağı hallerde hâkim bizzat çekilmek zorundadır. Ancak hâkim çekilmemişse bu hallerde taraflar da hâkimi reddedebilirler. Yasak hallerde hâkim yargılamanın her aşamasında çekilebilir.

HAKİMİN BAKMASININ YASAKLANDIĞI DAVALAR Çekilmemişse cumhuriyet savcısı, şüpheli, sanık veya müdafi, katılan veya vekili hâkimi çekilmeye davet edebilir. Reddi istenen hâkim ret istemi hakkında karar verilinceye kadar sadece gecikmesinde sakınca bulunan işleri yapabilir.

2. CUMHURİYET SAVCISI KİMDİR? Cumhuriyet Savcısı; suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunmak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartlar oluştuğunda dava açmak ( İddianame düzenlemek) ve yürütmek (davayı takip), mahkemelerin verdiği kararları yerine getirmek ( infaz) ve kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak durumunda olan, yargı erki içinde yer alan devlet görevlisidir.

Cumhuriyet Savcısı Suçla mücadele konusunda, toplumda suç işlenmesi ile bozulan düzenin yeniden kurulmasında ve suçluların cezalandırılmasında savcının büyük payı vardır. Bugün için her asliye mahkemesi yanında bir savcılık örgütü kurulmuştur. Ayrı bir savcılık örgütü yoktur. Her savcılık kuruluşunun başında bir başsavcı ve yeteri kadar savcı bulunur.

3. Avukat Hak ve yasa işlerinde isteyenlere yol göstermeyi, mahkemelerde, devlet dairelerinde başkalarının hakkını aramayı, korumayı meslek edinen ve bunun için yasanın gerektirdiği şartları taşıyan kimseye de avukat denir.

Müdafi ve/veya Vekil Avukat Şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı ifade eder. Vekil, Katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukatı ifade eder.

Avukatlığın Temel Özellikleri Kamu hizmetidir. Serbest bir meslektir. Avukatlık mesleği, yargının kurucu unsurlarındandır. Bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Yargı organlarında vekil ve müdafi sıfatıyla bulunma konusunda tekel yetkisine sahiptir. Hukuki bilgi ve tecrübesini adalet hizmetine tahsis eder.