Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EBEVEYN VE VELAYET HUKUKU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EBEVEYN VE VELAYET HUKUKU"— Sunum transkripti:

1 EBEVEYN VE VELAYET HUKUKU
Adnan Hadzimusiç Mart 2017

2 İncelenecek başlı konular:
- Ebeveyn ve velayet hukuku tanımı ve konusu Ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişki, Velayet, Çocukların mahkeme dışı ve mahkeme kara ile tanıması, Babalığa itiraz, Suni yolu işe doğa çocuğun nesebini sappataması, Evlat edinme, Veli ve çocukarın hak ve yükümlülükleri, Velayetin bitmesi, Vesayet,

3 Çocukluk ve velayet Çocukluk
Çocukluk, ana baba ile çocuk arasındaki soybağına dayanan hısımlık ilişkisini ifade eder. Çocukluğun başlangıcı Çocukluk, sağ olarak doğması ile başlar. Madde 28- Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer. Çocuk hak ehliyetini, sağ doğmak koşuluyla, ana rahmine düştüğü andan başlayarak elde eder.

4 Çocukluğun sona ermesi 1- Evlenmeye bağlı olarak çocukluğun sona ermesi Madde 11 - Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. Evlenme kişiyi ergin kılar. 2- Mahkeme kararı ile çocukluğun sona ermesi Madde 12 -OnbeĢ yaĢını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir

5 ÇOCUK İLE ANA VE BABA ARASINDA SOYBAĞIN KURULMASI
A) Çocuk ile ana arasında Madde 282- Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. B) Çocuk ile baba arasında Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulur. Soybağı ayrıca evlât edinme yoluyla da kurulur. Babalık karinesi Madde Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. Bu süre geçtikten sonra doğan çocuğun kocaya bağlanması, ananın evlilik sırasında gebe kaldığının ispatıyla mümkündür. Kocanın gaipliğine karar verilmesi hâlinde üçyüz günlük süre, ölüm tehlikesi veya son haber tarihinden işlemeye başlar.

6 Soybağın reddi davası (babalık karnesinin çürütmesi)
Madde Koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. Bu dava ana ve çocuğa karşı açılır. Çocuk da dava hakkına sahiptir. Bu dava ana ve kocaya karşı açılır. Ana bu davayı açamaz. Davada ispat 1. Evlilik içinde ana rahmine düşme Madde 287- Çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüşse davacı, kocanın baba olmadığını ispat etmek zorundadır. Evlenmeden başlayarak en az yüzseksen gün geçtikten sonra ve evliliğin sona ermesinden başlayarak en fazla üçyüz gün içinde doğan çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılır. 2. Evlenmeden önce veya ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşme Madde Çocuk, evlenmeden önce veya ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşmüşse, davacının başka bir kanıt getirmesi gerekmez. Ancak, gebe kalma döneminde kocanın karısı ile cinsel ilişkide bulunduğu konusunda inandırıcı kanıtlar varsa, kocanın babalığına iliĢkin karine geçerliliğini korur. Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten baĢlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır

7 Sonradan evlenme Madde 292- Evlilik dışında doğan çocuk, ana ve babasının birbiriyle evlenmesi hâlinde kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tâbi olur. TANIMA Tanıma, babanın evlilik dışında doğan çocuğun kendisinden olduğunu kabul etmesi. Tanımanın koşulları ve şekli 1- Bizzat beyanda bulunacak: babab ölmüş veya ayırt etme gücünden yoksunsa tanıma yapılamaz. 2- Sınırlı ehliyetlilerin yasal temsilcinin rızası olmalı: küçüklerde gibi 3- Başka bir erkek ile çocuk arasında soybağı olmamalı 4- Tanıma, kanunun aradığı şekilde yapılmalı: nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur. 5- Bildirim: Beyanda bulunulan nüfus memuru, sulh hâkimi, noter veya vasiyetnameyi açan hâkim, tanımayı babanın ve çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluklarına bildirir.

8 BABALIK HÜKMÜ (babalık davası)
Çocuk ile baba arasındaki soybağını mahkeme kararı ile belirlenmesini sağlamak için açılan dava, babalık davasıdır. Davanın tarafları Davanın ana ve çocuk açabilir. Davaci baba , ölmüşse mirasçılara karşı açılabilir. Davanın ihbarı Babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve Hazineye; dava ana tarafından açılmıĢsa kayyıma; kayyım tarafından açılmıĢsa anaya ihbar edilir. Karine Davalının, çocuğun doğumundan önceki üçyüzüncü gün ile yüzsekseninci gün arasında ana ile cinsel iliĢkide bulunmuĢ olması, babalığa karine sayılır. Hak düşürücü süre Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Ananın dava hakkı, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer.

9 VELAYET Velayet, küçükler ve kısıtlanmış ergin çocuklar üzerinde ana ve babanın sahip olduğu hak, yetki ve ödevlerin bütünü dur. VELAYETE TABİİ OLANLAR Küçükler Madde 335- Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velâyeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velâyet ana ve babadan alınamaz. B) Kısıtlanmış ergin çocuklar Madde 335/II - Hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velâyeti altında kalırlar

10 VELAYET SAHİBİ Bir kişinin velisi ancak ana ve babası veya evlat edinme durumu varsa evlat edinen olabilir. Ana ve baba evli ise Madde 336- Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar. Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hâli gerçekleşmişse hâkim, velâyeti eşlerden birine verebilir. Velâyet, ana ve babadan birinin ölümü hâlinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir. B) Ana ve baba evlı değilse Madde 337- Ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir. Ana küçük, kısıtlı veya ölmüĢ ya da velâyet kendisinden alınmıĢsa hâkim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velâyeti babaya verir.

11 UVEY ÇOCUKLAR Madde 338- Eşler, ergin olmayan üvey çocuklarına da özen ve ilgi göstermekle yükümlüdürler. Kendi çocuğu üzerinde velâyeti kullanan eşe diğer eş uygun bir şekilde yardımcı olur; durum ve koşullar zorunlu kıldığı ölçüde çocuğun ihtiyaçları için onu temsil eder

12 VELAYETİN KAPSAMI Genel olarak Ana ve baba, çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları alır ve uygularlar. Çocuk, ana ve babasının sözünü dinlemekle yükümlüdür. Ana ve baba, olgunluğu ölçüsünde çocuğa hayatını düzenleme olanağı tanırlar; önemli konularda olabildiğince onun düĢüncesini göz önünde tutarlar. Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terkedemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz. Çocuğun adını ana ve babası koyar.

13 Özel olarak Eğitim Madde 340- Ana ve baba, çocuğu olanaklarına göre eğitirler ve onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlâkî ve toplumsal gelişimini sağlar ve korurlar. Dini eğitim Madde 341- Çocuğun dinî eğitimini belirleme hakkı ana ve babaya aittir. Ana ve babanın bu konudaki haklarını sınırlayacak her türlü sözleĢme geçersizdir. Ergin, dinini seçmekte özgürdür. Çocuğun fiil ehliyeti Madde 343- Velâyet altındaki çocuğun fiil ehliyeti, vesayet altındaki kiĢinin ehliyeti gibidir. Çocuk, borçlarından ana ve babanın çocuk malları üzerindeki haklarına bakılmaksızın kendi malvarlığı ile sorumludur Çocuğun temsil etmesi Madde 342- Ana ve baba, velâyetleri çerçevesinde üçüncü kişilere karşı çocuklarının yasal temsilcisidirler. İyiniyetli üçüncü kiĢiler, eşlerden her birinin diğerinin rızasıyla işlem yaptığını varsayabilirler. - Çocuğun aileyi temsil etmesi Madde 344- Velâyet altındaki çocuk, ayırt etme gücüne sahip ise ana ve babanın rızasıyla aile adına hukukî işlemler yapabilir; bu işlemlerden dolayı ana ve baba borç altına girer.

14 ÇOCUĞUN KORUNMASI A) Konrunma önlemler Çocuğun menfaati ve gelişmesi tehlikeye düştüğü takdirde, ana ve baba duruma çare bulamaz veya buna güçleri yetmezse hâkim, çocuğun korunması için uygun önlemleri alır. B) Çocukların yerleğtirilmesi Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişmesi tehlikede bulunur veya çocuk manen terk edilmiş hâlde kalırsa hâkim, çocuğu ana ve babadan alarak bir aile yanına veya bir kuruma yerleştirebilir.

15 VELAYETİN KALDIRILMASI
Genel olarak Madde 348- Çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaz ya da bu önlemlerin yetersiz olacağı önceden anlaşılırsa, hâkim aşağıdaki hâllerde velâyetin kaldırılmasına karar verir: 1. Ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, baĢka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi. 2. Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karĢı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması. Velâyet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır. Kararda aksi belirtilmedikçe, velâyetin kaldırılması mevcut ve doğacak bütün çocukları kapsar. Ana veya babanın yeniden evlenmesi hâlinde Madde 349- Velâyete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velâyetin kaldırılmasını gerektirmez. Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velâyet sahibi değiĢtirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velâyet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir

16 Velâyetin kaldırılması hâlinde ana ve babanın yükümlülükleri
Madde 350- Velâyetin kaldırılması hâlinde ana ve babanın çocuklarının bakım ve eğitim giderlerini karĢılama yükümlülükleri devam eder. Ana ve baba ile çocuğun ödeme gücü yoksa bu giderler Devletçe karĢılanır. Nafakaya iliĢkin hükümler saklıdır. Durumun değişmesi Madde 351- Durumun değişmesi hâlinde, çocuğun korunmasına ilişkin önlemlerin yeni koşullara uydurulması gerekir. Velâyetin kaldırılmasını gerektiren sebep ortadan kalkmıĢsa hâkim, re'sen ya da ana veya babanın istemi üzerine velâyeti geri verir.


"EBEVEYN VE VELAYET HUKUKU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları