Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

Servet-i Fünun Dönemi ANI(HATIRA).
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Zeynep Lal Kırmızyeşil 11C
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
Günlük Betsi Levi 11-c.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
ANI Öykü Özfırat 11D.
TANIMI TARİHİ ÖZELLİKLERİ
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
Öykü ( Hikaye ).
BİYOGRAFİ VE OTOBİYOGRAFİ
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
ANI TÜRÜ Esra Gürçay.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
EDEBİYATIMIZDA İLKLER
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Tanzimat dönemi öğretici metinler
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
ANI, BİYOGRAFİ, OTOBİYOGRAFİ, RÖPORTAJ GEZİ YAZISI
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
SERKAN ERDOĞAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
YAZI TÜRLERİ.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
ELEŞTİRİ TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ Piribeyli Lisesi HAZIRLAYAN: YASİN MAYA 11/TM SINIFI NO:139 Piribeyli Lisesi HAZIRLAYAN: YASİN MAYA 11/TM.
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Türk Edebiyatında Anı Ve Anı Türünde Yazılan Önemli Eser Ve Yazarları * * * *
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif.
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.
TANIMI TARİHİ ÖZELLİKLERİ. Kitaplarda Ölmek Adı, soyadı Açılır parantez Doğduğu yıl, çizgi, öldüğü yıl, bitti Kapanır, parantez. O şimdi kitaplarda bir.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
TEK ADAM Tek Adam, Şevket Süreyya Aydemir'in yılları arasında kaleme aldığı biyografi kitabı. Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı.
Biyografi.
BİYOGRAFI (HAYAT HİKAYESİ) Biyografi Nedir? Biyografi Örnekleri Biyografi Terimi Biyografik Roman Biyografi Nasıl Ortaya Çıktı? Otobiyografi Biyografinin.
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sohbet (Söyleşi).
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının başka bir kimse tarafından ele alınmasıdır.

Hayatı anlatılan kişi tarafından değil, onunla ilgili gerekli inceleme ve araştırmayı yapıp, birtakım belgelere ulaşan ya da kişinin hayatına tanıklık eden kimseler tarafından yazılır. Objektif olunmalıdır. Verilen bilgilerin doğruluğundan emin olunmalıdır. Çoğunlukla kronolojik sıra izlenir. Kişi nasılsa öyle yazılmalı, aşırılıktan kaçınılmalıdır. Dil abartısız ve anlaşılır olmalıdır. Kişinin önemini ve farkını anlatmak ön planda olmalıdır. ÖZELLİKLERİ:

Biyografiler yazım tekniklerine göre değişik adlar alır: BİLİMSEL BİYOGRAFİ BİYOGRAFİK ROMAN NEKROLOJİ Ayrı bir tür olarak kabul edilmeseler de 4 farklı şekli daha vardır: OTOBİYOGRAFİ MONOGRAFİ PORTRE ŞUARA TEZKİRESİ

BİLİMSEL BİYOGRAFİ Biyografik bilgileri kronolojik bir sıra içerisinde, alt başlıklar halinde, onun dönemi içindeki konumunu, getirdiği yenilikleri, gösterdiği başarıları, eserlerini, eserlerinin değişik özelliklerini eleştirel bir tutumla, belgelere, araştırma ve incelemelere dayalı olarak veren çalışmalardır. Kişinin tüm özellikleri ( doğumu, öğrenim hayatı, başarıları vb. ) bölümler halinde yazılır. Mehmet Kaplan -} Tevfik Fikret Devir-Şahsiyet- Eser

BİYOGRAFİK ROMAN Ünlü kişilerin hayatlarını konu alan, bunları roman tarzında işleyen edebi yazılardır. Roman, hikâye gibi olay kurgusu içerisinde, olay anlatımı üslubuyla kişiyi bir roman kahramanı gibi olayların içindeki konumuyla sunan yazılardır. Bu türde “portre” den de yararlanılır. M. Emin Erişirgil -}Mehmet Akif /İslâmcı Bir Şairin romanı Tahir Alangu'nun -}Ömer Seyfettin Oğuz Atay -}Bir Bilim Adamının romanı

NEKROLOJİ Ölen ünlü bir kişinin hemen ölümünden sonraki günlerde genellikle gazete ve dergilerde yakın çevresinde yer alan kişiler tarafından onun üstün niteliklerinin, erdemlerinin, çalışmalarının ve diğer özelliklerinin anı üslûbuyla anlatıldığı yazılardır. Bu yazılar bir anlamda öleni çok seven birinin ağıtları, duygusal, öznel açıklamalarıdır. Yahya Kemal’in ölümden sonra: Vehbi Cem Aşkun -}İstanbul Aşığını Kaybetti Nimet Behsuz -}Büyük Şairin Arkasından Cenap Gedikoğlu -}Bir Dev Şair Göçtü

OTOBİYOGRAFİ Kişi kendi biyografisini yazıyorsa bu otobiyografidir. Otobiyografinin belirleyici özellikleri: Otobiyografi düşünsel plânla yazılır. Otobiyografi, belgelere dayanılarak yazılır. Rivayetlere ve tartışmalara yol açacak bilgilere yer verilmez. Derlenen bilgiler bilimsel araştırma yöntemiyle bir araya getirilmelidir. Biyografi yazarı objektif olmak zorundadır.

MONOGRAFİ Ünlü bir kimsenin hayatını, kişiliğini, eserlerini, başarılarını ayrıntılarıyla ele alan veya bilimsel bir alanda özel bir konu ya da sorun üzerine yazılan inceleme yazısıdır. “ Tek yazı “ da denebilir.  Bu tür diğerlerine göre biraz daha farklıdır. Yazar görüşlerini belirtip belirtmemekte serbesttir.

PORTRE Bir kimseyi karakteristik özellikleriyle okuyucuya tanıtmak amacıyla yazılan edebi yazılardır. Fiziki portre ve ruhsal portre olarak ikiye ayrılır: Fiziki portre; kişiyi diğer insanlardan ayıran dış özellikleri iyi bir gözlemle belirlendikten sonra, uygun sıfatlar kullanılarak özgün bir şekilde yazılır. Kişinin boyu, giyim tarzı, yüzü gibi özellikleri kaleme alınır. Ruhsal portrede ;kişinin ahlâkı, alışkanlıkları, düşünceleri kaleme alınır. Fiziki ve ruhsal portre ayrı ayrı verilebileceği gibi bir arada da yazılabilir ki bu daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Portreyi okuduktan sonra gözünüzün önüne getirebiliyorsanız iyi bir portre okumuşsunuz demektir

ŞUARA TEZKİRELERİ Şairlerin biyografilerine, eserlerine yer veren, şiirleri hakkında değerlendirmelerin bulunduğu eserlerdir. Biyografinin Divan Edebiyatı’ndaki karşılığı tezkire olduğu için Şuara Tezkirelerine “ Şairler Tezkiresi “ de diyebiliriz. Türk Edebiyatı’ndaki ilk tezkire Çağatay şairi ALİ ŞİR NEVAİ ‘nin “MECALİSÜN NEFAİS” adlı eseridir.

Türk ve dünya edebiyatından bazı biyografi yazarları ve eserleri:  MİTHAT CEMAL KUNTAY ŞEVKET SÜREYYA AYDEMİR Recaizade Mahmut Ekrem -} Kudemadan Birkaç Şiir Muallim Naci -} Osmanlı Şairleri Beşir Fuad -} Victor Hugo Süleyman Nazif -} Mehmet Akif Kenan Akyüz -} Tevfik Fikret Plutarkhos -} Hayatlar