GÜVENLİK KONSEYİ (BM Antlaşması, m. 23 vd.)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUSAL GÜVENLİK MİLLİ GÜVENLİK KAVRAMI VE KAPSAMI
Advertisements

Avrupa Birliği.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
1.3 DEVLET ŞEKİLLERİ.
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
Cenevre''de 1923 yılında 40 ülke delegelerinin toplanmasıyla "Uluslararası Çocukları Koruma Birliği" kuruldu ve sonradan UNISEF adını aldı.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORGANLARI.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖRGÜTÜ UNITED NATİONS (UN)
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER
ULUSLARARASI HUKUKTA KUVVET KULLANMA DERSİ
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
ULUSLARARASI HUKUKTA İNSANİ MÜDAHALE
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER Doç. Dr. Atilla SANDIKLI.
Birinci Dünya Savaşı.
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler 1945 yılında kurulmuştur.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
Kurulun İnceleme ve Araştırması
SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU
Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KAZANIMLAR 3. Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunun öneminden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ülkeler arası ilişkileri değerlendirir.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ
İslam Konferansı Örgütü
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ KANUNLAR 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (United Nations)
Uluslararası Sistem Çocuk Hakları Hukuku.
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Çalışma Soruları 9.ders. Balkan Antantı bölge ülkelerinin, herhangi bir saldırı ile karşılaştığında, aralarında güç birliği sağlamak, barışa katkı yapmak.
MİLLETLER CEMİYETİ (CEMİYET-İ AKVAM).
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
KUZEYDOĞU ASYA’DA GÜVENLİK
10 Ağustos 1920  10 AĞUSTOS 1920  I. Dünya SavaşıI. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos.
ULS2008 ULUSLARARASI GÜVENLİK KURAMLARI ve ANALİZİ
Tnk.Bnb. Sami YILDIRIM 25 Mayıs 2009 KHO SAVBEN-UGT DR-2008/2009 BAHAR DÖNEMİ ULUSLARARASI HUKUKTA KUVVET KULLANMA DERSİ (PROF.DR. SERTAÇ HAMİ BAŞEREN)
Coğrafya Performans Ödevi
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
Kollektif Güvenlik: Teori ve Uygulama
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık.
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER
AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,
AETR KONVANSİYONU
Türkiye'nin Uluslar Arası Örgütlerle İlişkisi
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Milletlerarası hukuk pratik çalışması
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA
İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ
Sunum transkripti:

GÜVENLİK KONSEYİ (BM Antlaşması, m. 23 vd.)

GÜVENLİK KONSEYİ 15 üye Sürekli üyeler : ABD, Birleşik Krallık, Çin, Fransa ve Rusya Geçici üyeler : (Coğrafi dağılım esası) Genel Kurul tarafından 2 yıl için seçilen devletler Türkiye 4 kez Güvenlik Konseyi geçici üyesi olmuştur. (1951-1952, 1954-1955, 1961, 2009-2010)

GÜVENLİK KONSEYİ sürekli üyeler Her üye bir oy hakkına sahip Karar yetersayısı Usule ilişkin kararlar Esasa ilişkin kararlar İlke : 9/15 oyçokluğu Veto hakkı Çifte veto sürekli üyeler

GÜVENLİK KONSEYİ’NİN GÖREVLERİ İlke : Uluslararası barış ve güvenliği sağlamak Bağlayıcı karar alma yetkisi BM Antlaşması’nın 7. Bölümü (m. 39 vd.) uluslararası barış ve güvenliğin tehdit edilmesi uluslararası barış ve güvenliğin ihlali saldırı (3314 sayılı BM Genel Kurulu Kararı) Kuvvet kullanmaya varmayan önlemler (m. 41) Kuvvet kullanma içeren önlemler (m. 42)

GÜVENLİK KONSEYİ’NİN GÖREVLERİ Tavsiye kararı alma yetkisi BM Antlaşması’nın 6. Bölümü (m. 33 vd.) Uyuşmazlıkların barışçıl çözümü

KUVVET KULLANMA YASAĞI (BM Antlaşması, m. 2/4) BM Amaçlarına aykırı biçimde veya Bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasal bağımsızlığına aykırı şekilde kuvvet kullanımı kuvvet kullanma tehdidi yasaktır.

KUVVET KULLANMA YASAĞI BM Antlaşması, m. 2/4 Birleşmiş Milletler örgütü ve üyeleri, 1. maddede belirtilen amaçlara ulaşmak üzere aşağıdaki ilkelere uygun biçimde hareket edeceklerdir : (…) 4. Tüm üyeler, uluslararası ilişkilerinde gerek herhangi bir başka devletin toprak bütünlüğüne ya da siyasal bağımsızlığa karşı, gerek Birleşmiş Milletler’in Amaçları ile bağdaşmayacak herhangi bir biçimde kuvvet kullanma tehdidine ya da kuvvet kullanılmasına başvurmaktan kaçınırlar. kaynak : http://www.unicankara.org.tr/doc_pdf/chart_turkce.pdf