BESİ SIĞIRCILIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Dr. S. Arzu Vardar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD.
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Sözsüz İletişimin Özellikleri
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
AVCILAR (PREDATÖRLER)
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
BESLENME VE DİYETETİKTE
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
Öğretimin Uyarlanması
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Menü Planlama.
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
AT BARINAKLARI (TAVLALAR).
Sığır Besiciliği.
Ördek Barınakları.
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
DÖL VERİMİ Koyunlarda ve keçilerde döl verimiyle ilgili temel özellikler Döl veriminin yetiştiricilikteki önemi Döl veriminin ıslah çalışmalarında önemi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KUZU BESLEME.
TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ
Madde ve Maddenin Özellikleri
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Okul Öncesi Eğitim.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Aile Hayvancılığında Karlılık
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Sanal ve Şebeke Örgütleri
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

BESİ SIĞIRCILIĞI

Besi Sığırlarının Bakımı ve Beslenmesi

Sığır Besisi Nedir? Sığırların kaliteli et üretmek amacıyla özel bir besleme yönetimine tabi tutulmasıdır

Amaçları Nelerdir? Kaliteli et üretmek Canlı ağırlık kazandırmak

Besi Performansı Nedir? Canlı ağırlık artış sürati Yemden yararlanma oranı

Besi Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Irk Cinsiyet Yaş Orijin Kondisyon Bakım ve Sağlık Beslenme

Besi Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Irk Cinsiyet Yaş Orijin Kondisyon Bakım ve Sağlık Beslenme

Besi Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Yaş Cinsiyet ırk Orijin Kondisyon Bakım ve Sağlık Beslenme Yerli ırk: 750 gr/gün Kültür ırkı: 1400-1600 gr/gün

Besi Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Irk Orijin Yaş cinsiyet Kondisyon Bakım ve Sağlık Beslenme Erkek sığır Kastre edilmiş sığır Dişi sığır

Besi Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Irk Cinsiyet Kondisyon Orijin Yaş Bakım ve Sağlık Beslenme Olgunlaşma yaşı Kültür ırkı 1,5 Yerli ırk 2,5-3 yaş Gençlerde; Daha iyi performans Daha kaliteli et

Genç hayvanlar büyüme döneminde oldukları için aldıkları besinleri iskelet ve kaslarının gelişmesinde kullanır. Yaşlı hayvanlarda daha çok yağ depolanır.

Bir yaşından küçük hayvanlar daha yüksek canlı ağırlık kazanırlar Büyüme hızının en yüksek olduğu dönem 7-15. aylar arasındadır.

Genç hayvanlarda yemden yararlanma daha iyidir 1 kg canlı ağırlık artışı için; 6 aylık yaşta : 6 kg yeme 15 aylık yaşta : 12-14 kg yeme ihtiyaç vardır

Besi Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Irk Cinsiyet Yaş Kondisyon orijin Bakım ve Sağlık Beslenme Damızlık değeri yüksek boğa yavruları kullanımı

Besi Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Irk Cinsiyet Yaş Orijin Kondisyon Bakım ve Sağlık Beslenme Düşük kondisyonlu sığırlar Telafi beslemesi

Besi Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Irk Cinsiyet Yaş Orijin Kondisyon Bakım ve Sağlık Beslenme Paraziter ilaçlama

Besi Performansını Etkileyen Faktörler Nelerdir? Irk Cinsiyet Yaş Orijin Kondisyon Bakım ve Sağlık Beslenme Önemli bir faktördür

Besiye Alınacak Hayvanlarda Bulunması Gereken Özellikler Küçük kafa yapısı, Derin bir göğüs, Düz sırt çizgisi, Kısa bacaklar ve geniş bacak araları, Uzun ve vücuda dik bağlantılı kaburga kemikleri, Yuvarlak bir beden yapısı ve geniş sağrı,

Besi Yöntemleri Barınak tipine göre Süresine göre Besleme programına göre

Barınak Tipine Göre Besi Yöntemleri Kapalı barınak, bağlamalı sistem Yarı açık, serbest dolaşımlı Tam açık, serbest dolaşımlı

Kapalı Barınak, bağlamalı sistem Kötü ahır havası Sınırlı hareket Düşük besi performansı Düşük yem tüketimi Yüksek iç yağ miktarı

Kapalı ahırlar iyi havalandırılmalıdır. Sığır başına en az 6 m3 hava girmelidir.

Yarı ya da tam açık, serbest dolaşımlı sistem Daha verimli ve sağlıklı Serbest hareket kabiliyeti Yüksek hava sıcaklığı, rutubet ve çamurlu zemin Hayvan başına 20 m2 alan Düşük ahır maliyeti

Yarı ya da tam açık, serbest dolaşımlı sistem Daha az işçilik Daha bol ve temiz hava Daha çok yem tüketimi Daha iyi yemden yararlanma Doğru gruplama

Enerjice yeterli beslenen sığırlar sıcaklık -17 °C olsa bile yeterli canlı ağırlık alırlar. +38 °C ve üzerindeki hava sıcaklıklarında canlı ağırlık artışı durur. Sıcak ve çok rutubetli ahırlarda akciğer hastalıkları daha sık görülür. Yazın sinekler besi performansını etkilerler.

Hayvan Yaşına Göre Besi Yöntemleri Süt danası besisi Genç sığır besisi Yaşlı sığır besisi

Süt danası besisi Sadece süt ya da buzağı maması kullanılarak yapılır Buzağılara başka yem verilmez Açık pembe renkli et elde edilir Canlı ağırlık artışı 1000 gr/gün Kesime sevk yaşı 6 aydır

Genç sığır besisi Besi altı aylık yaşta başlar Kesime sevk yaşı 12-14 aydır Yoğun besi yöntemi kullanılır Canlı ağırlık artışı 1400-1600 gr/gün’dür

Yaşlı sığır besisi Damızlık dışı kalan sığırlara uygulanır Yoğun besi yöntemi kullanılır Canlı ağırlık artışı 900 gr/gün’dür

Süresine Göre Besi Yöntemleri Kısa süreli besi Orta süreli besi Uzun süreli besi

Kısa süreli besi, (120 gün) Kemik gelişimini tamamlamış kondisyonu düşük yaşlı hayvanlara uygulanır

Orta süreli besi, (5-6 ay) İyi kondisyonlu düve, zayıf tosun ya da danalara uygulanır

Uzun süreli besi (8-10 ay) Kondisyonu düşük genç hayvanlara uygulanır

Besleme programına Göre Besi Yöntemleri Entansif besi Yarı entansif besi Ekstansif besi

Entansif (Yoğun) Sığır Besisi Süratli canlı ağırlık artışı Yoğun konsantre yem kullanımı Sınırlı kaba yem kullanımı

Entansif (Yoğun) Sığır Besisi Erkek buzağılar 6 aylık yaşa geldiklerinde bu programa alınabilirler Yoğun besleme programı ile 1400 – 1500 gr/gün canlı ağırlık artışı sağlanır

Yüksek canlı ağırlık artışı için; Kuru madde esasına göre; % 85 Besi yemi (en çok) % 15 Kaba yem (en az) verilmelidir

Kaba yem olarak, saman mısır silajı kullanılabilir

Entansif Besi için rasyon örneği Besi yemi (Serbest) + Mısır silajı (3-7 kg/gün) Saman (1-2 kg/gün)

Entansif Besi için rasyon örneği Besi yemi (Serbest) + Saman (1-2 kg/gün)

Entansif Besi için rasyon örneği Besi yemi (Serbest) + Pancar posası (3-7 kg/gün) Saman (1-2 kg/gün)

Besinin sonlarına doğru besi yeminin yanı sıra arpa kırması da verilebilir

Yarı Entansif Sığır Besisi Daha yavaş canlı ağırlık artışı Daha az konsantre yem kullanımı Daha fazla kaba yem kullanımı

Ekstansif Sığır Besisi Yavaş canlı ağırlık artışı Yoğun mera kullanımı Mineral takviyesi Besi süresi uzar

Besicilikte Suyun Önemi Su her zaman serbest ve temiz olmalıdır. Ergin bir dananın günlük su ihtiyacı yaklaşık 80 lt dir. Yetersiz su tüketimi yem tüketimini azaltır

Yemlik ve suluklar sık sık temizlenmelidir.

Dikkat Edilecek Noktalar Besiye alınacak genç erkek danalar aynı canlı ağırlıkta olmalıdır. Grup içersindeki canlı ağırlık farklılıkları 50 kg’ı geçmemelidir Bölmelerden birkaç hayvan çıkınca aralarına yeni hayvan konulmamalıdır.

Dikkat Edilecek Noktalar Aşırı konsantre yem, tahıl ve besi yemi kullanımı tehlikelidir Ani yem değişikliklerinden kaçınılmalıdır

Dikkat Edilecek Noktalar Düzenli tartım yapılarak canlı ağırlık artışları izlenmelidir

Karkas Kalitesi ve Randımanını Düşüren Nedenler Aşırı kaba yem karkas kalitesi ve randımanını düşürür Kesimden önce her türlü stres (açlık, sıkışıklık, kötü muamele vb.)

Karkas Kalitesi ve Randımanını Düşüren Nedenler Yaşlı hayvanlarda karkas kalitesi düşüktür. Vit E yetersizliği karkas rengini koyulaştırır