DİPLOMATİK İMTİYAZ VE MUAFİYETLER (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 20 vd.)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADININ ŞİDDETTEN KORUNMASINDA BAŞVURU REHBERİ VE AİLENİN KORUNMASI HAKKINDA 4320 SAYILI KANUN Ailenin korunmasıd.
Advertisements

Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
HOŞ GELDİNİZ Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN Bakanlık İş Müfettişi.
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI
İNSAN HAKLARI
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA VATANDAŞLIK VE BİREYSEL HAKLAR
İş sağlığı ve güvenliği; işyerlerinde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gerekli bütün faaliyetleri kapsayan bir konu olup, işveren.
Teminat Gümrük Kanunu ( ).
AİHS 3. Madde Bağlamında Yükümlülükler Yargının Rolü Ankara / 15 Nisan 2010 E. Svanidze E. Svanidze.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
Miras ortaklığı Mirasın geçmesiyle birlikte mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Soru: Miras ortaklığı.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE
İş Hukukunun Kapsamı.
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
İş Hukuku Yrd. Doç. Dr. Alptekin AKTALAY
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
İCRA TAKİBİ TARAFLARI VE TAKİP YOLU DEĞİŞİKLİĞİ
ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR (İradi Mirasçılık)
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 2- AB’ye Uyum. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Bilişim suçları ve güvenliği ile ilgili Türkiye’yi bağlayan bir başka.
TRANSİT REJİMİ.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2
INCOTERMS 3. ) DELIVERED DUTY PAID ( DDP ) a
INCOTERMS 2.) CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (CIP ) a.) Satıcının Yükümlülükleri b.) Alıcının Yükümlülükleri c.) Taşıma Sözleşmesi d.) Sigorta Sözleşmesi.
INCOTERMS 4.) COST, INSURANCE AND FREIGHT ( CIF ) a.) Satıcının Yükümlülükleri b.) Alıcının Yükümlülükleri c.) Taşıma Sözleşmesi d.) Sigorta Sözleşmesi.
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ VE İŞLEM BASAMAKLARI
Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
Eşitlik İlkesini Uygula
SUNUMU HAZIRLAYAN:STJ.AV.DENİZ GÖMRÜKÇÜ. Güncel Türkçe Sözlük’te “sır” sözcüğünün Arapça bir sözcük olduğu belirtilip, “Varlığı veya bazı yönleri açığa.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
ULUSLARARASI CEZA HUKUKU
İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR Sayılı İş Kanunu: 1. Madde “Bu kanun 4. Maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
EVRAK KAYIT SERVİSİ RESMÎ YAZIŞMALARDA UYGULANACAK ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararı :18/10/ /8125 Resmi gazete.
Temel Hak ve Özgürlüklerimiz
AKADEMİK KADRO VE YAZIŞMAŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YETKİ VE GÖREVLERİ
50.Yıl T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bana “Özel”, Başkalarına “Gizli”
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
Uluslararası Tebligat-1
SERVET VERGİLERİ Servet; -Gerçek veya tüzel kişi
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Görev ve Sorumluluklar
2018 KPSS- Ortaöğretim (KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI) GÖREVLİ EĞİTİMİ
MODÜL 6.6 arabuluculuk sözleşmesinin hazırlanması
1 Nisan 2018 tarihinde uygulanacak olan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (2018-YDS İlkbahar Dönemi) Görevli Eğitimi ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME.
YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI (2018 YDS) GÖREVLİ EĞİTİMİ
DİPLOMASİ Diplomasi nedir? Diplomasiye neden ihtiyaç var?
İŞ MAHKEMELERİ.
KURULMASI YASAK OLAN DERNEKLER VE YASAK FAALİYETLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
Sunum transkripti:

DİPLOMATİK İMTİYAZ VE MUAFİYETLER (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 20 vd.) İmtiyazlar Kişi dokunulmazlığı Bina dokunulmazlığı Haberleşme dokunulmazlığı Seyahat dokunulmazlığı Muafiyetler Yargı bağışıklığı Cezai Yargı Hukuk Yargısı Vergi/Gümrük Bağışıklığı

KİŞİ DOKUNULMAZLIĞI (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 29) Kabul eden devletin yükümlülüğü iki yönlüdür: Tutuklama, gözaltına alma gibi zorlayıcı tedbirler uygulayamaz. Şahıslarına, hürriyetlerine ve onurlarına karşı saldırıların önlenmesi için gerekli tüm tedbirleri almalıdır.

BİNA DOKUNULMAZLIĞI (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 22 vd.) Kapsamı: Misyon binaları Misyon şefinin konutu Misyon faaliyetleri için kullanılan bina ve ilgili arsa Bina içindeki eşya ve nakil vasıtaları Kabul eden devletin yükümlülüğü iki yönlüdür: Görevlileri misyon binalarına giremez, müdahalede bulunamaz Misyon binalarına karşı saldırıları önlemeli ve gerekli tedbirleri almalıdır Misyon şefi açıkça rıza gösterirse kabul eden devletin yükümlülüğü ortadan kalkar. 1981 Tahran Büyükelçiliği Kararı (ABD v. İran)

HABERLEŞME DOKUNULMAZLIĞI (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 22 vd.) Haberleşme yolları Diplomatik kurye aracılığıyla diplomatik çanta Resmi yazışma Şifreli mesajlaşma Kabul eden devletin yükümlülüğü: Resmi amaçla yapılan haberleşmeye izin vermek ve haberleşmeyi korumak

DİPLOMATİK ÇANTA (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 27 vd.) Mutlak dokunulmazlık Açılamaz Alıkonulamaz Şartları Çanta gerekli harici işaretleri taşımalı Sadece resmi amaçlar için kullanılan nesneleri veya diplomatik evrakı içermeli

DİPLOMATİK KURYE (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 27 vd.) Diplomatik çantayı teslim ile görevli kişi Sürekli veya geçici olarak görevlendirilmiş olabilir. Kişi dokunulmazlığı vardır: Zorlayıcı tedbir uygulanamaz Kabul eden devlet tarafından korunur

SEYAHAT DOKUNULMAZLIĞI (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 26) Kural: Kabul eden devlet misyonun tüm üyelerine hareket ve seyahat serbestliği tanımalıdır. İstisna: Milli güvenlik nedeniyle giriş çıkışı kurallara bağlanan veya yasaklanan bölgeler

PERSONA NON GRATA (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 9 vd.) Kabul eden devlet gönderen devletin herhangi bir diplomatik temsilcisini persona non grata (istenmeyen kişi) ilan edebilir. Gerekçe göstermeye gerek yoktur. Diplomatik temsilcinin kabul eden devlet ülkesinde olmasına gerek yoktur. Kabul eden devlet misyonun diğer üyelerinin kabul edilebilir olmadığına da karar verebilir. İstenmeyen kişi ilan edilen diplomatik temsilci Geri çağrılabilir Görevi sonlandırılabilir

TANIKLIK - CEZAİ YARGI BAĞIŞIKLIĞI (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 31) Tanıklık yapma zorunluluğu yoktur. Kendi rızasıyla tanıklık yapabilir. Kabul eden devletin cezai yargısından bağışıklığı mutlaktır. = Gönderen devlet yargılayabilir. Yargı bağışıklığının kalktığı haller Misyon şefinin rızası Gönderen devletin rızası

HUKUK YARGISI BAĞIŞIKLIĞI (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 31 vd.) Hukuk yargısından bağışıklık mutlak değildir Kabul eden devlet ülkesindeki özel taşınmazlar Miras (vasiyeti tenfiz memuru, miras yöneticisi, mirasçı veya vasiyet alacaklısı) ile ilgili davalarda bağışıklık yoktur. Kabul eden devlet ülkesindeki mesleki veya ticari faaliyetinden dolayı bağışıklığı olmaz.

VERGİ BAĞIŞIKLIĞI (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 28, 34 vd.) Kural: Diplomatik temsilci vergiden bağışıktır. İstisnalar: Dolaylı vergiler Kabul eden devlet ülkesindeki taşınmazdan alınan vergiler Veraset ve intikal vergileri Mesleki, ticari faaliyetinden alınan vergiler…

GÜMRÜK BAĞIŞIKLIĞI (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 36) Kapsamı: Misyonun resmi kullanımında olan eşya Diplomatik temsilcinin yerleşmesinde kullanılacak eşya Şahsi bagajının aranmaması Gümrük bağışıklığı kapsamına girmeyen İthalat/ihracat yasağına tabi olmayan Karantina mevzuatına tabi eşya Ciddi şüphe var ise aranabilir. Aile üyelerinin şahsi kullanımına ait eşya

DİPLOMATİK İMTİYAZ VE MUAFİYETLERDEN YARARLANANLAR (özellikle 1961 Viyana Sözleşmesi, m. 37) Diplomatik «temsilcilik» Diplomatik «temsilcinin kendisi» Diplomatik «temsilcinin ailesi» (m.29-36’daki imtiyaz ve muafiyetler) Hanehalkının parçası olmalı Kabul eden devletin vatandaşı olmamalı İdari ve teknik kadro üyeleri - aileleri (m.29-35) m. 37’deki şartlara bakınız. Hizmet kadrosu üyeleri (m. 33) Misyon üyelerinin özel hizmetçileri (işçi ücreti üzerinden vergi bağışıklığı)

KORDİPLOMATİK (1961 Viyana Sözleşmesi, m. 16 vd.) Kabul eden devletteki diplomatik temsilcilerin tamamı = «Kordiplomatik» Sınıfları ve atama tarihlerine göre bir kıdem sırası alırlar. En kıdemli diplomatik temsilci = «Duayen» Türkiye’deki Duayen Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez AL-DUWAIKH (göreve başlama tarihi:27 Nisan 2004) Duayen, diplomatik temsilcilerin tamamını ilgilendiren meselelerde («ayrım gözetmeme» vb.) onları temsilen kabul eden devlet ile görüşebilir.