BASİT MAKİNELER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
DERS :FEN VE TEKNOLOJİ KONU:BASİT MAKİNELER
- BASİT MAKİNELER -  .
 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
SİMÜLASYONLAR Simülasyonlar Gerçek hayata en yakın yöntem olması, ilginç ve motive edici yönleri nedeni ile diğer yöntemlere göre gittikçe fazla.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
HAZIRLAYANLAR ZELİHA OKÇU ÖZGÜL ERGÜL  Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde.
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
Kuvvet nedir?. Kuvvetin etkilerini hayatımızın her yerinde gözlemleyebiliriz. Çantamızı taşırken,sıramızı çekerken, meyveleri soyarken, kapıyı açarken,
Toplu Taşıma Araçlarına Biniş ve Araçlardan İnişler
11. SINIF: KUVVET ve HAREKET ÜNİTESİ Denge
SAYILAR ve RAKAMLAR.
Makinede düz dikiş.
Bölüm 11: Çembersel Hareket. Bölüm 11: Çembersel Hareket.
LOGGER PRO ile GRAFİK ÇİZMEK
Vücut Tipleri Furkan GÜMÜŞ.
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
MODEL YETERSİZLİKLERİNİ DÜZELTMEK İÇİN DÖNÜŞÜMLER VE AĞIRLIKLANDIRMA
KİŞİLİK GELİŞİMİ KİŞİLİK KURAMLARI SAVUNMA MEKANİZMALARI
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem Dosya Büyüklükleri ve Hesaplamalar
Buluş nedir?.
*GOVA SAYANIN KESİMİ Bayanlar için yapılan klasik, her zaman giyilebilen ayakkabı türüdür. Çeşitleri pek çok olan gova sağlam, rahat, basit, sade ve.
Kırınım, Girişim ve Müzik
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
2. ÜNİTE KUVVET VE HAREKET.
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Basit makineler.
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
3.ÜNİTE TEMAS GEREKTİRMEYEN KUVVETLER MIKNATISLARLA OYNAYALIM
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Etkinlik Adı: Bilgisayardaki çocuk bana benzesin Etkinlik Kazanım: Kendini Tanıyabilme, Başkalarıyla ilişkilerini başlatabilme Etkinlik Gün: 2 Etkinlik.
10. SINIF: 3. ÜNİTE: 3.2. Su Dalgası
Gelişim ve Temel Kavramlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
MAKARALAR Serbest bir eksen etrafında serbestçe dönebilen, çevresinden ip geçen daire şeklindeki basit makinelerdir.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

BASİT MAKİNELER

KALDIRAÇLAR

1.Aşama (Giriş Aşaması) İsmail Bey! Oğlum 11 yaşında ve 40 kilo ağırlığında bir çocuktur. Küçüklüğünden beri oyun parklarında oyun oynamayı ve eğlenmeyi çok sever. Geçtiğimiz Salı günü oyun parkına gittiğimizde tahterevalliye binmek istedi. Ama karşısına binecek kimseyi bulamadık. Bir süre sonra tahmini olarak 60 kilo ağırlığında ve kendisinden de yaşça büyük birisini bulduk. Biz çocuk Ali’den daha ağır olduğu için dengeli olmaz diye Ali’nin binmesine izin vermedik. Ama Ali binmek istedi ve tahterevallinin en uç kısmına oturarak 60 kilo olan çocuğu kaldırmayı başardı. Bu nasıl olabilir? Biz çok şaşkınız. Bu durumu bize açıklar mısınız?

Ali’nin ailesi Ali’nin o çocuğu kaldıracağına neden inanmamışlardır ? 1.Aşama(Giriş Aşaması) Siz Ali’nin yerinde olsaydınız çocuğu kaldırmak için nasıl bir yöntem izlerdiniz ? Ali’nin ailesi Ali’nin o çocuğu kaldıracağına neden inanmamışlardır ? Sizce Ali farkında olmadan hangi basit makinenin özelliğinden yararlanmıştır? Ali’nin karşısına daha hafif birisi gelseydi dengelemek için Ali ne yapmalıydı?

Bana bir destek noktası verin Dünyayı yerinden oynatayım Bana bir destek noktası verin Dünyayı yerinden oynatayım. Arşimet Sizce bu bilim insanı ne kadar haklıdır? Yani bir destek noktası bulunsaydı Dünya yerinden oynatılabilir miydi?

2.Aşama(Keşfetme Aşaması) Etkinlik 1 : 1)Kim çıkartabilecek? 2)Neden çıkartamıyoruz? 3)Hangi aleti kullanırsak çıkartabiliriz? 4)Kullandığımız aletin hangi özelliklerinden dolayı çıkartabildik? 5)Kullandığımız alet hangi bölümlerden oluşmaktadır? 6) Kullandığımız alete kuvvet nereden etki etti?

2.Aşama(Keşfetme Aşaması) Etkinlik 2 : Sizce bunların isimleri nelerdir? Malzemeler Çubuk Kalemlik Tahta parçası

3.Aşama(Açıklama) Günlük hayatta pek çok kaldıraç türünden yararlanmaktasınız. Kâğıt kestiğiniz makas, tırnaklarınızı kestiğiniz tırnak makası, ceviz kıracağı, pense, cımbız, kürek, gazoz açacağı, ayakkabı çekeceği, el arabası, kayıklarda kullanılan kürekler vb. pek çok kaldıracı işinizi kolaylaştırması için kullanırsınız.

3.Aşama(Açıklama) Her kaldıraçlar 3 ana bölümden oluşmaktadır. Bunların yerleri kaldıracın türüne göre farklılık gösterebilir. 1) Kuvvet 2) Yük 3) Destek

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu 3.Aşama(Açıklama) Kaldıraçlar bir destek üzerinde serbestçe dönebilen çubuktan oluşur. Bu basit makinede, kuvvetin etki ettiği noktanın destek noktasına uzaklığına kuvvet kolu (etki kolu), yükün destek noktasına uzaklığına ise yük kolu denir. Yük kaldıracın kaldıracağı ağırlıktır. Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu

1) Desteğin ortada olduğu kaldıraçlar 3.Aşama(Açıklama) Kaldıraçlarda desteğin yeri değişik olabilir. Bu nedenle kaldıraçlar, destek noktasının bulunduğu yere göre gruplandırılır 1) Desteğin ortada olduğu kaldıraçlar 2)Yükün ortada olduğu kaldıraçlar 3) Kuvvetin yük ile destek arasında olduğu kaldıraçlar

3.Aşama(Açıklama aşaması) 1) Desteğin ortada olduğu kaldıraçlar Bu tür kaldıraçlarda destek, yük ile uygulanan kuvvet arasında yer alır. Desteğin arada olduğu kaldıraçlara tahterevalli, kerpeten, keser, kürek ve makas örnek olarak verilebilir. Bu kaldıraçlarda kuvvetin yönü değiştirilebilir, böylece kuvvetten kazanç sağlanır. 3.Aşama(Açıklama aşaması) 1) Desteğin ortada olduğu kaldıraçlar

3.Aşama(Açıklama aşaması) 2)Yükün ortada olduğu kaldıraçlar Bazı kaldıraçların bir ucunda destek, öbür ucunda kuvvet vardır. Bu tür kaldıraçlarda yük, destek ve kuvvetin arasında bulunur. Ceviz kıracağı, el arabası, menteşeli kapılar bu tür kaldıraçlara örnektir. Bu kaldıraçlarda kuvvetten kazanç, yoldan kayıp vardır. 3.Aşama(Açıklama aşaması) 2)Yükün ortada olduğu kaldıraçlar

3.Aşama(Açıklama aşaması) 3) Kuvvetin yük ile destek arasında olduğu kaldıraçlar Bazı kaldıraçlarda destek, kaldıracın bir ucunda, yük ise diğer ucunda yer alır. Kuvvetin uygulandığı nokta ise destek ile yük arasındadır. Cımbız, tenis raketi, olta takımı gibi araçlar bu esaslara göre çalışır. Bu tür kaldıraçlarda yoldan kazanç, kuvvetten kayıp vardır.

4.Aşama(Derinleştirme Aşaması) Etkinlik 1: Desteğin arada olduğu kaldıraçların özelliğini kavrayalım Düşünce Soruları? 1. Tahterevallide ağır olan biri nasıl dengelenir? 2. Bu kaldıraç türü gündelik yaşamda nerede ve nasıl kullanılır? Araç ve Gereçler: Döküm ayak, kaldıraç mesnedi, asma ağırlıklar, statik çubuk, ibre, dinamometre, kaldıraç kolu, skala (gösterge), bağlama parçası 

4.Aşama(Derinleştirme Aşaması) Etkinlik 2: Yükün arada olduğu kaldıraçların özelliklerini kavrayabilmek Düşünce Soruları? 1. Bir çakmak ile mineralli su kapağı nasıl açılır? 2. Bu kaldıraç türü gündelik yaşamda nerede ve nasıl kullanılır? Araç ve Gereçler: Döküm ayak, kaldıraç mesnedi, asma ağırlıklar, statik çubuk, dinamometre, kaldıraç kolu, bağlama parçası 

4.Aşama(Derinleştirme Aşaması) Etkinlik 3: Düşünce Soruları etkinliği. Malzemeler: Yük , Çubuk, destek noktası, kuvvet(Ağırlık)

4.Aşama(Derinleştirme aşaması) Etkinlik 4 : Çiviyi nasıl kolay sökerim? Raketle topa nasıl daha hızlı vurabilirim? Kartonu makasla daha kolay nasıl kesebilirim? NEDEN? Malzemeler: Çivi Tahta Keser Raket Top Makas Karton

4.Aşama(Derinleştirme Aşaması) Etkinlik 5: Daha Kolay Nasıl Hareket Ettirir? Tarlasına kaya yuvarlanan bir çiftçi bu kayayı tarlasından atabilmek için nasıl bir yöntem/düzenek kullanabilir? Çiftçi kayayı daha kolay hareket ettirebilmek için düzeneği nasıl kullanmalıdır? Sebebini açıklayınız.

3.( ) Makas, el arabası, pense ve makas kaldıraç örneğidir. 5.Aşama(Değerlendirme Aşaması) Aşağıdaki doğru yanlış sorularını cevaplayınız. 1.( ) Makas destek noktası uçta olan kaldıraç türlerine örnektir. 2.( ) Desteği arada olan kaldıraca tahterevalli örneği verebiliriz. 3.( ) Makas, el arabası, pense ve makas kaldıraç örneğidir. 4.( ) Kaldıraçlar iki türlüdür. 5.( ) Desteğin arada olduğu kaldıraçlarda yük destek noktasına yaklaştıkça uygulanan kuvvetin büyüklüğü de artar. 6.( ) 40 kg bir çocuk 60 kg bir çocuğu tahterevallide dengeleyemez. 7.( ) Yükün ortada olduğu kaldıraçlarda yoldan kayıp vardır. 8.( ) Desteği ortada olan kaldıraçlarda kuvvetten kazanç vardır. 9.( ) kuvvetin yük ile destek arasında olan kaldıraçlarda kuvvetten kayıp vardır. 10.( ) El arabası yükü ortada olan kaldıraçlara örnektir.

d) Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri basit makinedir? Makas (2) pense (3) sabit makara (4) hareketli makara (5) el arabası (6) tatirevalli (7) kasnak (8) vida (9) Kürek (10) yük kolu (11) destek (12) dişli (13) Kaldıraç (14) kuvvet kolu (15) eğik düzlem Aşağıda verilen soruların cevaplarını tablodan seçerek cevapların numaralarını soruların altında verilen boşluğa yazınız. Tabloda verilen bir cevap birden fazla sorunun cevabı olabilir. a) Yukarıdakilerden hangisi veya hangilerinin desteği ortada olan basit makinlerdir? ……………………………………………………………………………………………………………………. b)Yukarılardan hangisi veya hangileri desteği başta olan basit makinedir? c)Yukarılardan hangisi veya hangileri kuvvetten yada işten kazanç sağlamaz? d) Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri basit makinedir? e) Yukarıdakilerden hangisinde yoldan kayıp vardır?

5.Aşama(Değerlendirme Aşaması) 1. Aşağıda verilen basit makinelerin hangisinde destek, yük ile kuvvetin arasında değildir? A) El arabası B) Tahterevalli C) Makas D) Pense 2. Yanmakta olan kömürü tutmak için kullanılan maşa hangi tür basit makinedir? A) Eğik düzlem B) Kaldıraç C) Kama D) Çıkrık 3. Aşağıdakilerden hangileri yükün arada olduğu kaldıraçlara örnektir? A) El Arabası B) Tenis raketi C)tahterevalli D) Keser

5.Aşama(Değerlendirme Aşaması)

5.Aşama(Değerlendirme Aşaması)