Multisistem Travmalı Erişkin Hastaya Yaklaşım

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Travmalı hasatalara yaklaşım
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
KANAMALARDA İLKYARDIM Bölüm 4. Kapsam: Kanama nedir? Kaç çeşit kanama vardır? Kanamalarda ilkyardım uygulamaları nelerdir? Hangi durumlarda turnike uygulanmalıdır?
İLK YARDIM. Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
ARDS Doç. Dr. Murat GÜNDÜZ ÇÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD.
MAKSİLOFASİYAL TRAVMA
PNÖMONİ.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
Bel ve Boyun Fıtıkları.
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
KAFA YARALANMALARI.
Yanıklı Hastaya Yaklaşım
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALAR
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Zırhlı Polis Aracının Devrilmesi İle Oluşan Yaralanmaların İncelenmesi Investigation of the Injuries Caused by the Overthrow of Armored Police Vehicle.
Kısa Süre İçinde Ölümle Sonlanan Bir Amiadaron Akciğeri
SUPRAGLOTTİK HAVA YOLU ARAÇLARI
Bugün Günlerden Asistan Hekim;
K Ç B I I U R K R I I K K K U L M A.
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Hava Yolu Tıkanıklığı Sağlık Sunumları:
VAKA SUNUMU DİSFAJİ ARAŞ. GÖR. DR. A
Multiple Travmalı Hastaya Yaklaşım
ABDOMEN.
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
OLGU 1.
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
Multisistem Travmalı Erişkin Hastaya Yaklaşım
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
KAFA TRAVMALARI.
ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI
İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Metabolik Hastalıklar vaka sunusu
ALT GİS KANAMA TANISAL YAKLAŞIMLAR RESUSİTASYON
ŞEKER HASTALIĞI.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (SUNİ SOLUNUM VE GÖĞÜS BASISI)
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
KANAMALAR.
ONKOLOJİDE SEMPTOM TRİYAJI uygulamasI VE Kanser Tedavİsİ Uygulanan Yetİşkİnler İçİn Uzaktan Semptom Yönetİm RehberlerİNİN tÜRKÇE VERSİYONU Uzm. Hemş.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN
Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilkyardım uygulama
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HIV ve Kardiyovasküler Risk Olgu Sunumu
Gelişim ve Temel Kavramlar
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Baş immobilizasyonu.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Pratik Dersi Kas – İskelet Radyolojisi
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

Multisistem Travmalı Erişkin Hastaya Yaklaşım Doç.Dr.Onur Polat Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Multisistem travma hastası nedir? İki ve/veya daha fazla sistemin etkilendiği travma hastasıdır. Hastanın birden fazla sistemini etkileyen ve genel durum bozukluğu yaratan, şoka kadar gidebilen durumdur. İnstabil pelvis kırıkları tek sistem gibi görülmekle beraber multisistem travma tanımına girer.

Uygun pelvik halka stabilizasyonuna rağmen hemodinamik instabilitesi devam eden hastalara erken peritoneal packing, anjiografik embolizasyon ve/veya cerrahi kanama kontrolü yapılmalıdır.

Multisistem Travmada Görülebilen Şok Tipleri Hipovolemik Şok (en fazla, en sık) Spinal Şok Kardiyojenik Şok Obstruktif Şok Septik Şok (akut dönemde olmayan)

Travma Hastasının İlk Değerlendirilmesi Hedefler: Hayati tehlikesi olan yaralanmalar ortaya konulur ve önceliklerine göre tedavi edilir, Gereken resüsitatif girişimleri yapılır ve ikincil bakıya geçilir, Aynı anda birçok hasta var ise o zaman triyaj kuralları çalıştırılır.

Travma Hastasının Uygun Bakım Sırası İlk değerlendirme: Hızlı ilk bakı, Resüsitasyon yapılır, Ayrıntılı ikincil bakı, Tanı amaçlı yapılan girişimler, Hastayı belirli aralıklarla tekrar kontrol edilir Hastanın kalıcı tedavi / taburculuğu hakkında karar verilir.

İlk Değerlendirmenin Temel İlkeleri Hayati tehdit edici acillerin tedavisi (resüsitasyon) ilk bakı ile aynı anda yapılmalıdır. Tedavi tanı konana kadar önceliklidir.

İlk Bakı Airway - havayolu + C servikal spinal kontrol Breathing - solunum Circulation - dolaşım (kanama kontrolü) Disability - mini nörolojik muayene Exposure - hastanın soyulması /çevre kontrolü

İlk Bakı A + C B C D E f g

İlk Bakı Hastaya karşıdan bakılır: Soluk alıp veriyor mu, Konuşuyor mu, Cildinin rengi nasıl, Kanaması var mı, Uygun bir şekilde immobilize edilmiş mi?   Ne olduğu hakkında kısa öykü alınır: Yaralanmanın mekanizması Yaralanma zamanı Ciddi şekilde yaralanması olan hastaların uygun travma merkezine direkt transportu gereklidir. Yaralanma ve kanama kontrolü arasındaki süre minimize edilmeli. .

Başlangıç Değerlendirmesi Hekimin travmatik hemorajinin boyutunu değerlendirirken hastanın fizyolojisinin, anatomik yaralanma şeklini, yaralanma mekanizması ve hastanın başlangıç resüsitasyonuna cevabının kombinasyonunu kullanması

ventilasyon zorluğunun Uygunsuz baş ve çene pozisyonu ventilasyon zorluğunun en sık nedeni !!!

İlk Bakı A Havayolu değerlendirilir: Yabancı cisim Eğer gerekiyorsa havayolunu açan manevralar yapılır (servikal spinal yaralanma önlemleri devam ettirilerek) Hasta bilinçsizse oral airway yerleştirilir

Hava Yolunun Açılması Eğer hava yolu yeterli değilse Hava yolunu açıcı manevra Eğer hasta bilinçsizse oral airway Bilinçli hastada nazofaringeal airway

İlk Bakı C Erken dönemden itibaren servikal spinal yaralanma önlemleri alınır Eğer hastada boyun yaralanması ihtimali varsa boynu boyunluk ile immobilize edilir Baş ve boyunun hiperekstansiyonu ve hiperfleksiyonundan kaçınılır Yarı-sert boyunluk kullanılır

İlk Bakı Erken dönemden itibaren servikal spinal yaralanma önlemleri alınır: Mekanizma Düşme Araç kazaları Boyun veya kafa üzerine olan travmalar Bilinç düzeyinde azalma

İlk Bakı Erken dönemden itibaren servikal spinal yaralanma önlemleri alınır Boyun ağrısından şikayet etmesi Krepitasyon, kontüzyon veya posterior boyun deformasyonu Klavikula üzerine künt travma

Uygun Boyunluk Arka Tarafta Oksipital Bölge C7 Spinöz Procces Ön Tarafta Çene Manibrium Sterni

İlk Bakı B Solunum değerlendirilir: Akciğer, göğüs duvarı ve diafragma İnspeksiyon ve palpasyon ile göğüs duvarı deformitesi Akciğer oskültasyonu Yüksek akımlı oksijen verilmesi

İlk Bakı ile Birlikte Yapılması Uygun Olan Acil Resüstatif Girişimler Eğer solunum yetersiz ise; BVM maskeyle solutmaya çalışılır Eğer BVM maske yeterli olmuyorsa endotrakeal entübasyon uygulanır

Oksijenizasyon Hipoksiden kaçınılması gerekli Travma hastalarının normoventilasyon öneriliyor. Serebral herniasyonun kaçınılmaz olduğunun bulguları varsa hiperventilasyon yapılmalıdır.

İlk Bakı C Dolaşım değerlendirilir Nabız Cilt rengi Bilinç düzeyi Dış kanamanın kontrolü ve varsa direkt bası ile durdurma uygulanır Hasta monitörize edilip kalp ritmi tespit edilir

İlk Bakı İle Birlikte Yapılması Uygun Olan Acil Resüstatif Girişimler Eğer major kan kaybı şüphesi varsa Hastaya en azından bir adet (tercihen 14 veya 16 gauge, en az 18 gauge ile) damar yolu açılır -Kan grubu ve cross (en önemlisi) -Hemogram, amilaz, glükoz, elektrolitler, BUN, trombosit, PT, PTT, kreatinin, CPK, ilaç seviyeleri, gebelik testi

Kanama Tanımlanmamış kanama odağı olan ve hemorajik şok ile başvuran hastalarda acil ileri inceleme yapılmalıdır. Şüpheli gövde travmasında serbest sıvı saptamak için erken görüntüleme (ultrasonografi veya kontrastlı BT) öneriliyor. Belirgin intratorasik, intraabdominal veya retroperitoneal kanama ve hemodinamik unstabilite olan hastalarda acil girişime geçilmelidir. Hemodinamik stabil olan hastalarda BT değerlendirme öncelikli. Başlangıç Hb. düşük olması koagulopati ile ilişkili ciddi kanama göstergesi olarak göz önüne alınmalıdır. Tekrarlanan Hb ölçümleri, kanama için laboratuar markerı olarak kullanılmalıdır. Çünkü başlangıç Hb’nin normal aralıkta olması kanamayı maskeleyebilir.

İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM