KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ BİTKİ ÇAYLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
BUNLARI BİLİYOR MUYUZ ?. ANNE SÜTÜ ; Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
PNÖMONİ.
ANNE SÜTÜ HER BEBEĞİN EN DOĞAL HAKKIDIR... HER CANILININ SÜTÜ KENDİ YAVRUSU İÇİN EN İYİ BESİNDİR, ANNE SÜTÜNÜN BESİN DEĞERİ VE İÇERDİĞİ MADDELER AÇISINDAN.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
TALEP (İstem).
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Ecz. Deniz YURDAKUL Ecz. Mürşit KOÇTÜRK Ecz. Bekir BALİ.
Dışa Atım Bozuklukları
BESLENME VE DİYETETİKTE
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
SOSYAL MEDYA VE HALK KÜLTÜRÜ
KANSER.
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
SAĞLIKLI BESLENME.
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
Sağlık Bilimleri Fakültesi
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
HAZIRLAYAN AYŞE FATMA DUR
KUZU BESLEME.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
ŞEKİLLER.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
MADDEYİ TANIYALIM.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
PATATES.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
Sunum transkripti:

KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ BİTKİ ÇAYLARI

Halk arasında çogunlukla 'doğal ve şifa verici ' olarak bilinen ,normal dozlarda kullanılınca herhangi bir yan etkisi veya risk faktörleri çokta bilinmeyen bitki çaylarını, muhakkak eczacımızın tavsiyesine göre kullanmalıyız.Bitki çayları bazı durumlarda tehlikelide olabiliyor. Özellikle kış aylarında bağışıklığı desteklemek vücut direncini arttırmak veya metabolik hızı yükseltmek için insanlar eczanelere giderek bitki çayları veya poşet bitki çayları alıyorlar. Ancak 'bitkiçayları 'çok masum' gibi düşünülerek, insanlar kendilerinde var olan bazı hastalıklara bakmadan tüketebiliyorlar yada bu hastalıkların farkında bile olmadıklarından; şifa zannederek bol bol içebiliyorlar. Bu tür yan etkilere maruz kalmamak için, 'fayda yerine zarar görmemek için' bitki çaylarını muhakkak eczacımıza danışarak almalıyız. Bitki çaylarının'dan en çok tüketilen ve bir çok rahatsızlığa iyi gelen bir kaç örnek verecek olursak.

YEŞİL ÇAY Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilir En çok tüketilen bitki çaylarından yeşil çayı, hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişiler dikkatli kullanmalıdır. Yeşil çay içeriğindeki epigallokateşin galat sayesinde metabolik hızı arttırıyor ancak aşırı tüketiminde, içerisindeki kafeinden kaynaklı hipertansiyonu ve kalp problemi olan kişileri rahatsız edebilir.Güçlü bir antioksidandır vücut direncini arttırır.

IHLAMUR Tilia cordata bitkisinin çiçek ve yapraklarıdır. Kış aylarında sık sık görülen grip, soğuk algınlığı, öksürük gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Aynı zamanda boğaz ağrısına da fayda sağlar. Solunum sistemi rahatsızlıklarına neden olan bakteri ve enfeksiyonlarla mücadele eder. Balgam söktürücü özelliği de vardırÇiçeklerinde tanen, müsilaj, şekerler, hesperidin, sudorific glikozit, saponin ve uçucu bir yağ taşımaktadır. Yapraklarında tiliacin isimli bir glikozit ve müsilaj mevcuttur. Ayrıca C ve P vitaminlerini içinde bulundurmasının yanı sıra, reçine de ihtiva eder.

EKİNEZYA Echinacea angustifolia bitkisinden elde edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle ekinezya soğuk algınlığında çok sık kullanılan bir bitki çayı. Soğuk algınlığı kalıntılarının önlenmesi ve tedavisinde yardıncıdır. Mevsim değişikliklerinin etkilerini hafifletmek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için ekinezya çayı bir ay düzenli kullanılmalıdır. An bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Doğum kontrol ; alerji ve kolesterol ilaçları ile etkileşimi olduğundan bu ilaçları kullananlara dikkat etmeliyiz.

ZENCEFİL latince adı “ zingiber officinale roscoe “ olan “ Zingiberaceae” familyasına ait bitkinin rizomları yani toprak altı kısımları kullanılmaktadır Zencefilin, soğuk algınlığı, mide ve bağırsak hastalıkları ile diyabet üzerine olumlu etkileri biliniyor.Ancak bu şifalı bitki , safra salgısını artırdığı için safra kesesiyle ilgili rahatsızlığı olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Ayrıca hamilelikte bulantı ve kusmayı önleyici etkisi vardır. Bağırsaklardaki düz kasları rahatlatıp, yiyeceklerin bağırsaklar boyunca hareket etmesini sağlayarak kabızlığı önlemektedir

SİNAMEKİ Latince adı Folliculj Sennae, Leguminosae olmakla birlikte halk arasında doğal müshil olarak kabul edilmekte Zayıflama çaylarında sıkça karşımıza çıkan sinemaki , özellikle kabızlık tedavisinde kullanılır. Ancak 3 haftadan fazla kullanıldığında bağırsaklarda kalıcı hasara hatta uzun vadede tümörlere bile neden olabiliyor. Bu yüzden hastalarımıza önemle bu durumu anlatmalıyız. Saçlara iyi yönde etkisi vardır.saçların uzamasında etkilidir.

ADAÇAYI Salvia officinalis bitkisinin yaprakları kullanılır. Soğuk algınlığı tedavisinde adaçayı ve gargarası çok etkilidir. Sinüsleri ve akciğerleri temizler. Çok iyi bir balgam sökücüdür. Adaçayının içinde bulunan cineol isimli bileşen sayesinde öksürüğü önlemeye yardımcı olur. Özellikle ağız ve boğaz enfeksiyonlarındaki etkisiyle bilinen adaçayı , uykuya olan eğilimi arttırdığı için antidepresan ilaç alanlarda ve gebelikte kullanılmamalı .

ZERDEÇAL Latince adı Curcuma Longa olan bu bitki Hint Safranı olarak da bilinir. Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin vücudumuzda hasara ,tümör ve iltihaba yol açan maddelerin oluşumunu önlüyor. Özellikle kemoterapi ve radyoterapi hastalarına önermeliyiz.safra kesesi rahatsızlığı bulunan hastaları kullanmamaları yönünde uyarmalıyız. Yaşlanmaya karşı kullanımıda yayğındır.

KUŞBURNU Rosa canina, gülgiller (Rosaceae), gülelması bitkisinin meyveleridir. Kuşburnu içerigindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Soğuk algınlığı , nezle ve grip gibi enfeksiyonlu hastalıklar ile romatizma gibi iltihabi hastalıkların doğal tedavisi için de son derece etkilidir. Gün içinde 3 fincanı geçmemeli aşırısı deride kaşıntı gibi allerjik reaksiyonlara neden olabilir. C vitamininin yag yakıcı özelliginden zayıflama çaylarınada girer.

BİTKİ ÇAYLARININ HAZIRLANMASI Bitki çayı alırken mümkün olduğu kadar tazesini almaya dikkat edin. Bitki çaylarının son kullanma tarihlerine bakmadan kesinlikle almayın. Bitki çayları eğer nemden uzak ve kapalı bir kapta muhafaza edilmişse en fazla 18 aylık bir raf ömrü vardır. En iyisi çayınızı DAİMA bir ECZANEDEN almaktır. Bitki çaylarının hepsinin aynı şekil­de demlenmesi doğru değildir. Zira bazı bit­kilerin demlenmesi i­çin normal çay demle­me yöntemi, bazıların­da ise haşlama-kaynat­ma yöntemi gerekebi­lir. Bunları ise yaprak ve kök bitki çayı dem­lemesi olarak ayırmak çok daha doğru olacaktır. Yaprak Bitki Çayı Demleme: Ihlamur, adaçayı, yeşil çay, ekinezya, anason, biberiye, gül, papatya, melisa, sinameki, hatmi çiçeği, kuşburnu, hibisküs gi­bi şifalı bitkilerden kimisinin çiçeğinden, meyvesinden; kimisinin ise yaprağın­dan çay elde edilse de benzer demlenme şekilleri nedediyle bu sınıfta incelenir.    Önce sertlik derecesi dengeli, klor oranı düşük iyi kalite içme suyu kaynatı­lır. Ardından çayı yapılacak bitkinin yaprakları kaynamış ve en az 1 dakika din­lenmiş olan suya eklenir. Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot i­çin dörtte bir litre su kullanmak gerekir. Son olarak çayın demlenmesi için 5 i­la 10 dakika bekletilir. (Bu bekleme süresi bitkiden bitkiye değişiklik gösterir.)   Kök Bitki Çayı Demleme: Havlıcan, zencefil, kabuk tarçın gibi sert ve kök bitkilerden kaynatma yoluyla çay yapılır. Bunun için aynı miktarda su ve bitki­yi birlikte cezveye/tencereye koyup cezvenin/tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra düşük ateşte 15-20 dakika haşlamaya bırakılır. Daha sonra ise bir süzgeç yardımıyla kök bitkinin açığa çıkardığı su (çay) süzülerek servis edilecek kaba alınır. Kök bitki çayı içime hazırdır. Bu çayların tatlandırılmasında daha çok li­mon ve bal kullanılır.

ECZ. Mahmut TUZ