AÇIK TARLA ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Advertisements

ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DOĞA KİRLİLİĞİ. 1) Güneş ışınlarının içerisine girmesine izin verip ısının dışarıya kaçmasına sınırlayarak iç ortamın dış ortama göre daha sıcak olmasını.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
Ziraat Yüksek Mühendisi Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Öğretimin Uyarlanması
NOT VERME VE MEZUNİYET.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Kaşif etkinliği kendi yiyeceğinizi kendiniz yetiştirin
Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
KEKİK BİTKİSİNDE ZARARLI ORTHOPTERA TÜRÜ
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Geleneksel tarımda kullanılan yapay (sentetik) kimyasallar
Gübreler ve Gübreleme:
ORGANİK YETİŞTİRME TEKNİKLERİ
TERE Lepidium sativum L.
Türkiye’nin Kaynakları Sunu
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Gelişim ve Temel Kavramlar
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
PATATES.
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

AÇIK TARLA ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ

ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ÖNEMİ İnsan sağlığı beslenme kaynakları Vitaminler Mineraller Karbonhidratlar Proteinler Yağlar Sebzeler

Beslenme şekline bağlı olarak son yıllarda insanlarda ortaya çıkan hastalık sayısı oldukça artmıştır. Bu hastalıkların başlıcaları; Kalp damar rahatsızlıkları, Obezite Şeker hastalığı Gut Not: Her hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktör en etkili etmendir. Önemli Not : Bu hastalıklardan korunmada en önemli yol sebze ağırlıklı dengeli beslenmedir.

Organik (Ekolojik, Biyolojik) Tarım En önemli not: Tüketilen sebzenin üretim tekniği ve üretimde kullanılan girdiler önemlidir. ÜLKEMİZDE SEBZE ÜRETİM TEKNİKLERİ Konvansiyonel Tarım Sürdürülebilir Tarım Organik (Ekolojik, Biyolojik) Tarım

ORGANİK SEBZE YETİŞTİRME KURALLARI Fazla enerji tüketen ve çevre kirliliği yaratan hiçbir girdi kullanılmamalıdır. Üretim materyali bölgeleye adapte olmuş dayanıklı çeşitler olmalı, Çevrede, konvansiyonel tarım faaliyetleri sürdürülüyor ise; bu sebepten olabilecek kirlenmeyi önlemek için üretim alanları arasında yeterli izolasyon mesafesi bırakılmalıdır. Konvansiyonel olarak üretilen sebzeler; hasat, ön işleme, ambalajlama, depolama, taşıma ve pazara arz aşamalarında hiçbir şekilde organik olarak üretilen sebzeler ile karıştırılmamalıdır.

Üretim materyali (Tohum, Fide, Arpacık, Yumru, Baş-Diş) SEBZE ÜRETİMİNDE KULLANILAN GİRDİLER Üretim materyali (Tohum, Fide, Arpacık, Yumru, Baş-Diş) Bitki besin maddeleri Pestisitler Büyümeyi düzenleyici maddeler Hasat sonu ürünün muhafaza ömrünü uzatmaya yönelik uygulamalar

Sebze Üretimini Etkileyen Ana Faktörler: İklim Koşullar, Toprak şartları Organik Sebze Üretimine Başlama: Üretim alanının, kontrol ve sertifikasyon firmasınca, uygunluğunun belirlenmesi=onaylanması Dikkat!

Başlangıç için tek yıllık bitkilerde ekim tarihi esas alınır. Geleneksel Tarım Organik Tarım Başlangıç için tek yıllık bitkilerde ekim tarihi esas alınır. Geçiş sürecini etkileyen faktörler: Arazinin önceki yıllardaki kullanım durumu, Yapılan uygulamalar, Bölgedeki genel durum, Yetiştirilen ürünler, Risk durumları, Geçiş Süreci-2 Yıl

Sebze Bahçesinde Yıllık Bakım İşleri: Toprak İşleme Üretim Materyali Temin -Üretme Ekim-Dikim Sulama Gübreleme Çapalama-Boğaz doldurma Terbiye ve Budama Hastalık-Zararlı ve Yabancıot Yönetimi Hasat ve Hasat Sonu İşlemler

Toprak İşleme: Organik bitkisel üretimde, gereksiz ve toprakta erozyona neden olacak şekilde toprak işleme yapılmamalıdır.

Üretim Materyali Temini-Üretme Sebze Üretim Teknikleri Tohumla üretim Fide ile üretim Çelik ile üretim Soğan ve yumru ile üretim

Tohum, Genetik olarak yapısı değiştirilmemiş, döllenmiş hücre çekirdeği içindeki DNA dizilimine dışarıdan müdehale edilmemiş, sentetik pestisitler, radyasyon veya mikrodalga ile muamele görmemiş biyolojik özellikte ve Organik Tarım Yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş olmalıdır.

domates, hıyar, kavun, kabak, karpuz Tohum ile Üretilen Sebzeler Soğan, ıspanak, turp, roka, tere, bezelye, fasulye, bakla, börülce, bamya, havuç, maydanoz, dereotu, semizotu, domates, hıyar, kavun, kabak, karpuz

Tohum Ekim işinde başarılı olmak için? Tohum yatağı iyi hazırlanmalı, Toprakta nemin uygun olduğu zaman ekim yapılmalı, Tohum cinsine uygun ekim makinesi seçilmelidir.

FİDE: Organik tohum veya ana bitkiden elde edilmiş, OTY’ne uygun olarak üretimi sırasında sentetik besleme ve büyütme maddeleri ile hormonların kullanılmadığı, toprak ve iklim koşullarına uygun olmalıdır. Topraklı Fide Topraksız Fide

Üretimde sağlıklı fideler kullanılmalıdır

Organik Sebze Üretiminde Sulama Kuralları Sanayi ve şehir atıkları ile drenaj sisteminden elde edilen drenaj suları organik tarımda kullanılamaz, Gerekli hallerde, suyun uygunluğuna yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılacak kontrollerde karar verilir, Sulama suyu çevre kirliliğine yol açmamalıdır, Sulama, toprak yapısında bozulmaya ve erozyona yol açmamalıdır.

Gübreleme: OTY esaslarına göre yapılmalıdır toprağın sürdürülebilirliği esas olmalıdır.

BUDAMA : Domateste budama, yaprak diplerinden çıkan ve koltuk adı verilen sürgünlerin bitkiden koparılması ile yapılır. Örtü altında yetiştirilen hıyar çeşitlerinde de budama, tepe alma ve sürgün koparılması şeklinde uygulanır.

YABANCI OT KONTROLÜ: Elle mücadele, Malçlama, İyi bir ekim nöbeti programı uygulamak, ZARARLI KONTROLÜ Biyolojik mücadele, Bacillus thuringensis, Entegre Mücadele Metodlarının kullanımı, Organik preperatların kullanımı (Azadiachtin-NeemAzal), Ekim nöbeti, Ekim-dikim tarihlerini kaydırmak, Konukçu bitkilerin ekim nöbetinde yeri iyi ayarlanmalıdır.

HASTALIK Yönetimi Kültürel Önlemler-Ekim Nöbeti -Sıra-aralık mesafelerinin ayarlanması -Fide dikimlerinin sırta yapılması -İyi bir sulama rejiminin uygulanması Dayanıklı çeşit kullanımı

Hasat ve Hasat Sonu İşlemler: Organik ürünlerin hasadında kullanılan teknik araç ve gereçlerin ekolojik tahribat ve kirlilik oluşturmaması esastır. Elle toplama materyalleri OTY’ne uygun olmalıdır.

Ekim Nöbeti (Rotasyon-Münavebe) 1.Yıl 2. Yıl 3. Yıl

Toprağın verimliliğini sürdürmek Ürünlere besin sağlamak Ekim Nöbetinde Bitkilerin Uyuşumu Ekim nöbetinde, birinci yıl yetiştirilen bitkiye “ön bitki” ikinci yıl yetiştirilen bitkiye ise “art bitki” adı verilir. Rotasyonun Hedefleri Toprağın verimliliğini sürdürmek Ürünlere besin sağlamak Hayvanlara besin sağlamak Yabancı ot, hastalık ve zararlıları engellemek

Sebzelerde ön ve art bitki Tür Ön Bitki Art Bitki Ispanak Patates, Bezelye, Fasulye, Havuç, K.bahar, Lahana ve Salatalar Bezelye, Fasulye, Hıyar, Domates, Patates, Lahana ve Soğan Lahana Lahanalar dışındaki tüm sebze türleri Domates, Fasulye, Salata, Hıyar, Turp, Pırasa, Bezelye Fasulye Patates, Domates, Kırmızı pancar, Maydanoz, Havuç, Ispanak, Lahana, Soğan Bütün sebze türleri En şanslı grup lahanagiller Hıyar, Kavun, Karpuz Domates, Patates, Lahana, Şalgam, Soğan, Ispanak, Turp, Salatalar Salatalar, Ispanak, Lahana, Soğan Domates, Patlıcan Hıyar, Lahana, Kereviz, Şalgam, Baklagiller Ispanak, Havuç, Bezelye, Fasulye, Bakla, Kereviz Biber Kabakgiller, Baklagiller, Salatalar, Ispanak, Turp

Domatesin Organik Tarım Koşullarında Yetiştirilebilirliğinin Araştırılması Uygulamalar; Ön bitki: Yeşil Gübreli (Fiğ) Yeşil Gübresiz Bitki Besin Maddeleri: Tavuk Gübresi Sığır Gübresi Koyun Gübresi Odun Talaşı Deniz Yosunu Bioplazma NPK Kontrol Çeşit: H2274 Tohuma Uygulaması: Trichoderma harzianum rifai KLR-AG2 (T22) (Ruhsat tarihİ: 28/12/1999 3704) Fide Toprağı: Buharla sterilize edildi

Elde Edilen Bulgular Verim: Sığır, Tavuk, Koyun gübreleri ile NPK uygulamasının verimi aynı bulunmuştur: 6 ton/da Bioplazma, odun talaşı ve deniz yosunu uygulamalarından çeşidin ortalama veriminin altında verim elde edilmiştir (3,5-4 ton/da) Zararlılar: Yaprak biti ve yeşil kurt zararı görüldü. Yaprak biti ile NeemAzal (Ruhsat tarihi: 20/06/2000 3792) ile mücadele yapıldı. Yeşil kurt?...... Hastalıklar: Sclerotinya

SONUÇ Tek başına bitki besin maddesi olarak, tek bir uygulama yeterli değildir. Birbiri ile kombine edilmelidir. İşletmede kompost yapımına önem verilip, kullanılmalıdır. Her bölge ve her tür için standart yetiştirme reçetelerinin geçerliliği söz konusu değildir. Bölgelere uygun programların oluşturulması faydalıdır.

Organik Tarım esasları çerçevesinde sebze ekim nöbetleri, sebze türlerinin özellikleri ve üretim bölgeleri dikkate alınarak hazırlanıp uygulanır ise; gelecek nesillerden ödünç alınıp kullanılmakta olan bu topraklar, gerçek sahiplerine yapısal bozukluğa uğratılmadan teslim edilebilecektir. TEŞEKKÜR EDERİM