Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KABA YEMLER.
Advertisements

ENERJİ KAYNAKLARI.
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YAKITLAR VE YANMA GAZLAR
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
Hücresel Solunum.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
KARBONHİDRATLAR.
BİYOKÜTLE.
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
NÜKLEER ENERJİ.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
BİYOTEKNOLOJİNİN GELECEĞİ, FIRSATLAR,
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
CANLILARDA ENERJİ DÖNGÜSÜ
KARIŞIMLAR.
SOLUNUM.
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
KİMYASAL BAĞLAR VE KARIŞIMLAR
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
1. Giriş.
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
NASIL SINIFLANDIRILIR?
MEMBRAN PROSESLERİ.
KATI ATIKLARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
FATİH ENES ALEMDAR: İSMAİL CAN YAVUZ:
CANLILARDA ENERJİ.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
KAYA GAZI MÜCAHİT YÜKSEK
2. MİKROBİYEL EVRİM Dünya ~ 4.5 milyar yıl önce oluştu.
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Biyokütlenin Ön İşlenmesi
BİYOLOJİK HİDROJEN ÜRETİMİ
İn situ biyoremediasyon
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
Fermentasyon Lignoselülozik biyokütlenin hidrolizi ile glukoz, ksiloz, arabinoz, galaktoz ve mannoz gibi şekerler ortaya çıkar. Ama maalesef, endüstriyel.
ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ KONU =TEMIZ ENERJI KAYNAKLARı.
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1

Selülozdan elde edilebilecek etanol miktarı, mısırdan elde edilebilecek etanol miktarından çok çok fazladır. Mısırdan etanol eldesinin aksine selülozdan etanol eldesinin “green house effect”e çok az ya da hiç katkısının olmayışının yanı sıra, net enerji farkı yaklaşık 5 kattır. Bu kıyaslamalar göz önüne alındığında, selülozu metabolize etme yeteneğindeki mikroorganizmaların son yıllarda önem kazanması şaşırtıcı değildir.

Mikrobiyolojide “fermentasyon”: organik maddelerin parçalanması sonucunda oluşan ürünlerin hidrojen vericisi ve hidrojen alıcısı olarak görev yaptığı ve ATP üretimine öncülük eden metabolik bir işlem olarak tanımlanmaktadır. Fermentasyon işleminde oksijen reaktant değildir. Louis Pasteur’un sözleriyle fermentasyon: “havasız yaşam” dır.

İçecek olarak tüketilmesinin yanında etanol,; Oldukça eski zamanlardan beri yapılan mayalama işlemleri, etanolün geri kazanımı ve büyük hacimlerde fermentasyon için hayli rafine bir yöntemdir. İçecek olarak tüketilmesinin yanında etanol,; yakıt olarak da oldukça önemli bir yere sahiptir. asetik asit, asit aldehit, bütanol ve etilen (petrokimya endüstrisinde önemli bir ara üründür) gibi kimyasalların üretiminde başlangıç materyali olarak görev yapmaktadır.

Yakıt ve organik kimyasal üreten endüstriler fosil hammaddeye (petrol ve doğal gaz) ihtiyaç duyduğundan, 1970’lerden sonra petrol fiyatları hayli artmıştır ve rezervlerin tükeniyor oluşu nedeni ile alternatif kaynak arayışları başlamıştır. Etanol ümit vaad eden bir aday gibi görünmektedir. Anhidrit etanol 19.yy’ın sonlarına doğru içten patlamalı motorlarda yakıt olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1906 yılında U.S. meclisi çiftçilerin kendi yakıtlarını üretmelerini teşvik etmek amacıyla alkolden vergiyi kaldırmıştır.

1. AŞAMA: HAMMADDELERİN FERMENTE EDİLEBİLEN ŞEKERLERE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ Şekil 13.1’de gösterildiği gibi, 1.aşamada karbonhidrat içeren hammaddeler, içerdiklerin şekerlerin mikroorganizmalar tarafından kullanılabilmesi için ön işlemden geçirilirler. Mikroorganizmaların fermentasyon yoluyla alkol üretiminde kullandıkları temel substratlar; şekerler, nişastalar ve selülozdur.

NİŞASTA Amerika Birleşik Devletleri’nde yakıt olarak kullanılacak etanolün eldesinde en yaygın kullanılan hammadde, nişastadır. Nişastanın %20’si amiloz adı verilen ve suda çözünen fraksiyondan oluşurken, %80’i suda çözünmeyen ve daha büyük molekül ağırlığa sahip amilopektinden oluşur. Mısır nişastasının elde edilmesi için öncelikle mısır taneleri kurutulur, su ilave edilir ve bu bulamaç (sulu çözelti) fırına gönderilir.

SELÜLOZ Selüloz, lignoselülozun en çok ihtiva ettiği maddedir. Lignoselülozun ön işlemlerden geçirilmesi, selülozun hidrolitik enzimlere karşı daha duyarlı olmasına neden olur. Bu amaca ulaşmak için, çok sayıda hammadde ön muamelelere tabi tutulur. Iotech Corporation Limited of Ottowa, Canada (The Techtrol/Iotech Process) ve U.S. Army Natick Laboratories (The Natick Process) örnek olarak verilebilir.