HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
Advertisements

Servet-i Fünun Dönemi ANI(HATIRA).
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI (EDEBİYAT-I CEDİDE)
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
Zeynep Lal Kırmızyeşil 11C
Dil ve Anlatım Performans Ödevi Ela Başaran Gülden Karademir

ANI Öykü Özfırat 11D.
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
SERVET-İ FÜNÛN EDEBİYATI
ALİ SUAVİ «Sarıklı ihtilâlci» (Mithat Cemal Kuntay), «Başveren inkılapçı» (Falih Rıfkı Atay) kitaplarına konu olan, bazılarınca ilk Türkçü.
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
İstiklal Marşının Kabulu. 12 Mart.
Tanzimat dönemi öğretici metinler
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BERKAY ARIKAN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU.
AHMET VEFİK PAŞA
MAARİF NAZIRI EMRULLAH EFENDİ VE TUBA AĞACI NAZARİYESİ
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
Servet-i Fünun Dönemi ( ) Siyasi, Sosyal Ve Kültürel Durum
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
NAMIK KEMAL.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
Falih Rıfkı Atay
YALIN YÖNETİM YALIN SAĞLIK.
HAZIRLAYAN: NİSANUR AKINCI 11-E 266
AHMET RASİM İçindekiler : Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri Romanları
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
VEYSEL ŞATIROĞLU (AŞIK VEYSEL)
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
AHMET HAŞİM ( ).
ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU OKULLAR
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
SÜLEYMAN NAZİF ( ).
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
FECR – İ ÂTİ TOPLULUĞU ( 1909 – 1912)
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sunum transkripti:

HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif Nezareti’ne girdi.

Liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı 1896’da Servet-i Fünun topluğuna katıldı.1908’de Tevfik Fikret’le Tanin gazetesini kurarak gazeteciliğe başladı ve politikaya atıldı.İstanbul millet vekili oldu.1908‘de İngilizler tarafından sürüldüğü Malta’da üç yıl kaldı.Cumhuriyet hükümetin yönelttiği sert eleştirileri yüzünden 1925’te İstiklal Mahkemesi‘nde yargılandı,gazetesi kapatıldı ve Çorum’a sürüldü.

Atatürk’ün ölümünden sonra politika hayatına döndü.Yeniden İstanbul milletvekili oldu( ).Ulus gazetesini çıkardı.Demokrat Parti yönetimine karşı bir yazısından dolayı bir ara hapse girdi;ancak yaşından dolayı serbest bırakıldı.İstanbul’da öldü.

Servet-i Fünun içinde daha çok eleştiri türünde yazılarıyla tanınmıştır.Muallim Naci’den kalan karşıt görüşlere ve Edebiyat-ı Cedidecileri “dekadan”lıkla suçlayan Ahmet Mithat Efendi’ye cesur cevaplar vermiştir.

“Hayat-ı Muhayyel” adlı hikaye kitabında aynı adı taşıyan hikayesi,Servet-i Fünuncuların hürriyetsizlikten bunaldıkları sırada(1899)Yeni Zelanda’ya göç etme hayallerini anlatır. Diğer Servet-i Fünun sanatçılarına göre dil ve üslubunun daha açık ve yalın olması,eserlerindeki en önemli özelliktir.

ESERLERİ ROMAN Nadide,Hayal İçinde HİKAYE Hayat-ı Muhayyel,Hayat-ı Hakikiye Sahneleri,Niçin Aldatırlarmış ANI Edebi Hatıralar,Siyasi Anılar

ELEŞTİRİ Kavgalarım BİYOGRAFİ Talat Paşa