Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

TÜRKİYE’DE İKLİM.
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
TÜRKİYE’DE TARIM.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
Tarım ürünlerimiz.
Aşağıda bazı tarım ürünleri ile bunların en çok yetiştirildiği bölgeler eşleştirilmiştir. Bunların hangisi doğrudur? A-) Pamuk - Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir. Türkiye Topraklarından Yaralanma.
ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
ÜRETTİKLERİMİZ.
KARADENİZ BÖLGESİ.
EGE BÖLGESİ.
MARMARA BÖLGESİ Marmara Bölgesi yurdumuzun kuzey batısında bulunur.
Hazırlayan: Hüseyin CEYHAN Cengiz Topel İ.Ö.O. 5/B Sınıf Öğretmeni
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
GÜNÜMÜZDE ve GAP Erdoğan GÜL.
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
Coğrafi Bölgeler.
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
No Konu Ürettiklerimiz
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
TÜRKİYE’DE TARIM.
Bölgelerimizi tanıyalım
Türkiye’nin coğrafi konumu
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
TÜRKİYENİN İKLİM BÖLGELERİ
GÜNÜMÜZDE ve GAP Erdoğan GÜL.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI Hazırlayan: Esra ARTUÇ.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
EKONOMİK COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
6.Sınıf Ülkemizin Kaynakları Ünitesi Soru Cevap Etkinliği
Marmara Bölgesini Tanıyalım
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
Portekiz.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
KONU:TÜRKİYEDEKİ İKLİM TİPLERİ ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:Emre Bayraktar ÖĞRENCİ NO:95 ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:TÜLAY KISA.
Sunum transkripti:

Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler; Coğrafi konumu Yeryüzü şekilleri İklim özellikleri Nüfus ve yerleşme durumu Yer altı kaynakları Turizm

TÜRKİYE'DE TARIM Tarım Ürünleri Sanayi'de hammadde olarak kullanılır. Halkın temel besin ihtiyacını karşılar. İhracatta önemli paya sahiptir. Halkımızın yarısı geçimini sağlar. Milli gelirin 1/4'ü tarımdan sağlanır.

Türkiye'de Tarım Özellikleri Türkiye'de iklim çeşitliliği fazla olduğu için tarım ürünü çeşidi de fazladır. Yer şekillerinin engebeli ve yükseltinin fazla olduğu Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde tarım alanları dardır. Yer şekillerinin sade ve yükseltinin az olduğu iç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Marmara ve Ege Bölgeleri'nde tarım alanları geniştir.

Yer şekillerinin engebeli, yükseltinin fazla ve bitki örtüsünün cılız olduğu yerlerde çok şiddetli erozyon vardır. Yağışın yetersiz ve yağış rejiminin düzensiz olmasından dolayı, tarım topraklarının 1/5'i nadasa bırakılır. Ülkemizde, birim alandan alınan verim düşüktür. Çünkü ilkel (ekstansif) tarım yöntemleri uygulanmaktadır.

TARIM YÖNTEMLERİ 1. Modern (İntansif) Tarım: Makine kullanımı yaygındır. Nöbetleşe ekim yapılır. Verim ve kalite yüksektir. Ekim yapılan alan dardır. İnsan ve hayvan emeğine duyulan ihtiyaç azdır. Sulama ve gübreleme yaygındır. İklim şartlarından daha az etkilenir. Kullanılan tohum kalitelidir. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri ile İsrail, ABD, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde yapılır.

2. İlkel (Ekstansif) Tarım: Makine kullanımı azdır. Verim ve kalite düşüktür. Nadasa bırakılan alanlar fazladır. Ekim yapılan alan geniştir. İnsan ve hayvan emeğine olan ihtiyaç fazladır. Sulama ve gübreleme yaygın değildir. İklim şartlarından çok etkilenir. Kullanılan tohum kaliteli değildir. Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde daha yaygındır. Nedeni yer şekilleri, iklim şartları ve ekonomik imkansızlıklardır.

Türkiye'de Tarımın Sorunları Sulama Gübreleme Tohum ıslahı Pazarlama İlaçlama (zirai mücadele) Ulaşım Makineleşme Paketleme (ambalaj) Kışların uzun ve soğuk olması

Türkiye'de Tarımda Sulama Sorunu Çözüldüğünde; Nadasa ayrılan alanlar azalır. Ekim-dikim işleri daha düzenli ve sürekli olur. Tarımda verim ve üretim artar. Tahıl ve baklagillerin yerini, ekonomik değeri yüksek, sebze, meyve ve sanayi ürünleri alır. Sanayinin hammadde ihtiyacı azalır. Nadasa ayrılan alanlar azaldığı için, erozyon da azalır. Kırsal kesimde, tarımla uğraşan nüfusun gelir düzeyi artar ve kente olan göçler azalır.

UYARI: Türkiye'de tarımda sulama sorunu çözülse bile, çay ve fındık gibi nem isteği yüksek ve güneşi sevmeyen ürünler ile zeytin, turunçgiller, incir, muz gibi kış ılıklığı isteyen ürünler iç bölgelerde yetiştirilemez. GAP'ın tamamlanmasıyla tahıllara ve mercimeğe ayrılan alanlar azalırken, ekonomik getirisi daha fazla olan pirinç, pamuk, mısır, şekerpancarı, sebze-meyve üretimi artacak, nadasa ayrılan alanlar azalacaktır. NADAS: Şiddetli yaz kuraklığının yaşandığı yerlerde, toprağın su ve azot ihtiyacını karşılamak için bir yıl ekilip bir yıl boş bırakılmasıdır.

Ülkemizde Tarımda Makine Kullanımının Artmasının Sonucunda; Tarım ürünlerinin üretim miktarı artar. Tarıma ayrılan alanlar artar. İnsan ve hayvan emeğine olan ihtiyaç azalır. Kırsal kesimde, tarımda işgücüne ihtiyaç azaldığı için, kentlere göç artar.

Türkiye'de Tam Olarak Makineli Tarıma Geçilememesinin Nedenleri; Tarım alanlarının engebeli ve eğimli olması (Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu) Tarım alanlarının miras yoluyla bölünmesi ve makineleşmenin ekonomik olmaması Kırsal kesimde tarımsal işgücünün daha ucuz olması Makine fiyatlarının yüksek olmasından dolayı üreticilerin alamaması.

DİĞER MERA EKİLİ DİKİLİ ORMAN

UYARI: Türkiye'de, bazı ürünlere destekleme alımları ve taban fiyat uygulaması yapılarak, ürünlerin her yıl düzenli olarak üretilmesi ve üreticinin mağdur edilmemesi sağlanır. Monokültür Bitki: Bir bölgede çok yaygın olarak yetiştirilen bitkiye, o yöre için "monokültür bitki" denir. (Rize çevresinde çay, Ergene Bölümü'nde ayçiçeği gibi).

TÜRKİYE'DEKİ TARIM ÜRÜNLERİ 1. Tahıllar (Hububat) A) BUĞDAY Tahıllar içindeki besin değerinin yüksek olması, ununun kolayca işlenip pişirilebilmesi, gibi nedenlerden dolayı en çok tercih edilenidir. Ülkemizde en çok ekilen ve üretimi en fazla olan tarım ürünüdür. İlkbaharı yağışlı, yazları sıcak ve kurak iklim ister. Yazları yağışlı olan Doğu ve Batı Karadeniz kıyıları ile, Kuzeydoğu Anadolu dışında bütün bölgelerimizde yetiştirilir.

BUĞDAY İç Anadolu, üretiminde birincidir, özellikle Konya'da tarım yoğundur. Bunun dışında, Ergene, iç batı Anadolu, Orta Karadeniz Bölümleri ile Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yetiştirilir. UYARI: Buğday üretimi iklim şartlarına bağlı olduğu için, üretiminde yıldan yıla değişiklikler görülür.

B) ARPA Buğdaydan sonra ülkemizde en çok ekilen ve üretilen tahıldır. Buğdaya göre soğuğa daha dayanıklıdır ve daha erken olgunlaşır. Yem ve bira sanayinin hammaddesidir. En çok İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir. ARPA

C) MISIR Sıcak ve nemli iklim bölgelerini sever. Hayvan yemi, yağ ve kağıt üretiminde kullanılır. En ideal yetişme alanı Karadeniz Bölgesi'dir. Buna rağmen sanayi ürünü olup değerinin artmasından dolayı, sulama ile Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi'ni geçmiştir.(Üretiminin yarısı) MISIR

PİRİNÇ D) Pirinç (Çeltik) Bol su ve sıcaklık ister. Ülkemizde sulanabilen vadi tabanlarında yetiştirilir. Karadeniz'de Samsun ve çevresi, Trakya, Çukurova ve Hatay çevresi en yoğun yetiştirildiği yerlerdir. En fazla Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. PİRİNÇ

UYARI: Pirinç bataklıklarda yetiştiği için sivrisinek üremesine, böylece sıtma hastalığına neden olmaktadır. Bunun için pirinç tarımı şehirlerin çevresinde yasaklanmıştır. E) Yulaf-Çavdar Soğuğa dayanıklı bitkilerdir. Daha çok yem üretiminde kullanılır. Yüksek kesimlerde yetiştirilirler.

Sebze Tarımının Yoğun Olduğu Yerler: 2. Sebzeler Sıcaklık Sulama Güneşlenme Gübreleme şartlarının yeterli olduğu yerlerde yapılır. Sebze Tarımının Yoğun Olduğu Yerler: Akdeniz ve Ege Bölgeleri Güney Marmara GAP'la birlikte Güneydoğu Anadolu UYARI: İç Anadolu'da sebze tarımının az olmasının nedeni, sulama yetersizliğidir. Doğu Anadolu'da az olmasını nedeni ise daha çok kışların uzun ve soğuk geçmesindendir.

a) Baklagiller: Fasulye, nohut, mercimek, bezelye, bakla, börülce gibi kültür bitkileridir. Nohut ve yeşil mercimek en fazla İç Anadolu'da, kırmızı mercimek is en fazla Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir. MERCİMEK

PATATES b) Yumrulu Bitkiler Patates: Nemli, soğuk, kurak ve yarı kurak yerlerde yetişebilir. Ülkemizde en çok İç Anadolu Bölgesi'nde, Nevşehir, Niğde ve Konya çevresinde yetiştirilir. Ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilir. Soğan - Sarımsak: En fazla, Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri'nde yetiştirilir. Ülkemizin iklim koşullarına uyum sağlamıştır. PATATES

c) Meyvesi Tüketilen Sebzeler Kavun - Karpuz: Bütün bölgelerde yetişmesine rağmen özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde sulama sonucu yetiştirilir. Domates: Marmara (Bursa ve Balıkesir), Ege (Kıyı Ege) ve Akdeniz Bölgeleri'nde çok yetiştirilir. Özellikle salça üretiminden dolayı üretimi artmaktadır.

d) Yaprağı Yenen Sebzeler Lahana, kereviz, marul, pırasa, ıspanak, maydanoz vb. gibi tarım ürünleridir. e) Seracılık Seracılığın Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nin Kıyı Kesimlerinde Yapılmasının Nedenleri Kışların ılık geçmesi Güneşli gün sayısının fazla olması UYARI: Seracılığın Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde yapılmamasının nedeni, güneşli gün sayısının az olmasıdır. İç bölgelerde yapılmamasının nedeni ise, kışların uzun ve soğuk geçmesidir.