ULUSLARARASI FİNANS Dış Ödemeler Dengesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Advertisements

Türkiye’nin Dış Ticareti
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,
621- S.T.M.M. HS T.M. HS Satılan malların maliyeti kaydı. 2)Satışlar = (-)Satışların Maliyeti =( ) =Brüt satış karı.
RUBLE İLE TİCARET Eylül 2009 GLOBAL KRİZİN DIŞ TİCARET ÜZERİNDE ETKİLERİ Üretim maliyetlerindeki artış ve daralan talep nedeniyle uluslararası ticaret.
ENFLASYON.
Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir Önceki Haftadan (ProForma Tablolar ile) Devam...  Dynastatic Corporation bugüne kadar büyüme göstermemesine.
Ekonomik Büyüme Ekonomik büyümeyi ölçmek için reel milli gelirin kullanılması gereklidir. Örneğin dönemindeki ekonomik büyüme;
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı. Küresel Büyüme Oranları (%) Kaynak:IMF.
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
Strateji Geliştirme Başkanlığı TÜRKİYE EKONOMİSİ FİNANSAL SEKTÖR.
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı. 2 GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM.
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
Menkulleştirme
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
VARLIKLARIN İZLENMESİ Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 8 PARASAL SİSTEM YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
GİRİŞİMCİLİK VE BAŞARI SANATI
PARA VE BANKACILIK.
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
FİNANSAL PİYASALAR 09 TEMMUZ 2013.
BANKALARIN TANIMI, FAALİYETLERİ, TÜRLERİ
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
130 Maddeden oluşmaktadır
GENEL MUHASEBE.
Türkiye Muhasebe Uzmanlığı Kongresi (5/10/2017)
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen.
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
IS-LM-BP MODELİ KPSS SORULARI.
FİNANSAL PLANLAMA.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
YATIRIM HARCAMALARI.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Bankaların Faaliyet konuları
BANKALARDA FON KAYNAK VE KULLANIM YAPISI
12 Ticari Alacaklar 12 Ticari Alacaklar 22 Ticari Alacaklar
Finansal sektöre bakış 2018
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ 2018 Web: Blog: E-posta:
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Uluslararası Sermaye Hareketleri
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
III.Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ( ) nolu hesaplar)
YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI SERMAYE HAREKETLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası Sermaye Hareketleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
ULUSLARARASI İKTİSAT POLİTİKASI ONBİRİNCİ BÖLÜM
Sunum transkripti:

ULUSLARARASI FİNANS Dış Ödemeler Dengesi

Ödemeler Dengesi Ödemeler Dengesi dört ana başlık altında toplanabilir: Cari işlemler hesabı Sermaye ve finans hesapları Rezerv hareketleri Net hata ve noksan

Cari işlemler Cari işlemler hesabında; Bir ülkenin mal ihracat ve ithalatı, hizmet ihracatı ve ithalatı, yatırım gelirleri ve giderleri, cari transferler yer alır.

hizmet ihracatı ve ithalatı Hizmetler; -Taşımacılık -Turizm -İnşaat -Finansal hizmetlerden oluşur.

yatırım gelirleri ve giderleri -Dış ülkelerdeki doğrudan fiziki sermaye yatırımlarından elde edilen gelirleri, -Hisse senedi, bono, tahvil gibi portföy yatırımlarından elde edilen gelirleri, Ticari kredilerden elde edilen gelirlerden oluşur.

Bu transferler ise; -İşçi gelirleri -Resmi transferler cari transferler Bu transferler ise; -İşçi gelirleri -Resmi transferler

Dış ticaret dengesi Mal ihracatı ile mal ithalatı arasındaki farktır. Aynı zamanda kısaca, ticaret dengesi de denir. Mal ihracatı ile mal ithalatı arasındaki fark negatif ise, ticaret açığı Mal ihracatı ile mal ithalatı arasındaki fark pozitif ise, ticaret fazlası sözkonusu olur.

Mal ve hizmetler dengesi, Yatırım gelirleri dengesi Mal ve hizmet ihracatı ile Mal ve hizmet ithalatı arasındaki fara eşittir. Yatırım gelirleri ile yatım giderleri arasındaki fark ise yatım gelirleri dengesi adını alır.

Eğer Cari işlemler dengesi pozitif ise, cari işlemler fazlası Cari işlemler dengesi = Mal ve hizmet dengesi + Yatırım gelirleri dengesi + Cari transferler Eğer Cari işlemler dengesi pozitif ise, cari işlemler fazlası Eğer Cari işlemler dengesi negatif ise, cari işlemler açığı veya cari açık adı verilir. Örneğin; Mal ve hizmet dengesi: -27429, Yatırım gelirleri dengesi:-6661, Cari transferler: 1687 ise, Cari işlemler dengesi = -32331’dir. Cari açık sözkonusudur.

Sermaye hesabı Cari işlemler hesabı ile yakın ilgilidir. Cari işlemler dengesinde açık var ise, sermaye hesabındaki bir fazlalık ile dengelenir. Cari işlemler dengesinde fazlalık var ise, sermaye hesabındaki bir açık ile dengelenir. Sermaye hesabı ana kalemleri; -Doğrudan fiziki sermaye yatırımları, -Hisse senedi, bono ve tahvil gibi portföy yatırımları, -Kredi kullanımı ve borç para ödemeleri (Kısa ve uzun vadeli) ‘den oluşur.

Net hata ve noksan Cari işlemler dengesinde oluşan bir açık, rezervler (altın ve döviz rezervi) ve sermaye hesabındaki bir fazlalık ile kapatılır. Teoride; Cari işlemler dengesi + sermaye hareketleri + rezerv hareketleri = 0 olması istenir. Eğer bu toplam sıfır yerine pozitif veya negatif bir değer çıkarsa, bu fark ödemeler dengesinde Net hata ve noksan olarak belirmektedir. Net hata ve noksan, ödemeler dengesinde denkleştirme görevini görür. Ayrıca, bu değer kayıtlarda kasıtlı veya bilmeden sonucun yanlış yazılması, eksik bilgi veya kaçakçılık gibi kayıt dışı faaliyetlerden oluşabilir.

Rezerv hareketleri Rezerv hareketleri, bir ülkenin döviz ve altın rezervleri değişmelerini gösterir. Genel denge = Cari işlemler hesabı + Sermaye ve finans hesapları + Rezerv varlıklar toplamından oluşur. Bu toplama aynı zamanda Ödemeler dengesi adı da verilir.

İSTATİSTİKLER -Türkiye’nin ödemeler dengesinin ayrıntılı ve analitik sunumu Türkiye’nin dış ticaret rakamları (Sektörel dağılım)

Güncel Ekonomik / İstatistik Göstergeleri