Farklılık Testleri Doç.Dr. Aslı UÇAR
Duyusal Analiz Yöntemleri Amaç söz konusu durum için doğru testin saptanması
1. Farklılık Testleri İkili Karşılaştırma (A-A değil) Kontrolden Farklılık testi Eşlenmiş kıyaslama testleri İkili Üçlü Test Üçgen Test Çoklu kıyaslama testleri Sıralama testi Puanlama testi
2.Tanımlayıcı testler-- Lezzet profili analizi Doku profili analizi 3.Yoğunluk sıralama testleri 4. Hedonik testler
Uyarılar arasında farklılık var mı? (Evet/Hayır) Belli bir kritere göre farklılık var mı Kesin yanıt
Basit farklılık Yönsel farklılık (belirlenmiş bir kritere ait)
Basit farklılık testleri duyusal yetenek Yönsel farklılık testlerinde örneğin yoğunluğu
Genetik özellikler Bitkisel ve hayvansal ürünlerin yetişme şartları Kesim öncesi ve sonrası uygulamalar Gıda işlemede kullanılan yöntemler Paketleme tipi ve materyali Depolama koşulları
Gıdanın: Görünüşü Lezzeti Dokusu Şekli Büyüklüğü Rengi Sıcaklığı
1.1 A- A Değil Testi
1.2.Kontrolden farklılık testi
1.3.Eşlenmiş kıyaslama testi
1.4. İkili-üçlü testi En az 16 panelist
1.5.Üçgen testi Bu testte panelistlere 3 örnek aynı anda sunulmaktadır.
Yönsel üçgen testi Panelistin daha önce tanımlanmış olan karakteristikleri hangi örneğin daha yoğun olarak içerdiğini saptaması amaçlanmaktadır.