Amino Asitler ve Proteinler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Protein Sentezi (TRANSLASYON)
Advertisements

PROTEİNLER.
POLİMERLERDE BAĞLANMA
Proteinler Peptit bağı ve özellikleri Polipeptitler ve özellikleri
Aminler.
Proteinler küçük veya büyük moleküller olabilir
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
Kimyasal türler arasindaki etkilesimler
Amino Asitlerin Asit-Baz Kimyası
Bileşikler ve Formülleri
FARMASÖTİK KİMYA 1 (3 + 0) (4.5)
Nötralleşme Titrasyonları
Amino Asitlerin Asit-Baz Kimyası
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
AMİNO ASİDLER ve PROTEİNLER
Hücresel Solunum.
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
AMİNO ASİTLER Prof. Dr. Kader KÖSE
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
Polimerlerin Fiziksel Özelliklerine
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1.
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI Prof. Dr. Kader KÖSE
PROTEİNLERDE YAPI VE FONKSİYON
AMİNO ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL REAKSİYONLAR
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
9. KONU: AMİNLER.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
YAPICI VE ONARICI BESİN ÖGELERİ: PROTEİNLER
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
PROTEİNLER Öğr.Gör.Sibel Bayıl.
PROTEİN KATABOLİZMASI
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
Biyolojik Makromoleküller
PROTE İ NLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bile ş enlerinin bir grubudur.
PROTEİNLER.
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
Proteinlerin kantitatif tayini
PROTEİNLER
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
Proteinlerin Kalitatif Tayini
PROTEİNLERİN TANIMLANMASI
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
Biyokimya Anabilim Dalı
Amino Asitler ve Proteinler
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
Amino Asitler ve Proteinler
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ IX.HAFTA.
PROTEİNLER 2.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Amino Asitler, Peptitler ve Proteinler
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER 9.SINIF. FİZİKSEL DEĞİŞİMLER  Maddenin kimlik özelliği değişmeden boyutu,şekli,fiziksel hali(katı,sıvı,gaz)ve fiziksel.
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 6
Sunum transkripti:

Amino Asitler ve Proteinler Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Dr. Tevhide SEL

Proteinlerin yapısında etkili faktörler Hidrojen bağı, Elektrostatik (iyonik) etkileşim, Hidrofobik etkileşim Van der Waals etkileşimleri, Disülfid bağı,

1. Disulfid bağ 2. Elektrostatik etkileşim 3. Hidrojen bağ 4. Hidrofobik etkileşim

Primer yapı, sekonder, tersiyer ve kuarterner yapıyı belirler

Proteinlerin özellikleri İzoelektrik nokta Kolloidal özellikleri Protein denaturasyonu Proteinlerin hidrolizi Renk reaksiyonları UV ışığı absorpsiyonu

İzoelektrik nokta Net yükü sıfırdır Asit pH da +1 yüklüdür pH=pI Net yükü sıfırdır Asit pH da +1 yüklüdür Bazik pH da -1 yüklüdür

Kolloidal özellikleri Solüsyon (< 1 nm) kolloid (1 – 100 nm) Suspansiyon (> 100 nm) Proteinlerin partikül büyüklükleri 2~20 nm

Protein denaturasyonu Proteinin primer yapısı etkilenmeden polipeptid zincirin doğal şeklinin(3D) değişmesidir Fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikler değişir

Denaturasyon reversibl olabilir, denatüre edici ajan ortamdan uzaklaştırıldığında protein renatürasyonu İrreversibl denatürasyon (-S-S- köprüleri kopar)

Denatüre edici faktörler Kuvvetli asit ve bazlar-H ve tuz köprüleri yıkılır Metal iyonları-tuz köprüleri ve sülfidril gruplarını Üre- H ve hidrofobik bağlar kopar

Denatüre edici faktörler Aşırı ısı-H ve hidrofobik bağlar kopar Organik eritici ve deterjanlar-hidrofobik etkileşim Dondurup-çözmek

Denatürasyon sonucu protein biyolojik aktivite azalır veya kaybolur Yeni gruplar ortaya çıkar Çözünürlük azalır Proteolitik enzimler den daha kolay etkilenir

Proteinlerin hidrolizi Hidroliz nedir? Peptid bağların kopması ile daha küçük peptid ve a.a ayrılması Sindirim sırasında görülür Hücrelerde yeni protein sentezi ve doku onarımında

Renk reaksiyonları Proteinlerin özel renk reaksiyonlarından biri biüret reaksiyonudur.

UV ışığı absorpsiyonu Trp, Tyr ve Phe içeren proteinler 280 nm.

Ninhidrin reaksiyonu a.a ninhidrin ile reaksiyona girerek kendilerine özgü kiremit kırmızısı ile koyu mor rengi arasında değişen renkli kompleksler oluştururlar. Bundan faydalanılarak ampirik kalitatif tayinleri yapılabilir.

Karboksil grubun esterleşmesi Asidik şartlarda gerçekleşir. A.a.lerin karboksil grupları asit varlığında alkollerle ester oluşturabilirler. Bu esterler uçucudurlar. Bu özelliklerinden faydalanılarak gaz kromatografide (GC) ayrıştırılabilirler.

dekarboksilasyon A.a.lerden kuvveli bazik ortamlarda bir mol CO2 açığa çıkar. Örneğin Histidin dekarboksilasyonla Histamin’e dönüşür. Histamin alerjik reaksiyonlarda görev yapmakla birlikte hayvanlarda mide salgısını artırıcı bir hormon olarak da iş görür.

CO2 ile reaksiyonları Bu reaksiyon sonucu karbamino grupları oluşur. Bu olay hemoglobindeki amino grupları ile CO2 arasında da oluşmakta ve CO2 akciğerlere taşınmasında rol oynamaktadır.