YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Advertisements

Organik Bileşikler Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince organik bileşiklerle ilgili genel özellikleri.
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
7. SINIF 1. ÜNİTE ÇALIŞMA KİTABI ETKİNLİKLERİ
Lipitlerin sudaki davranışları
DOYMUŞ VE DOYMAMIŞ YAĞLAR
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
HİDROKARBONLAR C ve H den oluşmuş organik bileşiklere HİDROKARBONLAR denir. Hidrokarbonlar, ALİFATİK ve AROMATİK hidrokarbonlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ VI
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ ÜNİTE 6 SPOR VE BESLENME.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
CANLILAR İÇİN ENERJİ KAYNAKLARI : LİPİTLER
Canlı Ve Enerji İlişkisi
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
LİPİDLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
LİPİTLER (YAĞLAR)
LİPİTLER (YAĞLAR).
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
SPORCU BESLENMESİ.
BESİNLER.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
LİPİTLER.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer.
Sunum transkripti:

YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO

Yağlar Yağlar C, H, O dan oluşur

Yağlar karbonhidratlar > yağlar > Proteinler İkinci derece enerji kaynağıdır fakat en yüksek miktardaki enerjiyi yağlardan alırız karbonhidratlar > yağlar > Proteinler 4,2 kcal. 9,5 kcal. 4,3 kcal.

Yağlar Alkol, benzen, klorofom, eter gibi maddelerde çözünürler fakat suda çözünmezler.

Yağlar Fazla miktarda vücuda alınan besinler yağ olarak depolanır

Yağların görevleri Yağlar depo molekülüdürler. Örnek : göçmen kuşlar kış uykusuna yatan hayvanlar insan deri altı

Yağların görevleri 2) Yağlar sıcaklık değişimine karşı vücudu korur Örnek : balina deniz aslanı

Yağların görevleri 3) Hayati organları fiziksel darbelere karşı korur

Yağların görevleri 4) Bazı vitaminler (A, D, E, K) sadece yağda çözündükleri için bu vitaminlerden yağlar sayesinde faydalanırız.

Yağların yapısı Yağ molekülü, 3 yağ asiti ve 1 gliserol molekülünden oluşur. O C O H H H H Gliserol X kere Yağ asiti O C C C H H C O H H H H C O H H

Yağların yapısı CH2 CH O C (CH2)x CH3 Yağ asiti Yağ asiti Gliserol Ester bağı

Tekli doymamış yağ asiti C O H Doymuş yağ asiti C O H Tekli doymamış yağ asiti

Çoklu doymamış yağ asiti Çoklu doymamış yağ asiti H H H H O C C C C C C C H H H H H H Çoklu doymamış yağ asiti O H H H H O C C C C C C C H H H H Çoklu doymamış yağ asiti

Yağlar bağ yapısına göre 2 gruba ayrılır: a) Doymuş yağlar b) Doymamış yağlar Doymuş yağlada her bir karbon arasında 1 bağ vardır. Doymamış yağlarda karbonlar arasında ikili veya üçlü bağlar blunabilir

Yağların yapısı Doymuş yağlar katıdır, en iyi örnek tereyağıdır. Doymamış yağlar sıvıdır. Ayçiçek yağı ve zeytin yağı gibi. Doymamış yağlar hidrojenle doymuş hale getirilerek margarin yapılır.

Ödev Tereyağı yapın .. Yaptığınız tereyağını sınıfa getirin