BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ. MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ  Bir maddeyi di ğ erlerinden ay ı rmam ı za ve ay ı rd ığı m ı z maddeyi.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
 Evren: Aralarındaki boşluklar ile beraber gök Cisimlerinin tümüne evren denir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
ISI VE SICAKLIK. 5.sınıf
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
SÜRTÜNME KUVVETİ.
Kimyasal Kinetik Kimyasal reaksiyonların hız ve mekanizmalarını inceleyen kimya dalıdır. Reaksiyona giren maddelerin tümünün aynı fazda olduğu homojen.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
CANLILIK ve ENERJİ
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
GEZEGENLER bilgidagi.com.
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
Kartallardan Hayat Dersi
HALİM GÜNEŞ.
Adezyon ve Kohezyon.
KİMYASAL BAĞLAR.
AST203 Gözlem Araçları Tayf ve Tayfçekerler.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Isı Yalıtımı.
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ İPEK KÖZ
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Hal değişimi.
Isının Yayılma Yolları
TUTUM VE ALGILAR.
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer.Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle buharlaşır.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
EMPATİK İLETİŞİM 1.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
YILDIZ OLUŞUMU.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Hazırlayan: B. Rabia Aslan
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin taneciklerini öğrenci durumları gibi düşünebilirsiniz.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Maddeyi Tanıyalım.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
FOTOSENTEZ.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi

ERİME: ERİME ISISI Suyun donma derecesi 0 santigrattır. Bu sıcaklıkta su sıvı ya da katı buz olabilir. Maddenin iç enerjisi suyun sıvı ya da katı olmasını belirler. Donma derecesinde olan buza ısı verilirse, buz aynı derecede suya dönüşür. 0ºC’ta 1 gram buzun 0ºC’ta 1 gram suya dönüşmesi için gereken ısı miktarı 80 kaloridir. Buna suyun erime ısısı adı verilir. Diğer maddelerin erime/kaynama ısısı sudan daha düşüktür. Örneğin, kurşunun gram başına erime ısısı 5.9 kaloridir.

BUHARLAŞMA ISISI Yaklaşık 20ºC olan oda sıcaklığında suya ısı verildiğini düşünün. Eklenen her bir kalorilik ısı, 1 gram suyun sıcaklığını 1 santigrat derece arttıracaktır. Su 100ºC’ye ulaştığında, sıcaklığı artmayacak fakat kaynamaya başlayacaktır. Kaynama suyun gaz haline dönüştüğü ve buhar olduğu sürece denir. 100ºC’ta 1 gram suyu, 100ºC’ta su buharına dönüştürmek için 540 kalori ısı gerekir.

ISI TRANSFERİ: İLETİM Bir maşanın/şişin ucunu ateşe tutup diğer ucundan da siz tutarsanız, elinizin tuttuğu ucun giderek ısınmaya başladığını hissedersiniz. Isı sıcak uçtan soğuk uca ısı transfer ile iletilmektedir. Maşanın sıcak ucundaki moleküller soğuk ucundaki moleküllere göre daha hızlı hareket ederler. Moleküller arası kuvvetler olduğu için, hızla hareket eden bir molekül enerjisini daha yavaş hareket eden komşu moleküle transfer edecektir. Böylelikle, metalin molekülleri arasındaki kinetik enerji sabitlenene kadar, moleküller arasındaki kinetik enerji metalin başından sonuna kadar yayılacaktır.

TAŞINIM Taşınım, bir akışkanın içinde ısının hareketinin temeli olup, akışkanın moleküllerinin ısının hareketi ile transferidir. Bir madde ısıtıldığında genleşir. Katı bir madde ısıya maruz kalınca molekülleri göreli konumunda kalmak zorundadır, fakat sıvı ya da gaz bir maddenin genleşmesi maddenin bir bölümünün çevresindeki diğer bölümüne göre daha az yoğun bir duruma geçmesine sebep olur. Akışkanın bir bölümü çevresinden daha az yoğun bir pozisyona geçtiğinde yükselir.

IŞINIM/RADYASYON Isı bir yerden başka bir yere radyasyonla/ışınımla da iletilebilir. Her madde sürekli olarak radyasyonu/ışınımı soğurur ya da yayar, fakat madde termal radyasyon/ışınım yayınlayacak sıcaklığa ulaşıncaya kadar bunu fark etmeyiz. Bunun gibi termal ya da kızılötesi ışınımlar doğada elektromanyetik bir biçimde bulunmaktadır ve ışık hızında haraket ederler. Işıma ısısı bir alevin, elektrikli ısıtıcının hatta sıradan bir ampulün önünde kolaylıkla hissedilebilir.