Buse özer 6/a Aybüke hoca

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
Advertisements

Gazlar ve Plazmalar.
Gazipaşa İ.Ö.O Sınıf öğr. Ekrem AKİPEK
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
MADDENİN HALLERİ Maddenin katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâli vardır. Genel olarak madde ya katı ya sıvı ya da gaz hâlinde bulunur. İstenildiğinde ortam.
MADDENİN HALLERİ.
MADENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
MADDEYİ TANIYALIM İLKÖĞRETİM 4. SINIFLAR İÇİN CAHİT BORAN
MADDEYİ TANIYALIM.
Maddenin halleri Maddenin katı, sıvı ve gaz ve plazma olmak üzere 4 hâli vardır. İstenildiğinde ortam şartları elverişli hâle getirilerek bir hâlden diğerine.
MADDENİN HALLERİ KATI HALİ SIVI HALİ GAZ HALİ PLAZMA HALİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ Maddenin 3 hali vardır. KATI SIVI GAZ.
KONU:MADDENİN HALLERİ GAZİ İLKOKULU 4.SINIF MERKEZ-DENİZLİ
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
ÇARPIŞMALAR VE VE İMPULSİF KUVVETLER
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
Bahar Ayşe AYDIN Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çökeltilerinden.
KÜTLE VE HACİM Hazırlayan Ve Sunan: M.İbrahim M. TÜRKMEN.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
TEKNİK SERVİSTE BULUNMASI GEREKEN ARAÇ VE GEREÇLER.
FATİH MERCAN KARGICAK İLKÖĞRETİM OKULU 6/A SINIFI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI.
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
Kuvvet nedir?. Kuvvetin etkilerini hayatımızın her yerinde gözlemleyebiliriz. Çantamızı taşırken,sıramızı çekerken, meyveleri soyarken, kapıyı açarken,
MADDENİN DOĞADAKİ HALLERİ BERİL BERA BENİCE 4D. KATI MADDELER Kendine özgü bir şekli olan ve dışarıdan bir etki olmadığı sürece şekli değişmeyen maddelere.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir.
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
NECATİ DUMAN NO: FEN /GÜNDÜZ /32
4.SINIF KİMYA KONULARI.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
MADDENİN HALLERİ Her maddenin yapısı gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklerden oluşmuştur. Madde sahip olduğu sıcaklık derecesine göre dört halde bulunur.Bunlar;
Adezyon ve Kohezyon.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE HALLERİ
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Isı Yalıtımı.
MADDENİN HALLERİ.
Doğada maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar.
Isının Yayılma Yolları
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ŞULE YILMAZ.
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
ATOM NEDİR?.
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Maddenin Halleri.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
MADDEYİ TANIYALIM.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

Buse özer 6/a Aybüke hoca maddenin halleri Buse özer 6/a Aybüke hoca

Belirli bir şekli ve hacmi olan maddelere katı maddeler denir Belirli bir şekli ve hacmi olan maddelere katı maddeler denir. Dışarıdan bir etki olmadıkça katı maddelerin şekli ve hacmi değişmez. Taş, tuğla, tahta, silgi, kaşık, çatal, kitap, masa, televizyon gibi madde ve cisimler katı maddelerdendir. Maddenin katı hali

Katı maddenin özellikleri • Katı hali, maddenin en düzenli halidir. • Katıları oluşturan tanecikler arasındaki boşluklar yok denecek kadar azdır. • Katı tanecikleri arasındaki çekim kuvveti çok fazladır. • Katıların belirli bir şekli ve belirli bir hacmi vardır. • Katılar sıkıştırılamaz.

Maddenin sıvı hali Sıvı maddelerin belli bir şekli yoktur. Bu nedenle konuldukları kabın şeklini alırlar. Hacimleri bellidir. Ancak ısı etkisiyle hacimleri değişebilir. Sıvı maddeler akışkanlık özelliğine sahiptir. Sıvı olmadıkları halde sıvı gibi akan maddelerde vardır. Toz şeker, tuz un, toz deterjan, ince kum gibi maddeler konuldukları kabın şeklini alırlar. Bir kaptan başka bir kaba sıvı gibi aktarıla bilirler. Bu tür maddelerin sıvı gibi görünmelerinin nedeni çok küçük taneciklerden oluşmalarıdır.

Sıvı maddenin özellikleri • Sıvılar, katılara göre daha düzensizdir. • Sıvıları oluşturan tanecikler arasındaki boşluklar, katılara göre daha fazladır. • Sıvı tanecikleri arasındaki çekim kuvveti, katılardakine göre daha azdır. • Sıvıların belirli bir şekli yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar. • Sıvıların belirli bir hacmi vardır. • Sıvılar, akışkandır. • Sıvılar çok az sıkıştırılabilir.

Maddenin gaz hali Gaz maddelerin belirli bir hacmi yoktur. Gaz maddeler bulundukları kabı ve ortamı tamamen doldururlar. Diğer bir özelliği de sıkıştırıla bilmeleridir. Örneğin araba lastiklerinin, topların içinde sıkıştırılmış hava bulunmaktır.. Önemli : Su, sıvı yağ , sirke, süt sıvı maddedir. hava gaz maddelerden oluşmuş bir karışımdır.

Gaz maddesinin özellikler • Gaz hali, maddenin en düzensiz halidir. • Gazları oluşturan tanecikler arasındaki boşluklar çok fazladır. • Gazları oluşturan tanecikler arasındaki çekim kuvveti çok azdır. • Gazların belirli bir şekli yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar. • Gazların belirli bir hacmi yoktur. Bulundukları kabın hacmini alırlar. • Gazlar, uçucudur. • Gazlar rahatlıkla sıkıştırılabilir.

Maddenin plazma hali İyonize olunmuş gaza pilazma adı verilmektedir. Plazma maddenin 4. hali olarak kabul edilir ve Fakat her yüklü parçacığın bulunduğu iyonize olmuş sistemlere plazma denilmez.pozitif ve negatif yüklü parçacıkların birlikteki hareketlerinin tamamıdır

Plazma maddesinin özelllikleri Plazmanın en önemli özelliklerinden biri de plazmaya magnetik alan veya elektrik alanıyla etki edebilmesidir. Bütün maddelerin gaz halleri yalıtkan iken plazma hali elektriği çok iyi iletir.

Beni dinlediniz için teşekkür ederim.