AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Advertisements

AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
EL ALETLERİNDE GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
Gıdalarımızı saklama kuralları
HAYVANLAR.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
AB ÜLKELERİNDE BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN BARINAKLARININ KURULUŞUNDA ARANAN KOŞULLAR Araş.Gör.Dr. Abdülkadir ORMAN U.Ü. Veteriner Fakültesi Zootekni.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
ELLE TAŞIMA İŞLERİ TALİMATI
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28717
MODİFİKASYON ve MUTASYON
ELLE TAŞIMA.
Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır.
BİT KULLANIMI VE SAĞLIK
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
TAVUK YUMURTA CİVCİV.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
Sütçü Sığırlar için Kompost Ahır
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK Y.Müh.Turgay BODUROĞLU E.Baş İş Müfettişi İş Güvenliği A Sınıfı Uzmanı İş Güv.Uzm.ve İşy.Hek.liği Eğitmeni.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Hayvan Refahı ve Davranış Özellikleri. T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 04 TEMMUZ 2007 TOPLANTI SAYISI : 16 TRAKYA ÜNİVERSİTESİ.
İş Kazalarının Oluş Nedenleri Nelerdir?
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
Kesim öncesi ve sırasındaki işlemler ve refah
Hayvanların nakile uygunluklarının kontrolü
Nakil öncesi ve sırasında ki işlemler
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Deney hayvanlarının refahı
Hayvanlarda Nakil ve Refah
AB’DEVERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
Nakil süresi ve dinlenme
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Damızlıkların Bakımı.
Barınak Kaz yetiştiriciliğinde maliyetli ve özel bir barınağa gereksinim yoktur. Kazlar genelde besinin ilk haftasında rahat ve su geçirmez bir barınağa.
Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.
BUZAĞI YETİŞTİRME. Yeni doğan bir buzağıda iki amaç vardır.
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
ÇEVRE ve SAĞLIK. AMAÇ: Çevre sağlığı ve sağlığın korunması konusunda bilgi kazandırmak ÖĞRENİM HEDEFLERİ: Çevre kavramını açıklayabilme Çevre kavramını.
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
Neden hayvan refahının önemi arttı?
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
Sunum transkripti:

AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler

Bütün çiftlik hayvanları için Çiftlik hayvanlarının korunmasına ilişkin Avrupa Antlaşması (1976) 78/923/EC konsey kararı 98/58/ec konsey direktifi 2000/50/EC komisyon kararı 2006/778/EC Komisyon kararı

1976 yılında Avrupa konseyi tarafından çiftlik hayvanlarının korunmasına ilişkin Avrupa antlaşması kabul edilmiştir. Bu antlaşmada 3. ve 7. maddeler arasında yer alan kurallar hayvan refahı ile ilgilidir. Bu kurallar; Hayvanlar barınaklarda tutulmalı ve onlara başta tür özellikleri olmak üzere gelişme ve adaptasyon durumu ile fizyolojik ihtiyaçlarına uygun olarak bakım, yiyecek ve su sağlanmalıdır. Hayvanlara tür özelliklerine uygun olarak hareket etme özgürlüğü sağlanmalıdır. Hayvan barınaklarında çevresel faktörler onlara başta tür özellikleri olmak üzere gelişme ve adaptasyon durumu ile fizyolojik ihtiyaçlarına uygun olarak Sağlanmalıdır. Hayvanların sağlık durumları belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.

20 temmuz 1998 yılında çiftlik hayvanlarının korunmasına ilişkin direktif kabul edilmiştir. Bu direktifte çiftlik hayvanlarının korunmasına ve böylece refahın sağlanmasına yönelik en düşük standartlar belirlenmiştir. Bu direktifte; personel; hayvanların bakımı bilgili bir personel tarafından yapılmalıdır. Hayvanların kontrolü; günde en az 1 kez kontrol edilmelidir. Hasta ve yaralılar için uygun bakım ve koşullar sağlanmalıdır. Kayıt; ölümler ve tedavi yöntemleri kayıt altına alınmalı ve 3 yıl süreyle bu kayıtlar saklanmalıdır. Hareket özgürlüğü;

5. Barınak ve barınak içi düzenlemeler; ekipmanlar kolay temizlenmeli, barınak içinde keskin kenarlar bulunmamalı, havalandırma, sıcaklık ve nem düzeylerine dikkat edilmeli, sürekli karanlıkta tutulmamalı 6. Barınakta tutulmayan hayvanlar olumsuz hava şartlarından ve yırtıcı hayvanlardan korunacak tedbirler alınmalıdır. 7. Ekipman Kontrolü 8. Rasyon, su

Buzağılar için 91/629/EC AB konseyi direktifi 97/2/EC konsey direktifi 97/182/EC komisyon kararı 2008/119/EC Konsey direktifi

1991 yılındaki direktifte buzağıların büyütülme ve besisi sırasında korunması ve böylece refahın sağlanmasına yönelik en düşük standartlar belirlenmiştir. Daha sonraki direktiflerde ekleme ve düzenlemeler yapılmıştır. Buzağıların büyütülmesi sırasında aşağıdaki kurallara uyulmalıdır; Buzağıların barındırıldığı yerde kullanılan ekipmanlar buzağılar için zararlı olmamalı, kolay temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli Elektrik sisteminde gerekli izolasyon yapılmalı Barınak içinde havalandırma, sıcaklık, nem düzeyleri uygun bir şekilde ayarlanmalıdır. Ekipman her gün kontrol edilmeli Mekanik havalandırma kullanıldığında herhangi bir olumsuzluk oluşmasına karşı alarm sistemi kurulmalı

6. Buzağılar sürekli karanlıkta tutulmamalı 6. Buzağılar sürekli karanlıkta tutulmamalı. Eğer suni aydınlatma yapılacaksa bu aydınlatma süresi sabah 9 ile aksam 5 arasında doğal aydınlatma süresine eşit olmalı 7. Barınak içindeki buzağılar bakıcılar tarafından günde en az 2 kez, dışarıda bakılan buzağılar da günde en az 1 kez kontrol edilmelidir. 8. Buzağıların bulunduğu alan, herbir buzağının kolayca yatmasına, dinlenmesine, ayakta durmasına imkan verecek şekilde yapılmalıdır. 9. Buzağılar bağlanmamalıdır. 10. Zemin düz olmalı, kaygan olmamalıdır. Uygun bir altlık sağlanmalıdır.

11. Yaş, canlı ağırlık, davranış ve fizyolojik ihtiyaçlarına uygun bir rasyon sağlanmalıdır. 12. Günde en az 2 kez yemlenmelidir. 13. Yemlikler ve suluklar kontaminasyonu en aza indirecek şekilde dizayn edilmelidir. 14. Her bir buzağı doğumdan en kısa sürede kolostrum almalıdır.

Domuzlar için 91/630/EC Konsey direktifi 2001/88/EC Konsey direktifi

Yumurta tavukları için 88/166/EC konsey direktifi (Geçerli değil) 99/74/EC Konsey Direktifi 2002/4/EC Komisyon direktifi

Etçi Piliçler için 2007/43/EC konsey direktifi