Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Dr. S. Arzu Vardar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
Adı=Kaplan Beslenme Şekli=Etçil Yaşadığı Yer=Kara Üreme Şekli=Doğurmak Çoğu kaplan kamuflajlarının uyduğu yerde yaşar Büyük kediler arasında iyi yüzücüdür.
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Pazarlama İlkeleri.
EGE SÜRÜCÜ KURSU NEDİM METE (BİZİM HOCA) KADİR MALÇOK 1.
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
COĞRAFİ KONUM.
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
HALİM GÜNEŞ.
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
Laboratuvar Hayvanı Üretiminde Etkili Fiziksel ve Kimyasal Faktörler
Ördek Barınakları.
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
TUTUM VE ALGILAR.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
2-6 YAŞ ÇOCUK ELBİSE KALIBI
KUZU BESLEME.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
Erken Öğrenme Devinsel Beceriler ve Algısal Yetenekler
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI.
Bedensel Büyüme ve Psiko-Motor (devimsel) Gelişme
Doğum Öncesi Gelişim.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
GÖVDE ANALİZİ Bir ağacın fidan aşamasından kesim aşamasına kadar geçen süre içerisinde büyüme öğelerinde (çap, boy, göğüs yüzeyi ve hacim) meydana gelen.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
Sunum transkripti:

Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında kullanılmaktadır. Fizyolojik özellikleri farenin soyuna, yaşına, çevresel şartlara ve yaşadığı ortamın mikrobiyel konumuna göre değişmektedir.

Beden kısa ve sert kıllarla kaplıdır Beden kısa ve sert kıllarla kaplıdır. Uzun ince ve çıplak bir kuyruğu vardır. Vücudun ısı dengesini ayarlamada kuyruk önemli fonksiyona sahiptir. Burundan kuyruk dibine kadar boyu 12-15 cm’ dir ve kuyruk uzunluğu ile beden uzunluğu birbirine eşittir. Bacaklar kısadır ve ön ayaklarda 4, arka ayaklarda 5 parmak bulunur. Her yarım çenede 1 kesici ve 3 molar (öğütücü) diş vardır. Kesici dişler yaşamları boyunca uzar fakat kemirme işlemleri sayesinde kısa kalır.

Omnivordurlar (hem et hem de ot tüketebilirler). Diğer kemirgenlerde olduğu gibi kaprofajiktir (kendi dışkılarını yerler). 5 çift meme bezi vardır. Yaşam süreleri çevresel ve genetik faktörlerle değişmekle birlikte 1.5 ile 3 yıl arasındadır. İşitme ve koku duyuları iyi, Görme duyuları az gelişmiştir. Renkleri ayırt edemezler.

Davranış Fareler çok meraklı sosyal hayvanlardır. Grup halinde yaşamaya alışıklardır. Sütten kesimden sonra oluşturulan gruplarda sorun yaşanmaz. Fakat sonradan oluşturulan gruplarda erkekler dövüşmeye meyillidir. Fareler kafes içerisinde belli yerlerde uyurlar, belirli yerlere idrar ve dışkılarını yaparlar. Gece aktif hayvanlardır. Yeni doğanlardan inaktif yada ölü olanlar ana tarafından yenir. Rahatsız edici uyaranlar (yem azlığı, kalabalık, ani sıcaklık ve ışık değişimleri, ananın rahatsız edilmesi) kanibalizme yol açabilir.

Yetiştirme Cinsel olgunluk yaşı 5 haftadır. Erkek farede dişilere göre ergenlik 2 hafta daha geçtir. Cinsel olgunluk genotip, fotoperiyod, sıcaklık gibi faktörlerle etkilenir. Damızlıkta kullanma yaşı ise 7-9 haftadır. Günlük yem tüketimleri 100 g için 15 g (ort. 3-6 g), Günlük su tüketimi ise 100 g için 15 ml (ort.3-7 ml)’dir.

Yeni doğan fare ort 1 gr ağırlığındadır. Göz kapakları kapalı, dış kulak başa yapışık, tüysüz ve hareket yeteneğine sahip değildir.

Tüyler 3-4. günde gelişmeye başlar ve 7. günde tamamlanır. Kulaklar 4-6. günde dikleşir 7. günden itibaren hareket etmeye başlar ve Göz kapakları 10. günde açılır ve dişlerde iyice belirginleşir.

Yavrular 21 günlük yaşta sütten kesilirler Yavrular 21 günlük yaşta sütten kesilirler. Sütten kesim ağırlığı 8-12 g dır Ergin canlı ağırlık soylara göre değişmekle birlikte ortalama 30 g’dır. Dişi fareler 7-9 ay erkekler biraz daha uzun süre damızlıkta kullanılabilir.

Ananın süt verimi doğumdan sonra 12. güne kadar artar ve 21 Ananın süt verimi doğumdan sonra 12. güne kadar artar ve 21. günde süt kesimine doğru azalır. Canlı ağırlık ve büyüme eğrisi hayvana ve çevreye ait değişkenlerle oldukça etkilenir.

Fare için gerekli kafes koşulları