BİLİMSEL SUNUMLAR Prof. Dr. Hilal Özdağ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLETİŞİM NEDİR? İletişim,nesnel kriterlere dayalı aktaranın ve algılayanın,algısından bağımsız olan bilginin ve kişilerin özelliklerinin ifadesi olan duygu.
Advertisements

VERiMLi ÇALIŞMANIN iLKELERi
Makale İnceleme Soruları
ETKİN SUNUM YÖNTEMLERİ
Verimli Ders Çalışma F.N.Ç.A.L. REHBERLİK SERVİSİ
DİNLEYİN ! GRUP ÜYELERİNİN BİRBİRLERİNİ DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN ! DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN !
DÖRDÜNCÜ DÖNEM KANITA DAYALI TIP UYGULAMALARI Dr. Zeynep İnce, 2 Ocak 2013.
Etkili Sunum Teknikleri
SELAMLAŞMA Amaç : Görgü kurallarını geliştirme.
Zor insanla başa çıkma yolları
Tartışma Yönetme Deniz YENİ Nisan 2007.
KONUŞMAYI BAŞLATMA VE SÜRDÜRME AMAÇ: Sözel İletişimi başlatabilme ve sürdürebilme DÜZEY: 2. Sınıf ve üstü SÜRE: 45 Dakika MATERYAL:
TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ
SÖZLÜ SUNUM Zeynep DOĞAN - Müge ALNIAÇIK.
‘Eğiticilerin Eğitimi’ Eğitici becerileri 3. Gün 1. Oturum Nisan 2010 AB Eşleştirme Projesi TR 07-FI-02.
TARTIŞMA YÖNTEMİ.
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
Slayt (PowerPoint) Hazırlama
TOPLULUK KARŞISINDA KONUŞMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Mahmut AÇIL Zirve Üniversitesi Öğretim Görevlisi
GELİŞİM PİSKOLOJİSİ.
Mustafa Kemal YALINKILIÇ
YARDIM ETME Amaç : Öğrencilerin yardım etme duygularının geliştirilmesi Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Yazı tahtası,kalem,fon kağıdı Süre.
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
TÜFAD İZMİR ŞUBESİ SERTİFİKASYON PROGRAMI – 2 GENÇLERDE YAŞ GRUPLARINA GÖRE TAKTİK ANTRENMANLAR “GENÇ MÜSABAKALARININ GELİŞİMİ” 01 Nisan 2013 – İZMİR Prof.
FBBM509 - Yapay Zeka Proje Raporu – Aşama 1
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM I.
Bilimsel Yöntemin Adımları. 1. Bir Soru Sorun:  Bilimsel yöntem, gözlemlerinize ilişkin bir soru sorduğunuz zaman başlar. Nasıl, Ne, Ne zaman, Kim, Hangi,
İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Powerpoint Sunumları için 8 önemli nokta
ÇOCUKLAR KAVGA ETTİĞİ ZAMAN NE YAPMALISINIZ? Küçük Atışmalarla Nasıl Başaçıkabilirsiniz? Ufak atışmaları duymazdan gelin: Çocuklarınız atışmaya başladığı.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
5 Dakikalık Sesli Sunum Kaydı
Değerler Eğitimi Sevgi-Saygı ayında. Bu konuda bir sunu hazırlayınız.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
SINIFTAKİ DİSİPLİN HATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
“DÜNYADA HERŞEY İÇİN, MEDENİYET İÇİN, HAYAT İÇİN, MUVAFFAKİYET İÇİN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR İLİM VE FENNİN HARİCİNDE MÜRŞİT ARAMAK GAFLETTİR, CEHALETTİR,
KONGRE TURİZMİ VE FUAR ORGANİZASYONU
ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Adım Adım Başarıya.... Çalıştığınız masada başka bir işle uğraşmayın Evde kendinize bir köşe, mümkünse bir oda hazırlayın. Ders çalışırken kesinlikle.
ANLATIM YÖNTEMİ BELİRLEME
TARTIŞMA *Tartışma Türleri.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
1-1 İŞ GÖRÜŞMESİ NASIL YAPILIR?
ANLATIMA HAZIRLIK.
GÜNDEM 1.Açılış 2.Yeni müfredat programı 3.Öğrencilere evde yapılacak rehberlik çalışmaları 4.Eğitim öğretim çalışmalarının ailede de desteklenmesi 5.Ailede.
ETKİLİ SUNUM NASIL YAPILIR?
KOSGEB KOBİ GİRİŞ SAYFASI
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
2. Ders: Poster ve Sunum Hazırlama
ANLATIMIN ÖZELLEKLERİ
Diksiyon ve Güzel Konuşma 1. Hafta
Hazırlayan: Rabia Ayşenur Kurnaz
BİLDİRİ BAŞLIĞI AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Turizm Fakültesi
ADIM 1 2 Harf Seç – 1 Sesli 1 Sessiz olsun. Örnek : «AS»
Herkese Açık Okul Adı Tarih.
BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI
ÖZGEÇMİŞ İŞ ARAMA MÜLAKAT İŞ HAYATI VİDEO KARİYER KAMPÜSTE ARA Ana SayfaAna Sayfa İş hayatı Etkili konuşmanın 7 yoluİş hayatı Etkili konuşmanın 7 yolu.
Etkili Bir Seminer Nasıl daha iyi bir seminer verebiliriz?
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
FİZİK-1DERSİ UYGULAMA PROJE SUNUSU
BİLDİRİ BAŞLIĞI AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Turizm Fakültesi
Öğretim Yöntemleri Prof. Dr. Recai Doğan.
Poster Başlığı (Calibri, 32 punto, Kalın)
SUNUM BAŞLIĞI (Proje Adı)
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
ETKİN SUNUM YÖNTEMLERİ. Dinle beni Bulursun bir bilmediğini Konuş benimle Bulurum bir bilmediğimi.
Sunum transkripti:

BİLİMSEL SUNUMLAR Prof. Dr. Hilal Özdağ

SÖZLÜ SUNUMLAR

POSTER Birisi posterinizin yanına geldiğinde sessiz durmayın “Anlatmamı/açıklamamı ister misiniz?” diye yanına yaklaşın. Çoğunlukla evet cevabı alırsınız. Cevap hayır olduğunda olası sorular için hazır olduğunuzu belirtin. Çalışmanızı kısaca ve figürleri takip ederek özetleyin. Çok uzayan konuşmalar diğer sorulara engel oluyorsa başka bir zaman dilimi için sözleşin veya tel/eposta adresi alışverişine gidin.

SEMİNERLERE KATILIM Seminerleri dinleyin. Seminerler uyumanız için değildir. Seminer sırasında “seminer ilgili” not almak sizi uyanık tutacaktır. Anlamadığınızı, merak ettiğinizi seminer sonunda sorun.

SORU SORMAK Sorularım diğerlerine ilginç gelmeyecektir, en iyi seminerden sonra özel olarak sorayım. Çok karmaşık bir soru, kendimi yeterince ifade edemem. Bu sorunun cevabını bilmeliyim ne de olsa benim konum. Çok beylik bir soru, cevabını herkes bilir.

SORU SORMAK Sorularınızı seminer sırasında oluşturun. Her seminerde bir soru sormaya gayret edin. Verilen cevabı dikkatle dinleyin. Cevap başka soru(lar) sormanızı gerektirebilir. Soru sorarken saldırgan olmayın. Nezaket başta gelir.

SÖZLÜ SUNUMLAR Hazırlanma Ne anlatacağınızı bilin. Sunum nerede olacak. Dinleyici kitlesi kimlerden oluşacak. Pratik yapın. Mümkünse 1-2 dinleyici karşısında pratik yapın ve eleştirmelerini isteyin. Eleştirilere kulak verin.

SÖZLÜ SUNUMLAR Sunum Heyecan kaçınılmazdır. Herkes heyecanlanır. Net ve tane tane konuşun. Her cümle sonunda ı’lamak/e’lemekten kaçının. “Bu konu bana nasıl anlatılsaydı ben anlardım?” sorusunu düşünmeden sunumuzu hazırlamayın. Süreye dikkat edin. Konuşmaya kişiliğinizi katın. Dinleyici konuşmanızı daha dikkatle dinleyecektir.

BÖLÜM SEMİNERLERİ Resmi Bütün bölüme açıktır. Seminer salonunda gerçekleşir. 30-45 dak arasında sürer. Şık bir slayt gösterisi gerektirir. Problemin ve yaklaşımın anlatılması ile verinin takdimini içerir. Teknik sorunlara çok değinilmez. Seminer sonunda soru-cevap kısmı yeralır.

BÖLÜM SEMİNERLERİ AMAÇ GİRİŞ Bir hikaye anlatacağınızı unutmayın. Söyleyeceğiniz ilk birkaç cümleyi ezberlemiş olmak sizi bir rahatlatabilir. Yeterli geriplan bilgi

BÖLÜM SEMİNERLERİ VERİ SUNUMU Aradığınız cevaba giden yolu adım adım anlatın. Her adımda bir önceki adımı özetleyip bir sonraki geçiş amacınızı yineleyin. Yaşadığınız teknik sıkıntılara değinin ama ayrıntılarda kaybolmayın. Sunum sonunda teşekkür slaytında çalışmanıza yardımcı olanlardan bahsedin. Birer cümle katkılarını açıklayın.

BÖLÜM SEMİNERLERİ SORU/CEVAP Kendinize güvenin. Cevabı bilmiyorsanız. Bilmediğinizi söyleyin. Soru/cevap tartışmaya doğru sürüklendiğinde toplantı sonrasında kahve içerken tartışmaya devam edebileceğini söyleyebilirsiniz.

LAB TOPLANTILARI Gayri resmi Yalnızca ekip üyelerine açıktır. Toplantı odasında gerçekleşir. Yarım-bir saat sürer. Tahtada çizimler, otoradyogramlar, jel resimleri, slaytlar kullanılır. Teknik sorunlar masaya yatırılır. Sunum sırasında sorulara açıktır.

LAB TOPLANTILARI AMAÇ GİRİŞ Bölüm seminerine verdiğiniz dikkati lab toplantılarına da verin. GİRİŞ 5 ila 10 dakikalık bir geriplan bilgisi verilmeli. Sorulan sorunun ve yaklaşımın altı çizilmeli.

LAB TOPLANTILARI VERİ SUNUMU SORU/CEVAP Veriler bütün detayları ile gruba sunulmalı. Verinin bütün detaylarına hakim olunmalı (hangi kuyuya hangi örnek yüklenmişti vs..) Metodolojiye hakim olunmalı. “Bilmeden yapıyor” olunmamalı. Her verinin sonunda yorum ifade edilmeli SORU/CEVAP Sunum esnasında sorular cevaplanmalı. Sonuçlara katkı/tavsiye istenebilir.

KONGRELER 10 dakikalık sunumlar Giriş: 1-2 dakika Veri sunumu: 3-6 slayt Sonuç: Verilen özetlenip, varılan netice net olarak ifade edilmeli. Sunum sırasında yer veremediğiniz 1-2 nokta soru kısmında karşınıza çıkabilir. Bu kapsamda ek 1-2 slaytla hazır gelebilirsiniz.

MAKALE SAATLERİ Makaleyi takdim et: Başlık, yazarlar ve konu. Geriplan bilgi: sunumun %10-20’si. Makalenin önemini ifade et. Verinin açıklanması: sunumun %50-80’i. Yeni bir teknoloji varsa kısaca açıkla. Açık noktalar: veri, makale veya sonuçlarda herhangi açık bir nokta var mı?

YAZILI SUNUMLAR

MAKALE YAZIMI Makaleyi veriye dayandır. Yazmaya başlamadan önce şekilleri oluştur. Hikayeyi yazmadan önce tekrar edilebilir olduğunu göster. Makaleyi mümkün olduğunca kısa süre içinde yazmaya başla. Yazım sırasında ek gereklilikler ortaya çıkarsa bunları yapacak daha çok zaman olur.

MAKALE YAZIMI Proje/lab değiştirmeden makaleleri bitir. Aksi takdirde makaleler hiç yazılmayabilir. İmla/dilbilgisi kontrol programı kullan. Bibliyografya düzenleme programı kullan (EndNote Plus..)

MAKALE YAZIMI Makaleyi hocaya vermeden önce konuya yakın 1-2 grup arkadaşına okutup fikirlerini alabilirsin. Makaleye red cevabı gelmesi dünyanın sonu değildir. Gelen cevabın içeriğine göre aynı dergi veya bir başka dergi için mücadeleye devam…

MAKALENİN ALDIĞI YOL Makalenin dergiye gönderilmesi Dergi Editör Hakemler Editör Ek Deney/Revizyon Makale Revizyon Makale KABUL Makale RED Başka bir dergiye gönder BASIM