PULPA NEKROZU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞMİŞ HORİZONTAL KÖK KIRIĞI: ÜÇ VAKA RAPORU YAMAN Y 1, ÜNGÖR M 1, AYDIN Ü 2 1. ENDODONTİ ANABİLİM DALI 2. AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ.
Advertisements

Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Karaciğer ve Görevleri:
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
DİYARE (İSHAL).
Pulpal Dokuların Biyolojisi
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Çocuklarda Ağız-Diş Sağlığı.
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
REMOLENT HAIR PRODUCTS TRIPLE.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Safra Kesesi ve Safra Yolları Hastalıkları
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 10 – 17 Mart 2014.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
YÜZMENİN SAĞLIK AÇISINDAN OLUMLU ETKİLERİ
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Protein Metabolizması
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
SOLUNUM.
Amfenikoller * Kloramfenikol * Tiamfenikol

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Hyalin Mebran Hastalığı
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
HÜCRE ZARLARINDAN MADDE TAŞINMASI
Yağlar (lipidler).
Endodonti; Temel İlkeler ve Uygulamalar Endodonti pratiği kursu, ABD de temel endodonti ders kitabı olarak okutulan, ve çevirisini yapmış olduğum aynı.
HÜCRE NEDİR?.
EKSTRASELÜLER MATRİKS (ECM)= HÜCRELER ARASI MATRİKS
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAĞIN ÖNCÜSÜ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2.DÖNEM PERFORMANS ÖDEVİ DERS : KADIN HASTALIKLARI KONU : KKMM AD / SOYAD : EMRE.
Endodonti-Periodontoloji İlişkisi
PULPA NEKROZU.
Proteinlerin Kalitatif Tayini
PULPA İLTİHAPLARI (PULPİTİSLER).
VİTAL AMPUTASYON Prof. Dr. Aylin KALAYCI.
Nekrozitan enterokolit
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
SARA-EPİLEPSİ KRİZİ.
PLAĞA BAĞLI PERİODONTAL HASTALIKLARIN PATOGENEZİ
Prof. Dr. Cahit ÜÇOK Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı
Kök Kanallarının Dezenfeksiyonu
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Mastitis.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
PULPA HASTALIKLARININ ETİYOLOJİSİ
Endodonti-Periodontoloji İlişkisi
Kök Kanallarının Dezenfeksiyonu
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
Diz osteoartriti tedavisinde BMAC (Kemik iliği aspirasyon konsantresi) ve PRP (plateletten zengin plazma) kombinasyonunun etkinliği: Olgu serisi
PULPA HASTALIKLARININ ETİYOLOJİSİ
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
DOLAŞIM SİSTEMİ.
Sunum transkripti:

PULPA NEKROZU

Pulpa dokusunun ölümü ya da nekrozu, pulpanın akut ya da kronik iltihabi veya travmatik bir yaralanma ile dolaşımın aniden kesilmesi sonucu olur. Pulpa dejenerasyonlarının ileri aşamalarında da pulpa nekrozu oluşabilir. Nekroz pulpa dokusunda yayılma miktarına göre parsiyel veya total olabilir.

a) Koagülasyon nekrozu b) Likefaksiyon nekrozu Pulpada iki tip nekroz görülebilir: a) Koagülasyon nekrozu b) Likefaksiyon nekrozu

a) Koagülasyon nekrozu: Bu tip nekrozda kan dolaşımı azalmış veya tümüyle kesilmiştir. Doku yumuşak bir kitle görünümünde ve genellikle peynir kıvamında (kazeasyon) protein, yağ ve su karışımı bir yapıdadır.

PULPA GANGRENİ

Enfekte canlı pulpanın iltihabi olaylar sonucu ölmesi veya önceden başka nedenlerle canlılığını kaybetmiş pulpanın sonradan enfekte olması sonucu ortaya çıkan tabloya gangren denir.

GANGRENİN KİMYASI Gangrenli pulpa dokusu mikroorganizmaların etkisi ile tamamen parçalanır. Pulpada bulunan proteinler, karbonhidratlar ve yağlar birbirini takip eden kimyasal olaylar sonucu parçalanırlar. Proteinlerin anaerop bakterilerin etkisi ile dekompoze olmasına putrefikasyon denir. Eksik oksidasyon proteinler dağılır ve asitlerin etkisiyle daha basit ara maddeler ve onları takiben son ürünler açığa çıkar.

1) Kötü bir koku veren ara proteolitik ürünler: a) Triptofanın deaminasyonu ile oluşan indol ve skatol, b) Triptofanın dekarboksilasyonu ile oluşan putresin ve kadaverin, c) İndolden derive edilen indikan,

3) Bakterilerin sekresyonu olan ekzotoksinler, 2) Hidrojen sülfit , amonyak, su ve yağ asitleri gibi son ürünler, 3) Bakterilerin sekresyonu olan ekzotoksinler, 4) Mikroorganizmalar parçalandığında çıkan endotoksinler, 5) Yabancı bakteri proteinleri.

KLİNİK BELİRTİLER

Total pulpa nekrozlu bir dişte şayet periodontal dokular etkilenmemişse dişte ağrı, perküsyonda ve palpasyonda hassasiyet yoktur. Vitalite testlerine negatif yanıt alınır. Ancak çok köklü dişlerde bir kökün vital kalabilme olasılığı olduğu için kanal tedavisi uygulamasında anastezi uygulanabilir. Bazen likefaksiyon nekrozunun periapekste elektrolitik iletken rol oynaması veya rezidüel pulpa sinir liflerinin mevcudiyeti pozitif elektirik cevabı alınmasına neden olabilir.

Pulpa nekrozu veya gangrende koroner translusentliğin değişmesi ve renk değişikliği görülür. Özellikle travma sonucu pulpa nekrozu gelişen dişlerde kırmızı kan hücrelerinin hemolizi sarı- kahverengi renkleşmeye gangrende ise pulpa dokusunun gri renkleşme görülebilir. Ancak pulpası nekroz olduğu halde normal renkte kalan dişlerde olabilir.

Uzun süre önce gangren olmuş dişlerin radyolojik incelemesinde pulpa boyutları, komşu veya simetrik dişlere göre daha geniş görülür. Bunun nedeni dentin yapısının durması ve kök kanalının dekalsifiye olmasıdır. Ayrıca apikal periodontal membranda genişleme izlenir. Bu tip olguların kanal tedavisinde biyomekanik genişletme önemli olduğu kadar kalsiyum hidroksit kullanımın gerekliliği vardır.