6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Advertisements

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Saf Maddeler Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Bu yaklaşımda, kullanıcıların bilişsel ve fiziksel davranışları modellenmeye çalışılır. Ayrıca, kullanıcı davranışlarının bu modele uyup uymadığı ya da.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
karIşImlarIn ayrIlmasI
MADDE KKKKatı SSSSıvı GGGGaz MADDEDEKİ DEĞİŞMELER FFFFiziksel Değişmeler KKKKimyasal Değişmeler.
FEN VE TEKNOLOJİ.
PROTEİN TAYİN YÖNTEMLERİ BRADFORD YÖNTEMİ
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
DERS 9: Değerlendirmede Tekli ve Çoklu Fırsat Yaklaşımları
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Maddenin Tanecikli Yapısı
Kesit alma Kesme ya el ile veya mikrotom dediğimiz özel kesme aletleri ile yapılır. Onun için, kesitlerin altına, el kesidi veya mikrotom kesidi diye yazmak.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE HALLERİ
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
Hal değişimi.
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Madde ve Maddenin Özellikleri
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Maddeler doğada karışık halde bulunur
1. KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI
MADDEYİ TANIYALIM.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Yüzde Problemleri Ve Çözümleri
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
ÇEVRE SORUNLARI.
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
ASİTLER VE BAZLAR Asitler ve Bazların Genel Özellikleri ve Günlük Yaşamdan Örnekleri Asitlerin Genel Özellikleri Bazların Genel Özellikleri Günlük Hayatta.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
KARIŞIMLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Element, Bileşikler ve Karışımlar
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
3T3 SUALTI ARAMA KURTARMA
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sunum transkripti:

6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece tuz bulunur.

Örneğin, hava, reçel, toprak… Maddeleri birbirleriyle karıştırdığımızda görünüşleri değişebilir. Ancak, yapılarında bir değişime olmaz. Maddeler doğada saf halde bulunduğu gibi karışım halde de bulunabilir. Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar.

ÇÖZELTİLER Bazı maddeler suyla karışınca, sıvının her tarafına dağılarak gözle görünemeyecek kadar küçük parçalara ayrılır. Bu olaya çözelti denir. Şeker, mürekkep, tuz, alkol, sabun gibi maddeler suda çözünür. Bu tür maddeler suda çözündükten sonra onları göremeyiz. Ancak orada olduklarını tadabileceğimiz bir karışımsa tadarak anlayabiliriz.

Çözünme sonucu oluşan karışımlara çözelti denir Çözünme sonucu oluşan karışımlara çözelti denir. Örneğin, şekerli su bir çözeltidir. Bu karışımda şeker çözünen su ise çözücüdür.

KARIŞIMLARIN AYRILMASI Karışımı kendisini oluşturan maddelere ayırmak için hangi yöntem ya da yöntemler kullanılabilir?

SÜZME İLE AYIRMA Sıvı maddeleri, içinde çözünmemiş katı maddelerden ayırmak için süzerek ayırma yöntemi kullanılır. Örneğin, haşlanmış olan makarnayı suyundan, portakal suyunu posasından süzerek ayırırız.

YÜZDÜRME İLE AYIRMA Katı maddelerden oluşan karışımı ayırmak için suda yüzdürme yöntemi kullanılır. Bu yöntemde karışım suya ilave edilir. Ancak bu yöntemin uygulanabilmesi için karışımı oluşturan katı maddelerin suda çözünmemeleri gerekmektedir. Ayrıca ayırmak istediğimiz katı madde veya maddeler su üstünde kalırken diğerleri suda batmalıdır.

BUHARLAŞTIRMA İLE AYIRMA Su ve içinde çözünmüş katı maddeden oluşan karışımları ayırmak için suyun uzaklaştırılması gerekir. Bunun için buharlaştırma yöntemi kullanılır. Bu yöntemle karışım ısıtılır. Karışım yeterince ısındığında su buharlaşır geriye suda çözünmüş olan katı madde kalır. Örneğin, şekerli suda şekeri, tuzlu sudan tuzu ayırmak için buharlaştırma yöntemini kullanırız.

MIKNATISLA AYIRMA YÖNTEMİ Karışımları ayırmak için kullanılan yöntemlerden birisi de mıknatısla ayırma yöntemidir. Bu yöntem mıknatıstan etkilenen maddeyi etkilenmeyen maddelerden ayırtmak için kullanılır.