Hazırlayan: Eray POLAT Numara:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Advertisements

SERHAT YILMAZ Konu: Zarf(Belirteç).
ZARFLAR.
Büyük insanlar her zaman büyük düşünür. Soğuk insanlara ben de soğuk davranırım. Atlas Okyanusu’nu yüzerek geçti. Biz her gece uğultularını dinlerdik.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
ZARFLAR GÜRAY KARAGÖZ TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
İşlev Açısından Kelime Türleri
ZARF VE ÇEŞİTLERİ BÜNYAN ANADOLU LİSESİ ZEYNEP DİNÇ 9/A 35.
Metinlerin Sınıflandırması
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
FİİLLERDE ÇATI.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
hazırlayan : Begüm Yılmaz
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 3-Normalizasyon
FİİLİMSİ.
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
TÜRK DİLİNDE HAL KATEGORİSİ I
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
ETKİLİ İLETİŞİM ve EMPATİ EĞİTİMİ
ZARFLAR [BELİRTEÇLER].
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

Hazırlayan: Eray POLAT Numara: 20110954063 Konu: Zarflar(Belirteçler)

Zarflar(Belirteçler) Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da kendi türünden olan kelimelerin anlamlarını türlü yönlerden (yer-yön, zaman, durum, miktar, soru) etkileyen; onları belirten, dereceleyen sözcüklere zarf denir. Örnekler: Bugün çok yürüdüm. (fiilden önce) En güzel sen konuştun. (zarftan önce, fiilden önce) En doğru kararı vermeliyiz. (sıfattan önce) Dün hava daha soğuktu. (adlaşmış sıfattan önce) Hareketsiz duran bir hastaydı.(fiilimsiden önce) 26.12.2012

Zarf Türleri Zarflar Durum Zarfları Zaman Zarfları Yer-Yön Zarfları Zarflar, görevleri bakımından 5 gruba ayrılır: Zarflar Durum Zarfları Zaman Zarfları Yer-Yön Zarfları Miktar Zarfları Soru Zarfları 26.12.2012

Durum Zarfları Hâl ve tavır ifade eden zarflardır.  Eylemin nasıl yapıldığını ve ne durumda olduğunu; kimi zaman da zarfların durumunu gösterir. Bu zarflar da kendi içinde sınıflandırılabilir: Fiile "nasıl" sorusu sorularak bu zarflar bulunabilir. Örnekler: Eğri oturalım, doğru konuşalım.  Çocukça hareket ediyorsun.  Söyleyeceksen böyle söyle. Seni asla unutmayacağım.  Bu akşam yine arayacağım. 26.12.2012

Zaman Zarfları Fiile sorulan "ne zaman", "ne kadar süre" sorusuna cevap verir. Çekimsizdirler. İsim çekim ekleri alırlarsa zarf olmaktan çıkarlar. Örnekler: Az önce gitmişti.  Sonra uğrarsınız. Henüz işimiz bitmedi. Yarın geleceklermiş. Kâmil dün akşam aradı. Toplantı iki saat sürdü. 26.12.2012

Yer-Yön Zarfları Yalın hâlde kullanılarak fiilin yönünü belirten zarflardır. Çoğu "-Erİ" ekiyle yapılmıştır. "ileri, geri, beri, doğru, içeri, dışarı, aşağı, yukarı." Bu zarflar eksiz kullanılır. Yönelme, bulunma, ayrılma hâl ekleri getirilirse dolaylı tümleç olur. Hâliyle isim olarak kullanılmış olur. Aynı kelimeler sıfat olarak da kullanılabilir. Ahmet içeriye girdi. (isim; dolaylı tümleç) İlerisi çok güzel. (isim; özne) İleri ülkeler daha demokratiktir. (sıfat) Doğru söz, aşağı yol, yukarı kat, geri hatlar... (sıfat) 26.12.2012

Yer-Yön Zarfları Örnekler: Arkadaşlar, içeri girer misiniz? Sesi duyar duymaz aşağı indim. Dışarı çıkmak için uğraşıyordu. Arabayı biraz daha ileri park et.   Beri gel, barışalım. Bu yoldan geri dönülmez. Düşmana doğru ilerlediler.  26.12.2012

Miktar Zarfları Fiile veya sıfata sorulan "ne kadar?" sorusunun cevabıdır. Kendilerinden önceki ya da sonraki kelimeyle birlikte söze eşitlik, üstünlük, en üstünlük, aşırılık, karşılaştırma anlamları katar. Örnekler: Benim kadar çalışırsan başarılı olursun. (eşitlik) Cennet kadar güzeldi vatanımız. (eşitlik, benzerlik) En çok çalışan canlı karıncadır. Daha güzel bir araba aldı. Bugünlerde çok az uyuyor.  26.12.2012

Soru Zarfları Eylemin anlamını soru yoluyla belirten zarflardır, daha doğrusu diğer zarfları ve cümledeki zarf tümlecini bulmaya yarayan soru kelimeleridir.  Örnekler: Akşam eve kaçta gelirsin? O nasıl konuşuyor öyle? Daha ne kadar bekleyeceğiz? Niçin bunları bana veriyorsun? İşleri ne zaman bitireceksiniz? 26.12.2012

Özet Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da kendi türünden olan kelimelerin anlamlarını türlü yönlerden (yer-yön, zaman, durum, miktar, soru) etkileyen; onları belirten, dereceleyen sözcüklere zarf denir. Zarflar, görevleri bakımından 5 gruba ayrılır: Durum Zarfları Zaman Zarfları Yer-Yön Zarfları Miktar Zarfları Soru Zarfları 26.12.2012

Kaynakça Türkçeciler.com, 26 Aralık 2012 Tarihinde http://www.turkceciler.com/sozcuk_turleri/zarflar.ht ml adresinden alındı. 4.bp.blogspot.com, 26 Aralık 2012 Tarihinde http://4.bp.blogspot.com/_HQbXaFpYJ34/S_gcp6LOz EI/AAAAAAAAAO4/2ZHL_ZBhiu0/s1600/Time.jpg adresinden alındı. 26.12.2012