2016-2017 Eğitim Öğretim yılında Kuran-ı Kerim dersinin müfredatında bulunmayan fakat 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı Kuran-ı Kerim müfredatında bulunan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
- Vefat eden Müslümanın ardından kılınan namazdır.
Advertisements

ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Cenaze Namazı .
Özgürlük nedir? Nasıl anlaşılmalıdır?
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER. Korunmak Önemlidir! Dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalayın Süt, taze meyve sebze tüketin. Yemek aralarında.
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
ÖĞRENCİLERİN KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİ ELLİBAŞ ORTAOKULU.
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
 BAKARA SÛRESİ Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara.
Deri Kıvrım Kalınlıkları
Behçet Gündüz izmir N AMAZLAR A- FARZ NAMAZLAR B- VACİP NAMAZLAR C- NAFİLE NAMAZLAR olmak üzere başlıca üç kısımda incelenir.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
ÖZEL EĞİTİMDE YÖNETSEL DÜZENLEMELER
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU “VELİ UYUM” PROJESİ
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
yapIlarIna göre fİİller
Gözlerimi açtığımda duvardaki saati göremedim ama.
Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
Bugün neler öğreneceğiz?
(Şair Baki İ.Ö.O. Din Kül. Ve Ah. Bil. Öğr.)
Tanrı’yla Konuşmalar Ömer Hayyam (Müzikli) Derleyen:
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
DEĞERLER EĞİTİMİ NEZAKET
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
NAMAZ NAMAZ NEDİR? Namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür. Yüce Allah'a karşı en önemli ibadet görevimiz günde beş defa kıldığımız namazlarımızdır.
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Bugün neler öğreneceğiz?
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
Bugün neler öğreneceğiz?
Din Dersi Paylaşım Portalı
ÇUMRA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
1- İmam Hatip Okulları nedir?
TDB PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN:MUZAFFER İKİZ 9/D 1502.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
ÖĞRENME STİLLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
TAKVİMLER Bugün yeryüzünde kullanılan İki, çeşit takvim vardır;
BELLEK.
Poster Başlığı Birinci YAZAR Bulunduğu eğitim düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora), Lisans için bulunduğu sınıf, öğrenim gördüğü kurum, lisansüstü öğrenciler.
KİŞİSEL REHBERLİK.
Ünitemizden Öğrendiklerimiz
Türkiye’de medyaokuryazarlığı eğitimi
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hicret Olayı.
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
MEDYA OKUR YAZARLIĞI EĞİTİMİ
ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER
Sunum transkripti:

2016-2017 Eğitim Öğretim yılında Kuran-ı Kerim dersinin müfredatında bulunmayan fakat 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı Kuran-ı Kerim müfredatında bulunan cenaze namazı ve duasının derste işlenişi.

CENAZE NAMAZI VE DUALARI

Cenaze namazı, vefat eden din kardeşlerimiz hakkında duâ olmak üzere bir farz-ı kifâyedir. Farz-ı Kifaye: Yükümlülerden bazılarının yapmaları ile diğerlerinden düşen ibadetlerdir. 

Cenaze namazının kılınması için aranan şartlar şunlardır: Ölenin müslüman olması. Ölünün yıkanarak temiz kefene sarılmış olması. Ölünün, imam ve cemaatin önünde olması. Ölünün tamamının veya bedeninin çoğunun mevcut olması.

Cenaze Namazının Kılınışı-1: Cenaze namazı dört tekbir ve kıyâmla edâ edilir. Bu namazda secde ve rükû yoktur. Cenaze namazı kılmak için abdest almak şarttır. Abdestsiz cenaze namazı kılınamaz. İmam, ölünün göğsü hizasında durur. Cemâat da arkasında saf tutar. Cemâata ölünün erkek veya kadın olduğu duyurulur, ona göre niyet edilir. Niyet şöyledir: "Allâh için namaza, meyyit için duâya, er kişi (veya hâtun kişi) niyetine uydum hâzır olan imâma"

Cenaze Namazının Kılınışı-2 İlk tekbiri alırken eller kulak hizâsına kadar kaldırılıp göbek altında bağlanır, Sübhâneke, "v e celle senâüke" ile okunur. Bundan sonra eller kaldırılmadan ikinci bir tekbir alınır. Bu tekbirleri imam âşikâr, cemâat ise gizli alır. "Allâhumme salli ve Allâhumme bârik..." okunur. Bundan sonra üçüncü tekbir alınır ve Cenaze duâsı okunur.

Cenaze Namazının Kılınışı-3 Cenaze duâsını bilmeyenler burada "Allâhumme innâ nesteıynüke..." yi yâni kunut duâsını veya duâ niyeti ile Fâtiha-i şerîfeyi okurlar. Daha sonra dördüncü tekbir alınır, eller yan tarafa bırakılıp selâm verilir.

Üçüncü tekbirden sonra okunacak Cenaze duâsı: ٱَللّٰهُمَّ ٱغْفِرْ لِحَيِّنَا وَمَيِّتِنَا وَشَاهِدِنَا وَغَآئِبِنَا وَكَبِيرِنَا وَصَغِيرِنَاوَذَكَرِنَا وَاُنْثَانَا ٱَللّٰهُمَّ مَنْ اَحْيَيْتَهُ مِنَّا فَاَحْيِهِ عَلَى ٱْلاِسْلاَمِوَمَنْ تَوَفَّيْتَهُ مِنَّا فَتَوَفَّنَا عَلَى ٱْلاِيمَانِ وَخُصَّ هٰذَا ٱلْمَيِّتَبِٱلرَّوْحِ وَٱلرَّاحَةِ وَٱلرَّحْمَةِ وَٱلْمَغْفِرَةِ وَٱلرِّضْوَانِ ٱَللّٰهُمَّ اِنْ كَانَمُحْسِنًا فَزِدْ فِى اِحْسَانِهِ وَاِنْ كَانَ مُسِيئًا وَتَجَاوَزْ عَنْهُ وَلَقِّهِٱْلاَمْنَ وَٱلْبُشْرٰى وَٱلْكَرَامَةَ وَٱلزُّلْفٰى بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ ٱلرَّاحِمِينَ

Cenaze Duasının Anlamı:  Allâh'ım! Bizim dirilerimizi, ölülerimizi, hâzır ve gâib olanlarımızı, büyüklerimizi ve küçüklerimizi, erkeklerimizi ve kadınlarımızı afv ü mağfiret buyur. Yâ Rabb! Bizden yaşattıklarını İslâm üzere yaşat. Bizden öldürdüklerini iman üzere öldür. Bilhassa bu ölüyü kolaylığa, rahatlığa, mağfirete, rızâna erdir. Yâ Rabb! Eğer bu ölü, muhsin ise ihsanını artır; ve eğer yaramaz bulunmuş ise affet. Kendisine emniyet, beşâret, kerâmet ve kurbaniyet nasib buyur, rahmetinle, ey erhamerrâhimîn."