Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RUH SAĞLIĞI Zafer Zengin Özel Fatih Fen Lisesi Biyoloji Zümre Başkanı
Advertisements

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA
ALZHEİMER HASTALIĞI HAZIRLAYAN Prof Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care
PSİKİYATRİK ACİLLER Dr. Elif USAL. Acil psikiyatri genel psikiyatrinin, acil terapotik girişimin sıklıkla gerekli olduğu durumlarla başetmek için özel.
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİNDE DEPRESYON
AYRIŞMAMIŞ HASTAYA YAKLAŞIM
AMAÇ Fonksiyonel sağlık durumu hakkında genel bilgi sahibi olmak
TOPLUM TEMELLİ RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİ Prof. Dr. Medaim Yanık
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
Antidepresanların klinik kullanımı
Kanserli hasta ve iletişim becerileri
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
Çocuk Psikiyatrisinde acil durumlar
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
YaşlılıkPsikiyatrisi
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
SİGARA BIRAKMA ENGELLERİ ZOR OLGULAR
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
KTÜ FARABİ HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ A.D DR. SELMAN DEMİRCİ
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
Bölüm 8 Depresif Bozukluklar, Bipolar Bozukluklar ve Okul Çağındaki Çocuk ve Gençlerde İntiharın Önlenmesi.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Yaygın anksiyete Bozukluğunun Tedavisi Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005.
Yaygın Anksiyete Bozukluğunun Tedavisi. GENELLEŞMİŞ KAYGI BOZUKLUĞUNDA TEDAVİNİN İKİ AMACI VARDIR; birincisi ortalama kaygı düzeyinin azaltılması ve ikinci.
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
Sağlık Bilgi Sistemleri
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 2. Bölüm 25 Nisan 2013.
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Rehberlik ve Tarama Programı Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik KISA MÜDAHALE.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Kan Transfüzyonunda yenilikler
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Kekemelik.
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Burak Okumuş, Mine Toptan, Fatma Kitapçı, Çiçek Hocaoğlu
Prof Dr Süheyla Ünal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD
Zeka Gerilikleri.
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Arş.Gör.Dr. Abdullah Kaan KURT
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Araş Gör Dr Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği ABD
Balneoterapi uygulama
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ

AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Diz osteoartriti tedavisinde BMAC (Kemik iliği aspirasyon konsantresi) ve PRP (plateletten zengin plazma) kombinasyonunun etkinliği: Olgu serisi
Tedavi edilen ve tedavi edilmeyen panik bozukluğu olan gebelerin yenidoğanlarındaki sonuçlar
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
BİRİNCİ BASAMAK HASTALARINDA ANTİDEPRESANLAR VE HİPERTANSİYON GELİŞİMİ
Klinik Bilgi Sistemleri
Araş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ KTÜ Aile Hekimliği AD
Sunum transkripti:

Physical Exercise for Late-Life Depression: Customizing an Intervention for Primary Care Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ 31/10/2017

Giriş İleri yaşlı kişilerde major depresyon (LLMD) günümüzde günlük yaşamı kısıtlayan, intihar riski nedeniyle engellilik ve mortaliteyle sonuçlanabilen önemli bir sağlık problemidir. İleri yaş majör depresif hastaların büyük kısmı ilk olarak birinci basamağa başvurur, tanı alır ve tedavi edilir. Ancak vakaların önemli bir kısmı en iyi kanıt temelli tedavilere bile yetersiz yanıt vermektedir.

Fiziksel egzersizin ileri yaş major depresyon tedavisine desteği gittikçe artmaktadır ancak klinik pratiğe geçişi konusundaki bilgimiz sınırlıdır. Bu alanda yapılmış olan Yaşlı Depresyonunda Egzersizin Güvenilirliği ve Etkinliği Çalışması (SEEDS), fiziksel egzersiz ve antidepresan (PE+AD) kombinasyonunun, tek başına antidepresan (AD) tedavisinden daha yüksek remisyon ile ilişkili olduğunu kanıtlamıştır.

Amaç Bu çalışmanın amacı; Bu tarz müdahalelerin birinci basamakta kullanılabilirliğini, Engelleyen ve kolaylaştıran faktörleri, Birinci basamak hekimlerinin bu konudaki görüşlerini, Gelecekte yaygınlaştırılmasını etkileyecek faktörleri belirlemektir.

Materyal – Metod SEEDS çalışması; Birinci basamakta LLMD bireylerin tedavisi için AD'lerin yanı sıra fiziksel egzersiz ve AD etkinliğini inceleyen çok merkezli, tek kör, randomize bir çalışmadır. Katılımcılar 65-85 yaş arası klinik olarak depresyonla uyumlu (HAM-D>18), egzersize engel fiziksel koşulu olmayan ve sedanter yaşam tarzına sahip kişilerden seçilmiştir. Seçilen bireyler bölgedeki Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Merkezi’ne yönlendirilmiştir.

Katılımcılardan Eksen-I tanısı Alkol veya madde kötüye kullanımı Bilişsel bozuklukları (MMDÖ <24) Bireyin egzersizini engelleyen fiziksel rahatsızlıkları olanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Bu kriterler katılımcıların birinci basamak hekimlerine danışılarak yapılan bir dizi geriatrist, kardiyolog ve psikiyatr vizitinde doğrulanmıştır.

Psikiyatrik değerlendirme HAM-D ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası ile Tıbbi değerlendirme Kümülatif hastalık değerlendirme ölçeği(CIRS)16 ve Montreal Kognitif Değerlendirme Ölçeği(MOCA) ile değerlendirildi Maksimum O2 alım miktarı(VO2 max) çalışma başlangıç ve sonucunda ölçüldü Psikiyatristler tarafından tüm katılımcılara 2 hafta içinde 50 mg doza ulaşacak şekilde sertralin reçete edildi

Katılımcılar 3 gruba ayrıldı Sadece AD kullananlar(42) AD ve düşük yoğunluklu ilerleyici olmayan egzersiz yapanlar (AD+NPE,37) (haftada 3 kez KTA%70 ini aşmayacak şekilde enstrümental egzersiz) AD ve yüksek yoğunluklu aşamalı aerobik egzersiz yapanlar (AD+PAE, 42) (egzersiz bisikletleri kalp atım hızını artıracak şekilde ) Çalışma sonucunda AD+NPE ve AD+PAE arasında anlamlı fark bulunmadığından tek bir grupta birleştirildi.

TARTIŞMA AD+PE tedavisinin etkinliğini belirleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Hastalardaki psikomotor retardasyon, AD tedavisinden kısmen az fayda gören yaygın bir semptomdur ancak egzersiz sonrası bu semptomun iyileşme oranı artmıştır. Polifarmasik ve daha yaşlı hastalar önceki çalışmalarda diğer katılımcılara göre sertraline daha az yanıt verirken fiziksel egzersizle tedavi yanıtı artmıştır. Egzersizin yaş ve çoklu ilaç kullanımının tedaviye olumsuz yanıtını dengeleyen bir faktör olduğu görülmüştür.

TARTIŞMA Başlangıçta yüksek aerobik egzersiz kapasitesine sahip olanlarda, egzersizden çok daha etkili yanıt alınmıştır. Bunun nedeni düşük egzersiz kapasitesine sahip olan bireylerin egzersiz nedeniyle kaygı yaşaması olarak düşünülebilir. Egzersizin depresif belirtilere karşı etkinliği anksiyeteye karşı etkinliğinden daha fazla bulunmuştur. Bu durumda anksiyetenin tedavi yanıtına olumsuz etkisi egzersizden bağımsız olarak olumsuz yöndedir.

TARTIŞMA Çalışmaya aerobik kapasiteyi olumsuz etkileyen fiziksel hastalıkları olan ve ileri kognitif bozuklukları olan hastalar alınmamıştır. Ancak bu durumların dışında kalan komorbid hastalık şiddetinin antidepresan etkinliğinde belirleyici rolü olmadığı görülmüştür. Multidisipliner bakım modelleri, egzersize dayalı müdahaleleri sunmanın en uygun yöntemi gibi görünmektedir; PCP'ler ve psikiyatrlar, fiziksel sağlığın izlenmesinde, farmakoterapinin idaresinde ve egzersizle ilgili olumsuz etkilerin yönetiminde ve egzersiz için motivasyonun güçlenmesinde yer almalıdır.

TARTIŞMA PCP’lerin sevk kararını vermede etkili olabilecek görüşleri ve egzersiz tedavisi farkındalıklarında hastaların klinik sonuçlarını gördükten sonra önemli ölçüde değişiklik gözlenmiştir. Birinci basamak hekimlerinin gönüllü olarak seçilmesi ve kontrol grubunun olmayışı çalışmanın kısıtlamaları arasında bulunmaktadır.

TARTIŞMA Sonuç olarak egzersiz temelli müdahaleler AD tedavisine ek olarak, belirli klinik özelliklere sahip LLMD bireylerde etkilidir. PCPlerin egzersizi bir tedavi seçeneği olarak kullanma olasılığı çalışma sonrasında artmıştır. Birinci basamak sağlık hizmetleri ile psikiyatri veya diğer multidisipliner alanlar arasında etkin bir danışma-irtibat programı bulunması, böyle bir müdahalenin klinik uygulamaya yansıtılmasında önem taşımaktadır.