MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 6.SINIF
Advertisements

Parametrik doğru denklemleri 1
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 2: Algoritma ve Akış Şemaları
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.

Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
BSE 207 Mantık Devreleri Sayı sistemleri Sakarya Üniversitesi.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
MATEMATİK PROJE ÖDEVİ Adı-Soyadı:Nihat ELÇİ Sınıfı-Numarası:7/C 1057
ÇARPMA İŞLEMİ X x x x xx x.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
f:(a,b)==>R fonksiyonu i)  x 1,x 2  (a,b) ve x 1  x 2 içi f(x 1 )  f(x 2 ) ise f fonksiyonu (a,b) aralığında artandır. y a x 1 ==>x 2 b.
Çoklu Doğrusal Bağlantı X3X3 X2X2 r X 2 X 3 = 1 Tam Çoklu Doğrusal Bağlantı.
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Hatırlatma: Durum Denklemleri
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
EŞİTLİK VE DENKLEM DOĞRUSAL DENKLEMLER
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
ÖZDEŞLİKLER- ÇARPANLARA AYIRMA
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
. . AÇILAR ..
BİRİNCİ DERECEDEN İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
YAPI STATİĞİ II Düğüm Noktaları Hareketli Sistemlerde Açı Yöntemi
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
RASYONEL SAYILAR.
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
NET101 GENEL MATEMATİK ÖĞR. GÖR . SÜLEYMAN EMRE EYİMAYA
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
DOĞRUSAL DENKLEMLER İrfan KAYAŞ.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FONKSİYON.
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
Derse giriş için tıklayın...
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş Başkent Üniversitesi
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
Sunum transkripti:

MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN * Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

DENKLEMLER 1. DERECEDEN 1 BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER 𝑎,𝑏∈𝑅 𝑣𝑒 𝑎≠0 olmak üzere, 𝑎𝑥+𝑏=0 biçimindeki eşitliklere birinci dereceden bir bilinmeyenli denklem denir. Bu denklemi sağlayan x değerine denklemin kökü, denklemin köklerinden oluşan kümeye de denklemin çözüm kümesi, denklemin köklerini bulmak için yapılan işleme denklem çözme denir. Çözüm kümesi Ç={…} ile gösterilir.

ax+b = 0 Denkleminin Çözüm Kümesinin Bulunması Eşitliğinin özellikleri kullanılarak denklemin çözüm kümesi bulunur. ax+b = 0 ax+b+(-b) = 0+(-b) ax+0 = -b ax = -b ax/a = (-b)/a x = -b/a Ç = {-b/a }

ÖRNEK=6x–3(x+1) = 2x denkleminin çözüm kümesini bulunuz ÖRNEK=6x–3(x+1) = 2x denkleminin çözüm kümesini bulunuz. 6x–3(x+1)=2x 6x – 3x – 3=2x 3x – 2x = 3 x = 3 Ç = {3}

ÖRNEK: 𝒙 𝒙+𝒎 + 𝒙+𝟏 𝒙−𝟏 = 𝟐 𝒙−𝟐 +𝟑 denkleminin bir kökü 3’ tür ÖRNEK: 𝒙 𝒙+𝒎 + 𝒙+𝟏 𝒙−𝟏 = 𝟐 𝒙−𝟐 +𝟑 denkleminin bir kökü 3’ tür. Buna göre m kaçtır? x yerine 3 yazılır ve soru çözümlenir 𝟑 𝟑+𝒎 + 𝟑+𝟏 𝟑−𝟏 = 𝟐 𝟑−𝟐 +𝟑 𝟑 𝟑+𝒎 +𝟐=𝟐+𝟑 𝟑 𝟑+𝒎 =𝟑 𝟑=𝟑.(𝟑+𝒎) 𝟑=𝟗+𝟑𝒎 𝒎=−𝟐 hesaplanır. Ç={-2}

Kural: 𝑎.𝑏=0 ise a=0 veya b=0’dır. 𝑎 𝑏 =0 ise a=0 ve b≠0’dır. Uyarı ax+b = 0 denkleminde; a≠0 ise 𝑥= −𝒃 𝒂 Ç= −𝒃 𝒂 a=0 ve b=0 ise 0=0 olur ve çözüm kümesi sonsuz elemanlıdır. a=0 ve b≠0 ise b=0 eşitliği sözkonusu olur ve çözüm kümesi boş kümedir. Ç={ } olarak tanımlanır.

Örnek: x+12=3(x–1)–2x denkleminin denkleminin çözüm kümesini bulunuz. x+12=3.(x–1)–2x x+12=3x–3–2x x+12=x–3 x-x=-3–12 0≠-15 olduğuna göre Ç={ } dir.

Örnek: 2x–5=1–2(3-x) reel Sayılardaki çözüm kümesini bulunuz. 2x–5=1–2(3-x) 2x–5=1–6+2x 2x–5=2x–5 2x–2x=-5+5 0=0 olduğuna göre verilen denklemi bütün sayılar sağlar dolayısıyla çözüm kümesi sonsuz elemanlıdır.

Örnek: 5 3− 2 4− 1 𝑥−1 =1 ise x kaçtır ?

RASYONEL DENKLEMLER P(x)ve Q(x) birer polinom ve Q(x) ≠0 olmak üzere 𝑃(𝑥) 𝑄(𝑥) =0 bir rasyonel denklemdir. Bu denklemin kökleri ; P(x)=0 ve Q(x) ≠0 bağlantılarını doğrulayan x değerleridir. Örnek: denkleminin çözüm kümesini bulunuz

Örnek: denkleminin çözüm kümesini bulunuz? Payın kökü 4x-8=0’dan x=2 Paydanın kökü x=-2 ve x=2 olarak hesaplanır. Dolayısıyla denklemin çözüm kümesi boş kümedir.

Örnek: denkleminin çözüm kümesini bulunuz?

I. DERECEDEN İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEM SİSTEMLERİ a,b,c,d,e,f R olmak üzere, şeklindeki denkleme I. dereceden iki bilinmeyenli denklem sistemi denir. Bu sistemdeki her bir denkleme x ve y bilinmeyenlerinin katsayılarından en az biri sıfırdan farklı olmalıdır.

ax+by+c = 0 ile dx+ey+f = 0 birer doğrusal fonksiyondur ax+by+c = 0 ile dx+ey+f = 0 birer doğrusal fonksiyondur. Denklem sisteminin çözümü, her iki denklemi sağlayan (x,y) noktasını bulmak demektir. Geometrik olarak sistemin çözümü doğruların kesim noktasıdır. O halde sistemin çözüm kümesi bulunurken doğruların birbirine göre durumunu incelemek gerekir.

doğruları için; 1. ise doğrular paraleldir doğruları için; 1. ise doğrular paraleldir. Sistemin çözüm kümesi boş kümedir. 2. ise doğrular çakışıktır. Sistemin çözüm kümesi sonsuz elemanlıdır. 3. ise doğrular kesişirler. Çözüm kümesi bir elemanlıdır. .

Denklem sisteminin çözüm kümesi boş küme olduğuna göre m kaçtır?

DENKLEM SİSTEMİNİN ÇÖZÜM METODLARI Birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem sisteminin çözüm kümesinin bulunmasına dair pek çok yöntem vardır. Biz burada, sırasıyla en çok kullanılan üçü üzerinde duracağız. Yok etme yöntemi Yerine koyma yöntemi Karşılaştırma yöntemi

Yok Etme Metodu Verilen denklemlerin katsayıları; Değişkenlerden birinin yok edilmesini netice verecek biçimde düzenlendikten sonra taraf tarafa toplama yada çıkarma yapılarak sonuca gidilir. Örnek: denklem sisteminin çözüm kümesini bulunuz.

+

Örnek: denklem sisteminin çözüm kümesini bulunuz Örnek: denklem sisteminin çözüm kümesini bulunuz? x=6 için 6-y=5 y=1 Ç{(x,y)}=Ç{(6,1)} bulunur.

YERİNE KOYMA METODU Verilen denklemlerin birinden, değişkenlerden biri çekilip diğer denklemde yerine yazılarak sonuca gidilir. Örnek: 4x+3y=17 3x-y=3 denklem sisteminin çözüm kümesini bulunuz?

3x - y=3 ise 3x - 3=y değerini 4x + 3y=17 denkleminde yerine yazalım 3x - y=3 ise 3x - 3=y değerini 4x + 3y=17 denkleminde yerine yazalım. 4x + 3.(3x - 3)=17 y=3.x -3 4x + 9x - 9=17 y=3.2 -3 13x = 26 y = 3 x = 2 bulunur. Ç={2,3}

KARŞILAŞTIRMA METODU Verilen denklemin her ikisinden de aynı değişkenler çekilir. Denklemlerin diğer tarafları eşitlenerek sonuca gidilir. Örnek: denklem sisteminin çözüm kümesini bulunuz?

a + 2b – 3 = 0  a= -2b + 3 …….(1) a -3b + 7 = 0  a= 3b-7 …...……(2) -2b + 3 = 3b – 7  3+7 = 3b + 2b 10 = 5b b=2 a = -2b + 3 eşitliğinden a = -2.2 + 3 a = -1 Buradan (a,b) ikilisi (-1,2) ve Ç= {(-1,2)} dir.  

*: Ders notları, ilk hafta verilen kaynaklar üzerinden öğrencilerin yararlanması amacıyla hazırlanmıştır. Mustafa Sezer PEHLİVAN Mustafa Sezer PEHLİVAN