BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI 4- TESİSAT BACALARI
ATEŞ BACALARI Soba, kalorifer yada fabrika ocaklarında yanan yakıtın gaz ve dumanını dışarı atmak için uygulanırlar. Yapımında genellikle tuğla, pişirilmiş kil künk yada beton künk kullanılır.
Yapım Kuralları 1- Bacalar iç duvarlarda düzenlenmelidir. Bacalar için sıcaklık çok çok önemlidir. Bacaların iyi çekmesi baca içindeki hava yoğunluğunun dış hava yoğunluğundan az olması ile mümkündür. Buda bacanın iç ısısının havaya göre daha sıcak olması ile mümkündür. Dış duvara yapılacak bacalar soğuk olacak ve iyi çekmeyecektir.
2. Bacanın uzun kenarı çatı eğimine paralel olmalıdır. Bu durum yağmur ve kar sularının baca dibine ve çatıya zararlı etkisini azaltır. Doğru Doğru Yanlış
3. Bacalar çatının taşıyıcı elemanı olan mahyalara ve bunların birleşim noktalarını kesmeyecek şekilde düzenlenmelidir. Zorunlu durumlarda 60 derecenin altına düşmeyecek bir açıyla düzenlemesi yapılır. Ayrıca eğimin yapıldığı noktaya temizlik sırasında kolaylık olması için yuvarlak demir konmalıdır (Şekil 180).
4. Bacalar mümkün olduğunca gruplanmalı -Gruplanan bacalar birbirini ısıtır. -Çirkin görüntü azaltılır. -Masraflar indirilir. Çatı ile ilgili sorunlar en aza indirilir.
5. Bacalar çatının en yüksek mahyasından ve komşu binadan en az 50 cm yukarıda olmalıdır. Aksi taktirde rüzgar bacanın içeri girmesine ve dumanı geri basmasına neden olacaktır.
6. Her baca kanalına bir tane soba bağlanmalı Zorunlu kalındığı durumlarda eksenler arası 30 cm yükseklik farkı konularak iki baca bağlanabilir.
7. Soba borusu baca içerisine en çok duvar kalınlığı kadar sokulmalıdır
8. Baca içerisindeki derzler iyice doldurulmalı malanın tersi ile düzeltilmelidir Kabarık bırakılmış derzler bacanın kolay tıkanmasına zemin hazırlar. Gaz ve duman için sürtünmeyi arttırır ve bacanın çekişini azaltır.
9. Bacanın iç yüzeyi sıvanmalı 10 9. Bacanın iç yüzeyi sıvanmalı 10. Bacaların dış yüzeyi sıvanarak derzlerden kaçması muhtemel olan ateşin yangın tehlikesine sebep olması önlenmelidir. 11. Bacada oluşan kurumların temizlenmesi için döşemenin en fazla 70 cm yukarısına baca temizleme deliği bırakılmalıdır
12. Baca boyutları Bacalar tuğladan yapıldığında en küçük kesit 11*11 cm Bacaların iyi çekmesi için en uygun kesit 20*20cm Dikdörtgen kesitli bacalarda uzun kenar kısa kenarın 1.5 katından fazla olmamalıdır Kalorifer bacalarında en uygun boyutlar 47*47cm ve 47*60 cm dir.
13. Baca çatı birleşimleri çelik sac ile kaplanmalıdır.
14. Baca tepelerine başlık yapılmalıdır
BACALARIN ÖRÜLMESİ 1. BETON KÜNKLERLE BACA ÖRÜMÜ Dış kısımları tuğla örülerek desteklenir.
2. ÖZEL BLOKLARLA BACA ÖRÜMÜ
3. Normal Tuğla ile Baca Örümü https://www.youtube.com/watch?v=MENIjcbAWrU&t=128s