KATI MADDELER 103-105 oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

ATIK SULAR HAZIRLAYANLAR: -SEDAT ALAGEYİK -BATUHAN YILDIRIM.
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
KKTC İçme Suyu Temin Projesi Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
Havalandırma Problemleri
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
Pik (Ham) Demir Üretimi
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
THOMAS METODU ve BOİ-5 Dr. A. Saatçı. C Oksidasyonu, ve Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ) C O 2= $ Heterotrophs CO2CO2 + BOİ FAZLA ÇAMUR (WAS)
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
Etkin Öğretim Sistemi Etkin Öğretim Sistemi Ders Anlatım Föyleri
ARAZİ TESVİYESİ.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Etkin Öğretim Sistemi Etkin Öğretim Sistemi Ders Anlatım Föyleri
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)
SULARIN ARITILMASI YARD. DOÇ. DR. BERNA KIRIL MERT.
Kanatlılarda kesim.
CANLILIK ve ENERJİ
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Kanal Açma - Kanal Neden Tıkanır - Kanal Tıkanıklığı Açma
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
V. GRUP KATYONLAR (Mg2+, Na+, K+, NH4+)
YAKIT SEPERATÖRLERİ Prof.Dr.Adnan Parlak.
k05a. Hidrolik Pnömatik Sistemler
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Proje Oluşturma ve Yönetimi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
Ölçü transformatorları
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Geçerlik ve Kullanışlılık
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tezin Olası Bölümleri.
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Sunum transkripti:

KATI MADDELER 103-105 oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli atıksular alıcı ortamda çökelerek dip çamuru oluştururlar. Bu nedenle arıtma prosesleri nden geçen atıksuların Katı Madde içeriklerinin sınırlı olması istenir. Örnek: SKKY, Tablo I – Atıksuların Atıksu Altyapı Tesislerine Deşarjında Öngörülen Askıda Katı Madde (AKM) Standardı; Kanalizasyon sistemleri Tam Arıtma ile sonuçlanan Atıksu Altyapı Tesislerinde: 500 mg/L Kanalizasyon sistemleri Derin Deniz Deşarjı ile sonuçlanan Atıksu Altyapı Tesislerinde: 350 mg/L

Yer altı suları doğal filtre zeminden süzüldüğü için Katı Madde içeriği düşüktür. Yüzeysel suların ise Katı Madde içeriği yüksektir.

Orta Kuvvetteki Evsel Atıksu içindeki Katı Madde dağılımı

filtrasyon ile katı maddeler Çözünen+Kolloidal ve Askıda+ çökelebilen katı maddeler olarak ayrılır. Yaklaşık olarak 1 mikrondan küçük boyutlu katı maddeler filtrasyon ile giderelemeyen kolloidler ve çözünmüş maddelerden oluşur. Uçucu (Organik) ve Uçucu olmayan (İnorganik) Maddeler de 550-600 oC de kül fırınında yakma işlemi ile ayırdedilir. Bu sıcaklıkta inorganik tuzların ayrışması önemsizdir ancak, istisna olarak MgCO3 bozunur. AKM için bu ihmal edilebilir bir durumdur. Çünkü fitrasyon sırasında bu tuzlar süzüntüye geçmektedir. MgCO3 350 oC MgO + CO2 Çamur analizlerinde ise, NH4HCO3 tamamen buharlaştırma ve kurutma işlemleri esnasında uçar. NH4HCO3 NH3 + H2O + CO2

İçme suyu temin edilen yüzeysel suların Katı Madde içeriğinin < 500 mg/L olması istenir. Üst limit 1000 mg/L dir. Yüksek kons. Katı Madde içeren sular müshil etkisine sahiptir (Ör. Kızılırmak suyu tartışması). Filtre edilen Atıksu miktarı (L) Filtre kağıdı (yaklaşık 0,45 mikron) darası Filtrasyon sonrası 103-105 oC de etüvde kurutma, desikatörde soğutma (sabit tartıma kadar). AKM 550-600 oC kül fırınında yakma. UAKM Süzüntü: Porselen kroze darası Su banyosunda buharlaştırma, etüvde kurutma, desikatörde soğutma (sabit tartıma kadar).TopÇöz.Madde Kül fırınında yakma. Çözünmüş Organik, İnorganik(Kül).

KATI MADDE VERİSİNİN ÇEVRE MÜH. DEKİ UYGULAMALARI Suyun, su temini için potansiyelinin uygunluğunu belirlemede kullanılır. Su yumuşatma yöntemlerinin seçiminde önemlidir. Çökeltim metotları Katı Madde içeriğini azaltırken, iyon değiştirme metodu Katı Madde içeriğini arttırır ( Ca2+ =2 Na+). Çökebilen Katı Madde hacmi, arıtma tesislerinin projelendirilmesinde çökeltim tanklarının boyutlandırılmasında kullanılır. AKM ve UAKM tayinleri atıksuların kirlilik kuvvetini değerlendirmede kullanılır. Ön çökeltim sonrası Biyolojik arıtmaya gelecek kirlilik yükünü belirlemede, Aktif çamur proseslerinde havalandırma havuzundaki katı madde konsantrasyonu kontrolünde kullanılır. Bu tayinler arıtma tesisinin arıtma verimini belirlemek amacı ile de yapılmaktadır. Nehir kirlenmesi kontrolü açısından AKM giderimi BOİ giderimi kadar önemlidir. Toplam ve Uçucu Katı Madde testleri çamur çürütme, vakum filtreleri ve yakma ünitelerinin projelendirilmesinde ve bu ünitelerin işletilmesi esnasında kontrolü gerekli parametrelerdir.

ToplamÇözünmüşMadde - İletkenlik 1- Moleküler yapıda Çözünmüş Madde 2- İyonik yapıda Çözünmüş Madde (Elektriksel Tabiat; Na+,Cl-,H+,OH- gibi) Suyun iyonik gücü elektriksel tabiatıyla, iletkenliği ile alakalıdır. İletkenlik birimi; µmho/cm = µs/cm olarak ifade edilir. Langelier’e göre iyonik güç (µ); µ = 2,5.10-5 x TÇM olarak, Russel’a göre ise, µ = 2,6.10-5 x İletk. Olarak tanımlanmıştır. İletk. = 1,5625 x TÇM olarak yazılabilir ve bu ifade iletkenlik ve çözünmüş madde ilişkisini yaklaşık olarak bize vermektedir.

100 ml evsel atıksu 0,45 µm gözenek çaplı bir filtre kağıdından süzülüyor. Kurutma (105 oC) sonrası filtre bakiyesi 0,140 g, yakma sonrası (550 oC) bakiyesi 0,101 g. Kurutma (105 oC) sonrası süzüntü bakiyesi 270,180g olduğuna göre, bu atıksu için AKM, UAKM ve UOAKM değerlerini mg/l olarak, TÇM ve yaklaşık iletkenlik değerilerini hesaplayınız. µ(iyonik güç): 2,5.10-5 x TÇM (mg/l) µ(iyonik güç): 1,6.10-5 x iletkenlik (µmho/cm) Filtre darası: 0,093 g (filtrenin 550 oC’de yanmadığını kabul ediniz). Kroze Darası: 270,110 g

sonuçlar AKM: 470 mg/L UOAkm: 80 mg/L UAKM: 390 mg/L TÇM: 700 mg/L İletkenlik: 1093,75 µmho/cm